Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na okraj výroků Whoopi Goldbergové

Nedávný rozruch, který způsobila Whoopi Goldbergová svým tvrzením, že (volná interpretace) holocaust nebyl o rase, nýbrž že šlo o záležitost dvou skupin bělochů, přiměl k reakci respektovaného amerického rabína.

 

Jmenuje se Shmuley Boteach. Známý je také jako moderátor a proslul jako spisovatel – má svém kontě má víc než tři desítky titulů.

 

V novinách The Jerusalem Post publikoval 6. února názorový článek „Whoopi Goldberg right on Jews not being a race, wrong on Holocaust“ (WG má pravdu, že Židé nejsou rasa, ale mýlí se, pokud jde o holocaust).

 

Než přejdu k názorům rabína Shmuleye, je férové připomenout, že Goldbergová se za své vyjádření omluvila.

 

Autor uvádí, že nacisté definovali Židy jako rasu a likvidovali je jako druh podlidí, který měl být vyhuben jako havěť. Celý holocaust byl o vražedné rasové teorii, jenomže – nejsou to Hitler, Německo a nacisté kdo definuje židovský národ.

 

Rabín vysvětluje: "Nejsme rasa, ale rodina, národ a víra; jsme složeni ze všech možných barev, odstínů a etnik pod sluncem."

 

Odmítá rasu jako bezbožný konstrukt vycházející z darwinistických a evolučních představ, že jedna skupina homo sapiens se mohla vyvíjet rychleji a dokonaleji než skupiny jiné. Podle něj Tóra (první část Bible) rasovou teorii neučí, neboť každá lidská bytost je stvořena k Božímu obrazu. Z toho dovozuje – je jen jedna rasa, a to rasa lidská.

 

Rabín  nemohl nezahrnout do svého textu nedávnou zprávy Amnesty International, která šíří nechutnou lež, že Izrael – jeho slovy  „nejsvobodnější a nejhumánnější země na celém Blízkém východě“ – má na svědomí apartheid. „Jako bychom my Židé byli skupinou rasistických bělochů pronásledujících barevné komunity.“

 

Znovu připomíná, že to byli ďábelští nacisté, kdo na základě zrůdné lži o odlišné a podřadné rase vyvraždili šest milionů Židů, které považovali za podlidi; byla to součást jejich bezbožné lži, že existuje něco jiného než jedna lidská rodina.

 

A Amnesty International v těchto odporných pomluvách Židů pokračuje, když Izrael – národ složený „z barevných Židů ze všech koutů světa“ - falešně obviňuje z apartheidu, jako by základem ustavení Izraele byl bělošský nacionalismus.

 

Rabín píše, že židovské náboženství, historie národa, svátky a především Tóra s Desaterem přikázání, to vše je spojeno se zemí, kterou Bůh dal lidu Izraele – lidu, který sestává z rozmanitých etnických skupin včetně bělochů, černochů, Asiatů, lidí původem z celého Blízkého východu a Evropanů. „Jsme děti Abrahama a Sáry, Izáka a Rebeky, Jákoba a Ráchel a Líe. Další miliony všech odstínů a barev se během staletí připojily k židovskému lidu prostřednictvím halachické konverze a nyní jsou nerozlučnou součástí věčné židovské rodiny.“ Shmuley Boteach dokonce uvádí, že Ciporah, manželka největšího izraelského proroka Mojžíše, byla podle Tóry černoška. (Není to stoprocentně jisté, ale nelze to ani vyloučit – na základě biblického záznamu v 12. kapitole knihy Numeri – LS.)

Stát Izrael je jedinou zemí v historii, která přivedla obyvatele Afriky černé pleti k plné svobodě a rovnoprávnosti prostřednictvím operací Mojžíš (1984) a Šalomoun (1991; ty ohromily svět a zachránily etiopskou židovskou diasporu před pronásledováním, hladem, nemocemi a smrtí. (Šlo o masivní letecký přesun tisíců lidí do Izraele – LS.)

 

Navzdory tomu všemu je Amnesty International odhodlána hanobit Židy a Izrael jako stát, v němž podle ní bílá rasa praktikuje apartheid, ačkoli je Izrael jedním z nejvíce pluralitních, nejrozmanitějších, nejvíc multikulturních a multietnických a nejsvobodnějších národů na světě.

 

Pokud jde o výrok Goldbergové, že holocaust byl záležitostí dvou skupin bělochů, připomeňme klíčovou pasáž z inkriminovaného TV pořadu „The View“ stanice ABC.  Poslouží nám citát z článku „Whoopi Goldberg Suspended at The View Over ´Hurtful´ Holocaust Comments“, který 1. února přinesl server The Hollywood Reporter:

 

Co-host Ana Navarro pointed out, “But it’s about white supremacists going after Jews.”

 

“But these are two white groups of people!” Goldberg said.

 

Tedy:  Spolumoderátorka Ana Navarro poukázala na to, že „je to (holocaust – LS) o bílých rasistech pronásledujících Židy.“ Goldbergová odpověděla: „Ale to jsou dvě skupiny bílých lidí.“

 

Tato poznámka byla nanejvýš nemoudrá. Rabín k tomu říká, že Židé byli tehdy zcela bezbranní proti podle něj nejmocnější armádě světa, která je po čtyři roky prakticky denně vraždila jedovatým plynem, rozstřelovala kulomety a zaživa upalovala v synagogách. Zatímco likvidovali Židy, zadržovali nacisté spojenecké armády USA, Británie a jejího impéria včetně velkých zemí jako Kanada a Indie, přičemž Francie, Belgie a Nizozemí byly poraženy. Je zřejmé, že Židé neměli proti takovému smrtícímu blitzkriegu šanci.

 

Přesto, soudí rabín, by mělo být Goldbergové odpuštěno.

 

A v čem  spočívá její omyl? Ne v názoru, že Židé nejsou rasa – to vyjádřila správně -, ale v neporozumění těm a důrazném neodsouzení těch, jako byli například nacisté, kdo vymýšlejí teorie o židovské rase s úmyslem vraždit Židy, hanobit Izrael a usilovat o jeho zničení. Autor článku v The Jerusalem Postu proto dochází k závěru, že zatímco Goldbergová si zaslouží odpuštění (není to žádná antisemitka), odsoudit je zapotřebí organizace jako Amnesty International, které pokračují v nenávistné kampani prostřednictvím tvrzení, že v případě Izraele a Židů, „národa sestávajícího ze všech barev pleti pod sluncem“, jde o skupinu bílých rasistů.

 

Za sebe souhlasně shrnuji: problém nepředstavuje jedno nevydařené vyjádření slavné hollywoodské hvězdy, ale nenávistné tažení Amnesty International a spol. proti Izraeli.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 8.2.2022 12:40 | karma článku: 24,70 | přečteno: 605x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Trochu jiné eurovizní postřehy

Není nad to dívat se, jak demonstranti s kefíjemi a v houštině vlajek Palestinské autonomie šlapou na zemi po vlajce izraelské. Tak jako 9. května na náměstí Stortorget v jihošvédském Malmö.

10.5.2024 v 8:59 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Stejskal

K 8. květnu

Nahlížím na závěr druhé světové války v Evropě nikoli prizmatem „osvobození Prahy“, ale preferuji globální pohled.

8.5.2024 v 10:21 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Kauza učitelky Bednářové: Definitivní úleva

Vrátila se mi alespoň z části naděje, že žiju v normální zemi. Učitelka Bednářová, která prezentovala na své hodině alternativní výklad ruské agrese proti Ukrajině (2022), je nevinná.

6.5.2024 v 13:08 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Blízký východ: Otázky pro dnešek i budoucnost

Často se sám sebe ptám, co všechno by se muselo stát, čeho všeho by se musel Hamas dopustit, aby svět prozřel.

6.5.2024 v 9:13 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Na okraj ortodoxních Velikonoc

Letos připadá Velikonoční neděle v některých pravoslavných a starobylých orientálních církvích na 5. května. Týká se to také Koptské ortodoxní církve.

5.5.2024 v 13:07 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

OSN posílila postavení Palestiny, vyzývá ke schválení členství. Česko bylo proti

10. května 2024  17:38,  aktualizováno  18:17

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem...

Učiteli nepřidáme, zaplatíme školníka. Peníze pro pedagogy použijí školy jinak

10. května 2024

Premium MŠMT slibovalo přidat učitelům až na 130 procent platu. Aby se ředitelé škol vyhnuli propouštění,...

QR kód vedl k zubaři. Policie hned první den řeší desítky falešných lístků na MS

10. května 2024  17:56

S pátečním začátkem hokejového šampionátu přicházejí i první podvedení fanoušci, kteří si zakoupili...

Izrael chystá v Rafáhu menší akce, aby nedráždil USA. Hamás myslí na comeback

10. května 2024  11:57,  aktualizováno  17:53

Izrael plánuje v částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy provést několik oddělených vojenských operací...

  • Počet článků 4823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 835x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal