Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ruská agrese: Poslal Putina na Ukrajinu Bůh?

Zatímco Putin si usmyslel, že bude válčit proti Ukrajině a že tuto zemi „denacifikuje“ (rozumějme: dobude), Ukrajina sama a další země s ní čelí krutým následkům ruského vpádu.  

 

Kromě nebetyčných reálných problémů (lidské tragédie, materiální škody, uprchlická krize a další) jsme svědky i duchovní debaty, o které mainstreamová média příliš neinformují.

 

Jde o debatu o interpretaci Putinovy agrese.

 

Téma má více aspektů. Na východě se odehrává konflikt mezi dvěma pravoslavnými zeměmi a rozumí se samo sebou, že jiný úhel pohledu nabízí vedení Ruské pravoslavné církev a zcela opačný vedení Pravoslavné církve Ukrajiny.

 

Odlišný pohled na ruskou invazi na Ukrajinu najdeme i mezi významnými evangelikálními duchovními na Západě. Ne že by byl schvalován, diskuse se vede kolem výkladu biblického Ezechielova proroctví.

 

Světoznámý americký televangelista Pat Robertson, zakladatel misijní mediální společnosti Christian Broadcasting Network, vyjádřil v jejím pořadu „The 700 Club“ čtyři dny po zahájení  ruské agrese názor, že Putin byl „přinucen“ vpadnout na Ukrajinu samotným Bohem (obr. 1 a 2).

 

Server americké televize ABC cituje Robertsonova slova: „Dobře, můžete říci, že se Putin zbláznil. Ano, je to možné. Zároveň byl ale přinucen Bohem, aby šel na Ukrajinu. Ta ale není jeho konečným cílem. Tím je Izrael.“ A s poukazem na knihu Ezechiel dodal: „Všechno tam je. Bůh se připravuje udělat něco úžasného a to se splní.“

 

Podle Pata Robertsona jde o znamení, že nastává „konec časů“.

 

Pojďme tedy otevřít knihu Ezechielových proroctví, kde v kapitole 38 čteme:

 

Proto prorokuj, lidský synu, a řekni Gógovi: Toto praví Panovník Hospodin: Což se nedozvíš v onen den, že Izrael, můj lid, sídlí v bezpečí? Vyjdeš ze svého místa, z nejzazšího severu, ty i mnoho národů s tebou, všichni jezdci na koních, velké shromáždění, velké vojsko. Potáhneš na Izraele, můj lid a pokryješ zemi jako mrak. Na sklonku dnů tě přivedu na svou zemi, aby mě pronárody poznaly, až ukážu svou svatost před jejich očima na tobě, Gógu! I stane se v onen den, v den, kdy přijde Góg na izraelskou zemi, je výrok Panovníka Hospodina, že se zvedne mé rozhořčení v hněvu … (verše 14-16 a 18).

 

A v kapitole 39 (verše 1-5):

 

Ty, lidský synu, slyš. Prorokuj proti Gógovi a řekni: Toto praví Panovník Hospodin: Chystám se na tebe, Gógu, velkokníže Mešeku a Túbalu. Obrátím tě, povedu a odvleču tě z nejzazšího severu a přivedu tě na izraelské hory. Ale z levé ruky ti vyrazím luk a z pravé ruky ti vytrhnu šípy. Na izraelských horách padneš ty, všechny tvé voje i národy, které jsou s tebou. Vydám tě za pokrm dravému ptactvu, kdekterému okřídlenci i polní zvěři. Padneš na poli. Já jsem promluvil, je výrok Panovníka Hospodina.

 

Základní otázka: Lze tento biblický oddíl, toto biblické proroctví, vztáhnout na dnešní Rusko a jeho vladaře Putina? Pat Robertson (a není jediný) soudí, že ano. Proti tomu ovšem vystoupil Michael L. Brown (a opět není sám), přední duchovní osobnost mesiánského židovství (tj. Židů, kteří věří, že Ježíš Kristus je Boží Syn, Mesiáš). Na svém webu Askdrbrown.org publikoval 4. března 2022 článek (obr. 3)  „Did the Prophet Ezekiel Predict Russia’s Invasion of Ukraine?“ (Předpověděl prorok Ezechiel ruskou invazi na Ukrajinu?). V něm nezpochybňuje Ezechielovo proroctví. Píše, že mu věří stejně jako tomu, co Bible předpověděla o rozptýlení židovského národa po celém světě a jeho opětném shromáždění do odvěké vlasti. Doslova uvádí: „Sám to píšu jako Žid věřící v Ježíše. Jak bylo (v Bibli) napsáno, tak se i stalo.“

 

A pokračuje:

 

Mohlo by se stát, že v nadcházejících letech uvidíme koalici národů vystupující proti Izraeli s Ruskem v čele (nebo s Ruskem jako jedním z účastníků). Je to možné. A mohlo by se stát, že až ten den přijde, podíváme se zpět na 38. a 39.kapitolu knihy Ezechiel, alespoň jako na obecný popis toho, co se děje? Snad ano.
A uzavírá:

 

Ale právě teď neexistuje absolutně žádný písemný nebo faktický důkaz, který by spojoval 38. kapitolu knihy Ezechiel s ruskou invazí na Ukrajinu.

 

Michael L. Brown uzavírá svůj článek přesvědčením, že na pozadí stovek, ba tisíců mylných výkladů Bible, které určovaly datum (např. konce světa apod.), bude nejlepší i tuto nejnovější interpretaci ruské války proti Ukrajině hodit do koše. Hned teď.

 

Jak patrno, agrese Putinova Ruska vůči Ukrajině má i svoji duchovní dimenzi. Ostatně, i mezi věřícími v ČR jsou na to, co Ukrajina prožívá, odlišné názory. Ne jen z politického, ale také z duchovního hlediska.

 

Je vám bližší interpretace Pata Robertsona, nebo Michaela L. Browna?

... obr. 1/Nadpis článku zveřejněného 28. 2. 2022 na webu The Daily Beast: Pat Robertson trvá na tom, že Putin byl "přinucen Bohem", aby napadl Ukrajinu a zahájil "konec časů".

 

... obr. 2/Nadpis článku zveřejněného 1. 3. 2022 na webu INN Insider News: Pat Robertson říká, že Putin byl "přinucen Bohem" k invazi na Ukrajinu, aby se splnilo proroctví o Armagedonu.

... obr. 3/Nadpis  článku Michaela L. Browna zveřejněného 4. 3. 2022 na jeho webu Askdrbrown.org: Předpověděl prorok Ezechiel invazi na Ukrajinu?

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 15.3.2022 21:15 | karma článku: 14,76 | přečteno: 480x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Člověk se učí celý život

Máme milou povinnost. Vyzvedávat vnučku ze školy a později ji předat rodičům, až se vrátí z práce. Téměř každý všední den.

16.5.2024 v 21:34 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Poprvé od agrese Hamasu: Zahraniční sportovci v Izraeli

Po loňském 7. říjnu se v Izraeli nekonají z pochopitelných důvodů žádné sportovní podniky se zahraniční účastí. A izraelské klubové týmy, stejně jako národní reprezentace, musí hrát domácí zápasy v cizině.

16.5.2024 v 20:43 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Atentát na slovenského premiéra: Srovnání

Úvodem z mé strany jednoznačné odsouzení tohoto hanebného zločinu a přání Robertu Ficovi hodně síly, aby tuto nejtěžší životní zkoušku zvládl.

15.5.2024 v 22:41 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

BBC: Objektivita vs pravda

Pro nás starší bývala BBC v době komunismu příkladem zpravodajské objektivity, důvěryhodnosti a korektnosti. V porovnání s jinými západními stanicemi se někdy jevila až přehnaně korektní.

15.5.2024 v 11:42 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Média

Lubomír Stejskal

Izrael: Výročí nezávislosti

V pondělí 13. května po západu slunce začíná v Izraeli Yom haacmaut, Den nezávislosti. Stát Izrael bude slavit 76. výročí svého založení.

13.5.2024 v 8:52 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

První létající divize. Armáda investuje miliardy, chce masy dronů do tří let

18. května 2024  10:48

Válka na Ukrajině je bitvou technologií a především pak bezpilotních prostředků. To si uvědomuje i...

KLDR hodnotila přesnost střel odpalem do moře. Kim posílí jaderný program

18. května 2024  10:15

Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely do Japonského moře. Severokorejský...

Epidemioložka SZÚ varuje, že legionella může být ve vířivkách i osvěžovačích

18. května 2024

Rozstřel Je černý kašel na ústupu nebo stále ještě představuje hrozbu? A kde se můžeme nakazit záškrtem nebo...

Velká záhada rozluštěna. Bloky na stavbu pyramid přinesl do pouště Nil

18. května 2024

Premium Vědci možná vyřešili záhadu táhnoucí se celá tisíciletí: jak staří Egypťané dotáhli obrovské...

  • Počet článků 4830
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 834x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal