Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Akce LGBTQ komunity: Jeruzalémská Pride Parade 2022 ve stínu smrti (Doplněno)

Ani  svaté město Jeruzalém nezůstalo ušetřeno akce, kterou mnozí věřící napříč denominacemi považují za vrchol hříšnosti. Tamní „pochody hrdosti“ pořádané LGBTQ komunitou se konají od roku 2002.

 

Pro letošní setkání byl zvolen 2. červen – a podobně jako nedávno při vlasteneckém Vlajkovém pochodu je policie hlavního města v pohotovosti. Důvodem jsou výhrůžky odpůrců akce, které ovšem mají málo společného s pouhým svobodným vyjádřením názoru. Účastníci pochodu jsou ohroženi na zdraví (a nikoli proto, že by jim hrozilo onemocnění AIDS kvůli provozování nechráněného sexu, zejména pak mezi mužskými homosexuálními partnery), případně na životě.

 

Ta hrozba je jiného druhu.

 

Komunitní ředitelka pořádajícího „Jerusalem Open House for Pride and Tolerance“ Emuna Klein Barnoyová obdržela zprávu s varováním, v níž se praví: „Nedovolíme, aby se v Jeruzalémě konala Pride Parade. Jeruzalém je svaté město. Čeká tě osud Širy Bankiové.“

 

Podobné výhrůžky byly podle serveru The Times of Israel („Amid death threats, police on high alert for Jerusalem pride parade“/2. 6. 2022) zaslány také labouristickým poslancům Giladu Karivovi a Naamě Lazimiové, jakož i zákonodárce Eitanu Ginsburgovi a partaj Modrobílí. Ti tři se rozhodli pochodu zúčastnit.

 

Na sociálních sítích jsou pod hrozbami podepsání „Bratři Jišaje Schlissela“.

 

To je velice vážné. Abychom tomu lépe porozuměli. Je to podobné, jako kdyby současnému premiérovi Izraele vyhrožovali „bratři Jigala Amira“ slovy: „Čeká tě osud Jicchaka Rabina.“

 

Jigal Amir je atentátník, který v roce 1995 zavraždil tehdejšího premiéra Rabina.

 

Jišaj Schlissel je vrah, který během Jeruzalémského pochodu hrdosti v roce 2015 pobodal šest účastníků akce, přičemž jedna oběť – 16letá Šira Bankiová na následky bodných ran zemřela. Tento otřesný případ je o to děsivější, že Schlissel tak učinil krátce po propuštění z 10letého vězení, kam byl poslán proto, že během pochodu hrdosti 2005 pobodal tři jeho účastníky.

 

Server The Times of Israel uvádí, že v souvislosti s letošním pochodem bylo nasazeno přes 2400 příslušníků policie. Identifikováno bylo na 180 potenciálních útočníků, z toho u dvaceti z nich je riziko útoku značně vysoké. Odpůrci LGBTQ komunity a jejích aktivit jsou ultraortodoxní věřící (platí i o Schlisselovi) a občané s pravicovou politickou orientací.

 

Předem odhadnout počet účastníků nebylo možné, citovaný server pouze připomněl, že loni se této akce zúčastnilo na sedm a půl tisíce lidí.

 

OSOBNÍ SLOVO AUTORA.  Jako člověk, který má ideově blízko k odpůrcům propagace homosexuálních (a podobných) praktik, nejsem nadšen tím, že se podobné pochody konají v Jeruzalémě, i mnou považovaném za svaté město. Nestačí kosmopolitní Tel Aviv s jeho masovými pochody hrdosti? Opravdu je nutné provokovat věřící, striktně dodržující biblické „jako muže a ženu stvořil je“, právě v Jeruzalémě?

 

Na druhou stranu, jako demokrat a vyznavač co nejširší míry svobody respektuji právo LGBTQ komunity na pořádání akcí v Jeruzalémě a souhlasím s názorem otce zavražděné Širy Bankiové, který podle The Times of Israel řekl, že jeruzalémské ulice a náměstí jsou veřejným prostorem a jako takové jsou pro každého; proto musí být konání pochodu umožněno.

 

S čím ovšem v žádném případě souhlasit nelze je násilí, v případě Širy dokonce končící vraždou, které se Schlissel dopustil (a jeho „bratři“ se k něčemu podobnému zjevně chystají). Na adresu takto se chovající lidí lze říci jediné: hájí-li v polemice kolem LGBTQ biblické principy, tak svůj pohled nepřijatelným násilím totálně diskreditují a sami se stávají ještě horšími hříšníky – zločinci, kteří patří do vězení, kde už si doživotí po právu odpykává vrah Jišaj Schlissel.

 

Protože, jak kdysi prohlásil premiér a skvělý vojevůdce Ariel Šaron, můžeme proti sobě pozvednout hlas, ale nikdy ne zbraň.

EPILOG

Letošní Jeruzalémský pochod hrdosti byl jubilejní – dvacátý. Kromě několika ministrů vlády a zákonodárců se ho poprvé zúčastnil také předseda parlamentu (Knesetu) Mickey Levy, který kromě jiného pravil:

 

„Máte právo milovat, koho chcete, máte právo vzít si toho, koho milujete, máte právo založit rodinu jako kdokoli jiný. To nejsou privilegia, to jsou základní práva pro každého občana v této zemi.“

 

Právo milovat koho kdo chce nikdo nikomu neupírá. S tím druhý a třetím právem je to ovšem složitější. Budou-li dvě ženy milovat jednoho muže a on je, obě si ho vzít nemohou. (Výjimky z prostředí beduínských komunit apod. nechme stranou.) Je to paradox: na jedné straně je tu dávána zelená vztahu muž+muž, který neumožňuje vznik rodiny přirozenou cestou, na druhou stranu je mužům upíráno právo na polyginní vztah. Právo jenom pro někoho?

 

Tím se dostáváme k třetímu bodu Levyho vyjádření - právu na založení rodiny. Uzavře-li sňatek muž s mužem, pak své právo na založení rodiny nemohou uplatnit jinak než tím, že vstoupí do světa přirozeně fungujícího. Má tedy volání po právu na založení rodiny „manželství“ dvou mužů toliko proklamativní charakter: bez přispění přirozeně fungujícího světa se taková dvojice nikdy rodinou stát nemůže. Tak jako elektrický monočlánek nebude funkční, pakliže bude mít pouze dva kladné nebo dva záporné póly, byť navenek se jako funkční zdroj elektřiny jevit může.

 

Jeruzalémského pochodu se zúčastnilo dle různých zdrojů od sedmi tisíc do deseti tisíc lidí. Zadrženo bylo asi deset odpůrců akce představujících dle policie hrozbu. Ty nejhorší obavy se naštěstí nevyplnily, také díky dobré práci bezpečnostních sil.

 

Stoupenci LGBTQ se shromáždili v Liberty Bell Parku, odkud se průvod vydal na cestu městem. V protilehlém Bloomfield Parku se sešli jejich pravicoví odpůrci, kteří drželi plakáty s nápisy „Otec a otec nejsou rodina“, „Jeruzalém není Sodoma“ a „Dost teroru LGBT“. To uvádím jen proto, aby „byly slyšeny obě strany“.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 2.6.2022 10:48 | karma článku: 11,85 | přečteno: 295x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Izrael: Výročí nezávislosti

V pondělí 13. května po západu slunce začíná v Izraeli Yom haacmaut, Den nezávislosti. Stát Izrael bude slavit 76. výročí svého založení.

13.5.2024 v 8:52 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Eurovize: Jasné morální vítězství Izraele

Když nedlouho po půlnoci na neděli 12. května skončila letošní Eurovize, nastal drsný návrat do reality. Teroristé Hamasu vypálili rakety na izraelský Aškelon. Tři lidé byli zraněni.

12.5.2024 v 11:01 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Kultura

Lubomír Stejskal

Socha Billyho Grahama v Kapitolu

Jsou události, kvůli nimž prožívám vnitřní zápas. Dilema. O jednom z nich je tento článek. Zavádí nás do USA a duchovního světa.

11.5.2024 v 20:38 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Stejskal

Trochu jiné eurovizní postřehy

Není nad to dívat se, jak demonstranti s kefíjemi a v houštině vlajek Palestinské autonomie šlapou na zemi po vlajce izraelské. Tak jako 9. května na náměstí Stortorget v jihošvédském Malmö.

10.5.2024 v 8:59 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Stejskal

K 8. květnu

Nahlížím na závěr druhé světové války v Evropě nikoli prizmatem „osvobození Prahy“, ale preferuji globální pohled.

8.5.2024 v 10:21 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 4826
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 835x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal