Irák: Do nebe volající nehoráznost (Aktualizováno)

24. 05. 2022 22:57:57
Po invazi USA a spojenců do Iráku a svržení Saddáma Husajna jsem se kochal nadějí, že země, která se zbavila diktátora, bude následovat Egypt a Jordánsko, uzná Izrael a naváže s ním diplomatické vztahy.

Že se stane „normálním“ státem, tedy v rámci možností, jaké poměry na Blízkém východě nabízejí.

Byla to naděje spojená s přáním: kdo mne chce kvůli tomu označit za naivního snílka a člověka mimo realitu, nechť si poslouží. Pokud se mohu bránit, tak snad poukazem na to, že kdyby někdo před 19. listopadem 1977 (návštěva prezidenta Sadata v Izraeli) vyjevil názor, že za rok a čtvrt bude mezi Egyptem a Izraelem uzavřen mír, byl by nejspíš ocejchován podobně.

Mé přání se nesplnilo, ba co víc, skutečnost je minimálně v jednom ohledu stejně děsivá jako za Saddáma.

Britský server Jewish News informoval 23. května 2022 o něčem, co se nachází mimo chápání každého normálně uvažujícího člověka ("Iraq set to ‘execute’ citizens who communicate with Israel").

V Iráku připravují zákonnou normu nazvanou „Zákaz normalizace a navazování vztahů se sionistickou entitou“, tedy s Izraelem a Izraelci. Týká se Iráčanů, ať už doma nebo v zahraničí, stejně tak jako cizím státním příslušníkům s pobytem na iráckém území.

Návrh zákona zakazuje jakýkoli kontakt a jakoukoli komunikaci – včetně spojení prostřednictvím internetu a jeho sociálních sítí - s „okupační sionistickou entitou“, jejími státními příslušníky a reprezentanty, ať už jde o jednotlivce, instituce nebo organizace, a to bez ohledu na důvod takovýchto kontaktů. Rovněž je zakázána finanční pomoc nebo morální podpora vyjádřená Izraeli nebo izraelským organizacím, stejně jako propagace jakýchkoli izraelských či sionistických myšlenek, ideologie nebo způsobu chování, a to v jakékoli formě. Zakázány jsou samozřejmě návštěv Státu Izrael.

Každému, kdo bude shledán vinným z porušení této normy, hrozí trest smrti nebo doživotní žalář.

Obzvlášť tíživě dopadne tento zákon – o němž se má za to, že bude přijat – na irácké Židy. V praxi by za prosté lidské kontakty se svými izraelskými příbuznými, byť realizované prostřednictvím sociálních sítí, mohli být popraveni.

Není divu, že vůdce britských Židů Edwin Shuker, který sám pochází z irácké diaspory, nazval návrh zákona jako barbarský. Hovoří o státem podporovaném teroru vůči civilistům a vyzývá britskou vládu, aby „požadovala objasnění a přijala patřičná opatření proti takovéto brutalitě“.

Web Jewish News připomněl, že v době, kdy stál v čele iráckého státu diktátor Saddám Husajn, baasistický trestní zákoník také požadoval popravu lidí, kteří podporují sionistické principy nebo mají kontakty se sionistickými organizacemi.

Třebaže i v jiných arabských státech (Kuvajt, Libanon) mají podobné zákony, Jewish News konstatuje, že tato irácká protiizraelská legislativa je suverénně nejvíce represivní v celém arabském světě.

Jistěže nelze všechny arabské země házet do jednoho pytle. Na jednu stranu tu máme Abrahamovské dohody – mírové smlouvy Izraele s Emiráty, Bahrajnem, Marokem a Súdánem, na druhou stranu pak takovéto zvrácené paragrafy, do nebe volající nehoráznost.

Patří stát s takovýmito zákony do rodiny civilizovaných zemí?

Mohou snad za toto Američané, prezident Bush, Západ? Nikoli. Je to vina těch, kdo nevyužili šance na budování demokratického Iráku, jistěže s přihlédnutím k místním podmínkám, ale osvobození ze jha diktátorského režimu zneužili k šíření zla. Je to jejich rozhodnutí a jejich vina.

Nejde přitom o žádný „vývoz“ demokracie. Iráčané, i kdyby v jejich zemi žádná cizí vojska nebyla, by tak jako tak volili své zástupce formálně demokraticky. Jde o to, jakou politiku praktikují po volbách, jakou přijímají legislativu.

V tomto případě tu nejděsivější ze všech děsivých. Aby se s tím dalo něco dělat, je zapotřebí o tom vědět. V příštích dnech a týdnech se ukáže, jaký projeví svobodný svět o tuto protiizraelskou odpornost zájem.

AKTUALIZACE

Ve čtvrtek 26. května 2022 přinesly irácké a další zahraniční servery zprávu, že výše popsaný protiizraelský zákon byl parlamentem v Bagdádu schválen. Hlasovalo pro něj 275 z celkového počtu 329 poslanců.

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 24.5.2022 22:57 | karma článku: 18.10 | přečteno: 365x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.98 | Přečteno: 191 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.73 | Přečteno: 207 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 613 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...