Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Náboženská svoboda vs bezpečnost věřících

Navenek to celé připomíná Betlémské světlo. S tím rozdílem, že jde o obřad pravoslavný, vztahuje se k Velikonocům a „svatý oheň“ nepochází z Ježíšova rodiště Betléma, nýbrž z Jeruzaléma – místa jeho skonu a zmrtvýchvstání.

 

Letošní Velikonoce podle pravoslavné tradice připadly na pátek až neděli 22. - 24. dubna. V sobotu třiadvacátého se v jeruzalémském Chrámu Božího hrobu (kde se údajně nachází Ježíšův hrob, ale zcela jisté to není) konal každoroční obřad Sestupování blahodatného ohně (též svatý oheň).

 

O co jde?

 

Cituji z webu olomoucko-brněnské pravoslavné eparchie:

 

Na Velkou sobotu se v chrámu Božího hrobu a Kristova Vzkříšení koná pravoslavný obřad, při kterém sestupuje tzv. „blahodatný oheň“. Toto světlo přijímá v Božím hrobě jeruzalemský (řecko-ortodoxní - LS) patriarcha (nyní Theofilos III. - LS) a vynáší je z hrobu shromážděným věřícím.

 

Z Jeruzaléma pak putuje oheň buď přes telavivské Ben Gurionovo letiště do řady pravoslavných zemí, anebo pozemní cestou přes Jordánsko do pravoslavných komunit, např. v Iráku – odtud podobnost s Betlémským světlem.

 

Tento obřad Sestupování blahodatného ohně, který v edikule, malé kapli v chrámu, přímo nad údajným Ježíšovým hrobem, vzniká dle tradice zázrakem, představuje vrcholný okamžik Velikonoc pro pravoslavné věřící. Osobní účast proto považují za něco, co jejich život obohatí o jedinečnou, nezapomenutelnou duchovní zkušenost.

 

Proto jich tisíce usilují obřadu se zúčastnit, proto se ve Starém městě tísní tisíce lidí s připravenými svíčkami v očekávání zázraku. Nejen uvnitř chrámu, ale také venku, v úzkých křivolakých uličkách.

 

Zde je ovšem nutné jedním dechem dodat, že rituál nemá jen svůj náboženský, ale také bezpečnostní aspekt. Přece jenom je tu masa lidí, kteří mají v rukou otevřený oheň – a kdyby došlo k panice, hrozila by obrovská lidská tragédie.

 

Odpovědnost za bezpečnost leží na bedrech izraelských úřadů, potažmo policie – a všichni mají stále před očima hrůzu, k níž došlo zhruba před rokem v Galileji, kdy během tlačenice při masové židovské pouti v Meronu přišlo o život 45 osob.

 

Kompetentní izraelská místa se z toho poučila a rozhodla se omezit počet účastníků obřadu svatého ohně – na celkem čtyři tisíce věřících, z toho tisíc osm set jich mohlo být uvnitř chrámu (kam se jich ovšem vejde přes deset tisíc). Také proto, že v chrámu je k dispozici pouze jeden vchod.

 

Dobře míněné izraelské rozhodnutí se ovšem nesetkalo s pochopením. Bezpečnostní aspekt věci byl představiteli církví (o vlastnictví a provoz chrámu se dělí několik denominací) ignorován a věc byla jimi pojata jako zásah do náboženské svobody. (Je pozoruhodné, že mnohem drastičtější omezení účasti z důvodu pandemie koronaviru v roce 2020 takovou hysterii nevyvolalo.)

 

O žádné omezení náboženské svobody samozřejmě nešlo. Jak řekla agentuře AFP Tania Berg-Refaeli, ředitelka odboru pro mezináboženské záležitosti na jeruzalémském ministerstvu zahraničí: „Je to pouze o bezpečnosti a o ničem jiném.“

 

Jenomže – vykládejte to lidem bez dobré vůle.

 

Podle Berg-Refaeli by se kvóta mohla v příštím roce zvýšit, pokud se podaří zpřístupnit víc vchodů (rozuměj i východů). A docela mimochodem, omezení se netýkala pouze obřadu svatého ohně. Během letošního židovského svátku Pesach rozdělily izraelské úřady obřad známý jako kněžské požehnání na dvě bohoslužby, opět z bezpečnostních důvodů. Moudří lidé důvody pochopí.

 

Přihřát svoji polívčičku přispěchala i jordánská vláda, když v neděli 24. dubna její ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, o němž informuje server The Times od Israel („In fresh public rebuke, Jordan condemns Israel for Holy Fire crowd restrictions“).

 

V prohlášení je uvedeno, že Ammán odmítá a odsuzuje „všechna izraelská opatření zaměřená na omezení práva křesťanů na volný a neomezený přístup do Chrámu Božího hrobu, aby tam mohli vykonávat své náboženské obřady, včetně uvalení omezení na počet věřících“. A dále: „Izrael, okupační mocnost (??? - LS), musí respektovat historický a právní status quo v Jeruzalémě a na jeho posvátných místech a zastavit všechna omezující opatření.“

 

Co bychom asi z Ammánu slyšeli, kdyby bylo do chrámu vpuštěno všech deset tisíc věřících a došlo k neštěstí, na jehož konci by byl jakýkoli počet obětí – ušlapaných, udušených, popálených?

 

Poučení: ať Izrael udělá tak nebo onak, je to vždycky špatně.

FOTOODKAZ

Záběr z letošního průběhu obřadu Sestupování blahodatného ohně v jeruzalémském Chrámu Božího hrobu. Uprostřed edikula s údajným místem Ježíšova hrobu./ZDE

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 24.4.2022 19:20 | karma článku: 12,84 | přečteno: 248x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Gaza: Jiný pohled na genocidu

Valí se to na nás ze všech stran: Izrael páchá v Pásmu Gazy genocidu. Jen málo prostoru ale dostávají odborníci schopní tento nesmysl kvalifikovaně vyvrátit.

18.5.2024 v 16:33 | Karma: 0 | Přečteno: 5x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Člověk se učí celý život

Máme milou povinnost. Vyzvedávat vnučku ze školy a později ji předat rodičům, až se vrátí z práce. Téměř každý všední den.

16.5.2024 v 21:34 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Poprvé od agrese Hamasu: Zahraniční sportovci v Izraeli

Po loňském 7. říjnu se v Izraeli nekonají z pochopitelných důvodů žádné sportovní podniky se zahraniční účastí. A izraelské klubové týmy, stejně jako národní reprezentace, musí hrát domácí zápasy v cizině.

16.5.2024 v 20:43 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Atentát na slovenského premiéra: Srovnání

Úvodem z mé strany jednoznačné odsouzení tohoto hanebného zločinu a přání Robertu Ficovi hodně síly, aby tuto nejtěžší životní zkoušku zvládl.

15.5.2024 v 22:41 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

BBC: Objektivita vs pravda

Pro nás starší bývala BBC v době komunismu příkladem zpravodajské objektivity, důvěryhodnosti a korektnosti. V porovnání s jinými západními stanicemi se někdy jevila až přehnaně korektní.

15.5.2024 v 11:42 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Projekt Východní štít. Polsko na hranicích postaví opevnění za miliardy

18. května 2024  17:48

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 4831
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 834x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal