Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ruská agrese: Když se osobnosti mýlí

Jen jako kulisu při práci na PC jsem vnímal televizi, kterou si ve stejné místnosti pustila žena. Sledovala na CNN Prima News pořad 360°, v němž diskutovali senátor Marek Hilšer a komunistický politik Josef Skála.

 

Věnovat pozornost debatám, v nichž vystupují komunisté, vyžaduje jistou míru sebezapření, nicméně občas mohou být člověku k užitku. Když senátor Hilšer varoval, že po Ukrajině mohou být obětí ruské agrese pobaltské země, J. Skála se zvláštním, až provokativním způsobem začal usmívat, jako by chtěl říci, co to jeho oponent povídá za nesmysly.

 

V tu chvíli jsem si vzpomněl na jeho bývalého partajního kolegu, dlouholetého komunistického poslance a europoslance Miloslava Ransdorfa, který 3. března 2014 v pořadu Události, komentáře vysílaném na kanále ČT24 tvrdil, že z ruské strany nedojde k žádné anexi ukrajinského teritoria. Jen pro připomenutí: v té době už na Krymu operovala ruská vojska (bez vojenského označení, tzv. zelení mužíčci).

 

RANSDORFOVA POHÁDKA O CELISTVOSTI UKRAJINY

V internetovém archivu je možné dohledat tehdejší Ransdorfovo vyjádření:

„Já osobně si myslím, že k žádné anexi nedojde, nebo k anšlusu, jak říkal pan Schwarzenberg dnes na Radiožurnálu, žádný anšlus Krymu nebude, nebude ani žádný anšlus dalších území Ukrajiny, Ukrajina zůstane teritoriálně celistvá, tak jak to předpokládá Budapešťský protokol z roku 1994.“

 

V tom okamžiku tehdejší moderátor pořadu Martin Veselovský (dnes DVTV) do jeho odpovědi vstoupil a zeptal se, zda ruští vojáci, kteří jsou dnes na Krymu, se za jistých okolností seberou a odejdou, načež M. Ransdorf pravil:  „Podle mého názoru odejdou, ano.“

 

Dlužno dodat, že M. Ransdorf patřil mezi nejvzdělanější a nejinteligentnější představitele KSČM – a přesto se v odhadu toho, jak se (Putinovo) Rusko vůči Ukrajině zachová absolutně mýlil. Viděno touto optikou, jeví se Skálův úsměšek, kterým reagoval na Hilšerovu obavu týkající se Pobaltí, pokud jde o ruský expanzionismus, stejně nemístný, jako byl nemístný Ransdorfův optimismus ve věci ruského chování vůči Ukrajině.

 

Nemýlí se ovšem pouze komunisté, jak jasně ukázal současný tragický úděl Ukrajiny. Putinovo počínání neodhadl ani prezident Zeman, ani exprezident Klaus. Zeman přiznal omyl v projevu k občanům 24. února 2022, Václav Klaus (a s ním celý jeho Institut) oznámil téhož dne, že „radikální zvrat“ ho „nejen překvapil, ale i šokoval“.

 

Znamená to, že tyto přední politické osobnosti byly vedeny špatným úsudkem, o jehož správnosti byly ovšem přesvědčeny a v tomto duchu také působily na veřejnost. Kdo jim bezmezně věřil, byl sveden na názorové scestí.

 

NEJEN POLITICI

Nesprávný úsudek se ovšem nevyhnul ani publicistům. Jeden příklad za všechny. Václav Vlk starší publikoval v prestižním názorovém internetovém deníku Neviditelný pes 18. března 2022 článek „EVROPA: To je ale rána!“ Týká se zprávy, že "se premiér Fiala s premiérem Polska Mateuszem Morawieckým, vicepremiérem Jarosławem Kaczyńskim a premiérem Slovinska Janezem Janšou vydali na návštěvu bojující Ukrajiny."

 

Osobně tuto misi, jak jsem již na svém blogu uvedl, vysoce oceňuji – a pokud jde o míru překvapení, že se cesty do Kyjeva zúčastnil i náš premiér, tak se „limitně blíží nule“ (jak je zvykem v českém prostředí říkat¨). Česká republika patří mezi přední a jednoznačné podporovatele Ukrajiny a tedy přední a jednoznačné kritiky Ruska jako agresora. Z tohoto hlediska považuji  účast Petra Fialy v delegaci „3+1“ za naprosto přirozenou.

 

Naproti tomu Václav Vlk starší neskrývá překvapení. Několik vět z jeho článku:

 

Jsou věci, které prostě nečekáte. Třeba to, že narazí dvě letadla do symbolu Ameriky a světového obchodu.  (Ano, to jsem 11. září 2001 nečekal ani já a nepovažuji to za svůj špatný úsudek. Šokovaných byl tehdy bezpočet.) Anebo že se profesor, který chodí zásadně v saku a mluví, jako když přednáší na univerzitě, si najednou udělá s kolegy z Polska a Slovinska výlet do Kyjeva. Na který padají bomby.

 

Dále:

 

Český premiér Petr Fiala jako válečný hrdina a politický státník, to se mi zdálo jako něco nemyslitelného.

 

A do třetice:

 

Jeden den cesty do Kyjeva. A v Evropě se najednou místo umělohmotných euro-politiků na východním okraji EU objevili státnici. Přiznám se, že jsem to u Fialy nečekal ani náhodou.

 

O čem to svědčí?

 

Václav Vlk starší - a jsem přesvědčen, že početná množina podobně smýšlejících od Ašského výběžku po Mosty u Jablunkova - si vytvořil o Petru Fialovi falešnou představu, mylný povrchní dojem a tím se ve svém úsudku řídil. Proč by univerzitní profesor Petr Fiala, který se stal politikem a přesto se vyjadřuje a chová kultivovaně, nemohl udělat to, co udělal 15. března 2022? Nemůže snad akademik a dokonce politolog být osobností odvážnou, charakterní, zásadovou, stojící za svými principy nejen slovy, ale také činy?

 

Miloslav Ransdorf, Miloš Zeman i Václav Klaus mají jedno společné: špatně odhadli Vladimira Putina, pokud jde o jeho politiku vůči Ukrajině. Václav Vlk starší zase nesprávně odhadl, jakou osobností je Petr Fiala.

 

Já si zase troufnu odhadnout, že všichni čtyři vyjadřovali své myšlenky veřejně se záměrem, aby jim lidé věřili. Aby to, co říkají a píší vnímali jako ty správné postoje, myšlenky, analýzy. Jako pravdu. Není to nic neobvyklého - všichni, kdo veřejně publikujeme, máme stejnou ambici. Nebo alespoň drtivá většina z nás.

 

Závěrečné otázce se ovšem vyhnout nelze. Nakolik důvěryhodný  byl  M. Ransdorf a nakolik jsou důvěryhodní tři zbývající z výše zmíněných, když se v zásadních věcech tak zásadně mýlí?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 19.3.2022 19:44 | karma článku: 42,72 | přečteno: 13682x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Kauza učitelky Bednářové: Definitivní úleva

Vrátila se mi alespoň z části naděje, že žiju v normální zemi. Učitelka Bednářová, která prezentovala na své hodině alternativní výklad ruské agrese proti Ukrajině (2022), je nevinná.

6.5.2024 v 13:08 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Blízký východ: Otázky pro dnešek i budoucnost

Často se sám sebe ptám, co všechno by se muselo stát, čeho všeho by se musel Hamas dopustit, aby svět prozřel.

6.5.2024 v 9:13 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Na okraj ortodoxních Velikonoc

Letos připadá Velikonoční neděle v některých pravoslavných a starobylých orientálních církvích na 5. května. Týká se to také Koptské ortodoxní církve.

5.5.2024 v 13:07 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Izrael a poválečná obnova Pásma Gazy

V souvislosti s nynější protiteroristickou válkou v Pásmu Gazy byl Izrael opakovaně kritizován za to, že nemá žádný poválečný plán týkající se tohoto území.

4.5.2024 v 23:18 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Karlovy Vary: Lázeňská sezona 2024 zahájena

Bohatý program je v Karlovarských radničních listech popsán na jejich dvoustraně – tolik bodů zahrnuje. Začal v úterý 30. dubna a skončí v neděli 5. května odpoledne.

4.5.2024 v 22:07 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zbraň jménem Duda. Pomoc Ukrajině vyjednal u Trumpa on, chlubí se Poláci

6. května 2024

Premium Polský prezident Andrzej Duda byl podle svých někdejších stranických kolegů z Práva a spravedlnosti...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  19:56

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  19:55

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:50

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

  • Počet článků 4821
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 836x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal