Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Osobní slovo k poslednímu rozloučení s Madeleine Albrightovou

V tichu pozdního středečního večera 27. dubna jsem na webu washingtonské Národní katedrály zhlédl záznam posledního rozloučení s Madeleine Albrightovou, bezpochyby největší dcerou, kterou naše země kdy dala světu.

 

Obřady v Národní katedrále jsou vždy působivé, důstojné, povznášející. Nezapomenutelné. Vryjí se do paměti – tentokrát o to víc, že v rakvi přikryté nikoli americkou vlajkou, ale bílou látkou s jemným vzorem a úzkými pruhy do tvaru kříže, na nichž byly vyobrazeny malé „episkopální“ kříže, spočívaly ostatky rodačky z Prahy, která si zaslouží naši hlubokou úctu. Věnovat její památce něco přes tři hodiny času během posledního rozloučení jsem považoval za svoji povinnost.

 

Svůj americký sen si splnil nejeden exulant z českých zemí. Madeleine Albrightová mírou vrchovatou – a nadto se zapsala do dějin.

 

Obřad, jehož obsah byl propracován do nejmenšího detailu, byl veden třemi duchovními Episkopální církve, které katedrála patří: biskupkou washingtonské diecéze Mariann Edgar Buddeovou, Randolfem Marshallem Hollerithem, děkanem Národní katedrály, a kanovnicí pro bohoslužbu Rosemarie Logan Duncanovou.

 

Proč episkopální obřad? Madeleine Albrightová, ač původem Židovka, vychovávaná ovšem v katolickém prostředí, konvertovala k Episkopální církvi USA po svatbě s Josephem Albrightem v roce 1959. A tato církev jí také posloužila v rámci posledního rozloučení.

 

Protože přinejmenším část ceremonie byla vysílána také u nás, připojím jen několik osobních postřehů. Bylo bezpochyby působivé vidět tři americké prezidenty pronášející eulogii nad rakví rodačky ze stověžaté Prahy. Být svědky něčeho takového můžeme jen zřídkakdy, pravděpodobně jen jednou za život. Euforický pocit: velké ženě z malé země se dostává nejvyšších poct. Nelze nedat do souvislosti: jak zvrácené byly oba režimy, kvůli nimž musela malá Marie Jana s rodiči dvakrát odejít z vlasti do exilu.

 

Během bohoslužby jsme slyšeli řadu čtení z Písma svatého a spoustu skvělé muziky. Rád jsem po delší době viděl Condoleezzu Riceovou, ministryni zahraničí ve vládě prezidenta Bushe mladšího. Propůjčila svůj hlas druhému čtení z Bible, z II. Epištoly apoštola Pavla sboru v Korintu, oddíl 4:16 až 5:9 (dle ekumenického překladu):

 

A proto neklesáme na mysli: i když navenek hyneme, vnitřně se den ze dne obnovujeme. Toto krátké a lehké soužení působí přenesmírnou váhu věčné slávy nám, kteří nehledíme k viditelnému, nýbrž k neviditelnému. Viditelné je dočasné, neviditelné však věčné.

 

Víme přece, že bude-li stan našeho pozemského života stržen, čeká nás příbytek od Boha, věčný dům v nebesích, který nebyl zbudován rukama. Proto zde sténáme touhou, abychom byli oděni šatem nebeským. Vždyť jen když jej oblékneme, nebudeme shledáni nazí. Pokud jsme totiž v tomto stanu, sténáme pod těžkým břemenem, neboť nechceme, aby z nás bylo svlečeno naše pozemské tělo, nýbrž aby přes ně bylo oblečeno nebeské, aby to, co je smrtelné, bylo pohlceno životem. Ten, kdo nás k tomu připravil a dal nám již Ducha jako závdavek, je Bůh.

 

Jsme tedy stále plni důvěry, neboť víme, že pokud jsme doma v tomto těle, nejsme doma u Pána - žijeme přece z víry, ne z toho, co vidíme. V této důvěře chceme raději odejít z těla a být už doma u Pána. Proto nám také nadevše záleží na tom, abychom se mu líbili, ať už odcházíme domů nebo zůstáváme v cizině.

 

Úchvatné bylo provedení světoznámého křesťanského hymnu „Amazing Grace“ v podání katedrálního sboru a sólistky Judy Collinsové. Píseň má řadu verzí také v češtině (Karel Gott: Už z hor zní zvon – i jemu zazněla při rozloučení ve Svatovítské katedrále); v prostředí českých evangelikálních církví se zpívá s tímto textem:

 

1. Tvá vzácná milost, šťastný den! Spasila lidský vrak.

Já ztracený byl nalezen, slepému vrácen zrak.

 

2. Ke kříži musila mne vést, by strach můj zlomen byl!

Mou nejšťastnější chvílí jest den, kdy jsem uvěřil.

 

3. Že mnohou bouří, nástrahou má cesta vzhůru jde?

Mám všechno, když mám milost Tvou, ta domů dovede.

 

4. Až moje srdce znavené se navždy zastaví,

Tvá milost do nového dne mne v slávu postaví.

 

Následovalo Vyznání víry, Modlitba Páně, přímluvné prosby a nezbytná ikonická vlastenecká píseň „America the Beautiful. V následujícím videu ji hraje nizozemský houslista André Rieu a jeho orchestr:

 

YOUTUBE/America the Beautiful

 

Zatímco česká delegace vedená předsedou Senátu Milošem Vystrčil se poněkud „ztratila“ v záplavě smutečních hostů, jedno české jméno na pohřbu vyniklo. V podrobném programu, který Národní katedrála zveřejnila, figuruje v čestném doprovodu provázejícím rakev Michael Žantovský (obr. 1). Mimořádná pocta.

 

... obr. 1/Seznam členů čestného doprovodu rakve s M. Albrightovou. Zdroj: Web Národní katedrály ve Washingtonu, DC.

 

Madeleine Albrightová na pohřbu Václava Havla řekla, že na něj „nikdy, nikdy nezapomeneme“. Totéž dnes můžeme směle říci o ní. Na slavnou rodačku z Prahy, kdysi nejmocnější ženu světa, nikdy, nikdy nezapomeneme.

 

P. S. Když přijde na poslední věci člověka, náhle dostane prioritu církev, katedrála, čtení z Bible, modlitby, křesťanské písně, promluvy duchovních – prostě vše, co souvisí s vírou v Boha. Ve stínu majestátu smrti, na prahu věčnosti, už nám pozemská dimenze nestačí. Znovu jsme se o tom mohli přesvědčit 27. dubna 2022 v Národní katedrále ve Washingtonu, DC. Bůh není mrtev, ani zapomenut.

... obr. 2/Znak Episkopální církve Spojených států  podobě štítu. Popis: Červený kříž sv. Jiří symbolizuje Anglikánskou církev, z níž Episkopální církev vzešla (je členem  celosvětového Anglikánského společenství). Modré pole vlevo nahoře symbolizuje Episkopální církev, patrný je bílý "skotský" kříž sv. Ondřeje jako uznání skutečnosti, že první americký biskup Episkopální církve byl vysvěcen ve Skotsku. Tento kříž se skládá z devíti  malých křížů, které představují devět diecézí,  jejichž představitelé  se setkali ve Filadelfii v roce 1789, aby vytvořily protestantskou Episkopální  církev  USA. Oddělit od původní Anglikánské církve se museli,  neboť hlavou Anglikánské církve je britský panovník, což v nově vzniklých USA nebylo akceptovatelné./Zdroj: Volně ke stažení na webu Episkopální církve USA.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 28.4.2022 15:32 | karma článku: 21,03 | přečteno: 391x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Člověk se učí celý život

Máme milou povinnost. Vyzvedávat vnučku ze školy a později ji předat rodičům, až se vrátí z práce. Téměř každý všední den.

16.5.2024 v 21:34 | Karma: 0 | Přečteno: 2x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Poprvé od agrese Hamasu: Zahraniční sportovci v Izraeli

Po loňském 7. říjnu se v Izraeli nekonají z pochopitelných důvodů žádné sportovní podniky se zahraniční účastí. A izraelské klubové týmy, stejně jako národní reprezentace, musí hrát domácí zápasy v cizině.

16.5.2024 v 20:43 | Karma: 0 | Přečteno: 2x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Atentát na slovenského premiéra: Srovnání

Úvodem z mé strany jednoznačné odsouzení tohoto hanebného zločinu a přání Robertu Ficovi hodně síly, aby tuto nejtěžší životní zkoušku zvládl.

15.5.2024 v 22:41 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

BBC: Objektivita vs pravda

Pro nás starší bývala BBC v době komunismu příkladem zpravodajské objektivity, důvěryhodnosti a korektnosti. V porovnání s jinými západními stanicemi se někdy jevila až přehnaně korektní.

15.5.2024 v 11:42 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Média

Lubomír Stejskal

Izrael: Výročí nezávislosti

V pondělí 13. května po západu slunce začíná v Izraeli Yom haacmaut, Den nezávislosti. Stát Izrael bude slavit 76. výročí svého založení.

13.5.2024 v 8:52 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 4830
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 834x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal