LGBTQ: Dvojí přístup

18. 06. 2022 22:37:32
Bašar Murad je Arab narozený ve východním Jeruzalémě. Považuje se za Araba palestinského a palestinským Arabům není neznám. Zejména mladším ročníkům: je tamní hudební hvězdou.

Zpěvák a skladatel pop music, působí také ve videoartu. Vedle toho je politickým aktivistou s vyhraněnými protiizraelským postojem. Když se 18. května 2019 konal v izraelském Tel Avivu finálový večer soutěže Eurovision Song Contest (dále jen Eurovize), zúčastnil se Murad vzdoropodniku v Betlémě v Palestinskoarabské autonomii. (Malá odbočka: Je-li Betlém součástí teritoria Palestinskoarabské autonomie dle mírových dohod z Oslo, těžko může být současně okupován Izraelem, jak si nemalá část světa stále myslí.)

Betlémský koncert – nebyl toho večera jediný, další se konaly v Haifě, Dublinu a Londýně – byl součástí akce nazvané Globalvision 2019. Organizovali ji lidé původně usilující o to, aby Eurovize 2019 byla bojkotována. Kvůli tomu, že hostitelem je Izrael, tedy z politických důvodů. To se nepodařilo, a tak lidé propagující místo přátelství nenávist uspořádali Globalvision, neboť podle jednoho z organizátorů „Eurovize v Izraeli nemůže projít bez povšimnutí, ale potřebuje uměleckou odpověď“. (Za přídavné jméno uměleckou dosaďme politickou – a bude jasnější, o co jde.)

O protiakci informovala 19. května 2019 na svém webu televize Al Džazíra („Eurovision vs Globalvision: An artistic response“), která citovala tento názor Bašara Murada: „Eurovize je spoluviníkem zločinů izraelské okupace.“

Krátce po Eurovizi 2019 spatřila světlo světa společná píseň Bašara Murada a islandské techno-punkové rockové (a také antikapitalistické, jak sama sebe zařazuje) kapely Hatari. Skupina reprezentovala Island na telavivském eurovizním klání, kde ve finále skončila desátá, nicméně více se „proslavila“ tím, že porušila pravidla soutěže a během vyhlašování výsledků si neodpustila antiizraelské politické gesto - její tři členové vytáhli šály s vyobrazenými vlajkami Palestinské osvobozenecké organizace (PLO) a s nápisem „Palestine“. (Evropská vysílací unie následně pokutovala islandskou národní veřejnoprávní vysílací organizaci RÚV částkou pět tisíc eur.)

Mohlo by se tedy zdát, že Bašar Murad má na území Palestinskoarabské autonomie na růžích ustláno. Není tomu tak, zdání klame. Web listu The Jerusalem Post referoval 18. června 2022 („Palestinian activists ban ‘LGBT party’ in Ramallah“) o incidentu, který zpěváka navzdory jeho oddanosti „palestinské věci“ nepříjemně postihl.

Bašar Murad má totiž smůlu. Je gay.

V pátek 17. června se měl konat v kulturním centru „Al-Mustawda3“ v Ramalláhu, hlavním městě Palestinskoarabské autonomie, Muradův koncert. Měl, ale nekonal. Stalo se totiž něco, co by bylo ve svobodném světě sotva myslitelné.

K místu konání přijela skupina lidí (dle The Jerusalem Postu aktivistů) v čele s Yamanem Džarrarem, synem prominentního kazatele teroristické organizace Hamas šejka Bassama Džarraha (známého svým proroctvím, že existence Izraele skončí v roce 2022).

Přítomným čekajícím na hudební vystoupení Džarrar řekl: „Je tu chlápek jménem Bašar Murad, který tady má dnes uspořádat párty. Bašar Murad je gay. Tato osoba má zakázáno tento koncert uspořádat. Nezastupuje nás ani nikoho z našich svobodných lidí. Přišli jsme, abychom vám dali zdvořile dobrou radu. Mluvíme s vámi milým způsobem. Nezkoušejte naši trpělivost. Každý, kdo se odváží poškodit naše náboženství, překročí červenou čáru.“

Všude jinde by byl takovýto „aktivista“, možná ne příliš zdvořile, vypoklonkován. Nikoli ovšem v muslimském světě. Muradovo vystoupení bylo po přednesené výhrůžce zrušeno. (A to Hamas není na Západním břehu u moci, sluší se dodat.)

The Jerusalem Post dále informuje o facebookovém příspěvku Džarrara juniora, který o něco později každému, komu snad nebyl důvod svévolného zrušení koncertu jasný, vše patřičně „politicky“ vysvětlil.

S odkazem na smrt tří palestinských ozbrojenců, které izraelská armáda minulý týden zlikvidovala v Džanínu, samozvaný cenzor napsal: „Zatímco mladí muži v Džanínu obětovali své životy pro milovanou vlast, podezřelá skupina se pokusila uspořádat v Ramalláhu gay párty. Skupina mladých mužů, kterým záleží na jejich náboženství a vlasti, se vydala na místo koncertu a informovala organizátory podezřelé párty o nutnosti místo opustit a respektovat krev mučedníků.“

ZÁSADNÍ ROZDÍL

Web The Jerusalem Postu v souvislosti s výše uvedeným připomněl, že Palestinskoarabská autonomie zakázala v roce 2019 na svém území (oblast A dle Dohod z Oslo) členům LGBTQ komunity jakékoliv aktivity. Stalo se tak poté, co skupina Al Qaws (pro sexuální a genderovou diverzitu v palestinské společnosti) chtěla uspořádat v Nábulusu setkání svých členů.

Mluvčí policie v Autonomii Luay Zreikat tehdy vysvětlil, že LGBTQ aktivity „poškozují hodnoty a ideály palestinské společnosti“. Obvinil nejmenované „podezřelé skupiny“ z toho, že v palestinské společnosti „vytvářejí neshody a poškozují občanský mír“.

V kontrastu s tím je nutné uvést následující. Ve čtvrtek 2. června se v izraelském hlavním městě konala Jerusalem Pride Parade (pochod členů a sympatizantů komunity LGBTQ). Zúčastnilo se – odhady se různí – nejméně sedm tisíc lidí včetně vysokých politiků. Mezi nimi i šéf parlamentu Mickey Levy. V pátek 10. června hostil stejnou akci Tel Aviv, zde byl počet přítomných odhadován na 170 tisíc.

Na obou akcích – a v Izraeli nikoli jediných – zajišťovala pořádek a bezpečnost izraelská policie, tak jak je to v demokratické společnosti normální a samozřejmé.

Rozdíl mezi přístupem palestinských Arabů a Izraelců k aktivitám LGBTQ je diametrálně odlišný. Přesto jsou Izraelci soustavně na pranýři, zatímco palestinské Araby politicky korektní svět soustavně všemožně rozmazluje (třeba i svojí selektivní slepotou). Co by se asi dělo, kdyby byl přístup k LGBTQ komunitě v obou společnostech opačný?

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 18.6.2022 22:37 | karma článku: 17.64 | přečteno: 464x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 7 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 5 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.35 | Přečteno: 243 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 313 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.05 | Přečteno: 346 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...