Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Inspirováno jednou polemikou

Přední český konzervativní publicista Roman Joch napsal esej „Velký nacionalistický omyl“. Text byl zveřejněn mj. v internetovém deníku Neviditelný pes (2. 2. 2022). Jde o polemiku s knihou „The Virtue of Nationalism“.

 

Jejím autorem je izraelský politický filozof a biblický učenec Yoram Hazony. Kniha je obhajobou nacionalistického konzervatismu. Její hlavní tezí je, jak vysvětluje Roman Joch,  že „národní stát je optimální státní formou, jejíž alternativou je impérium. Nacionalismus je prý dobrý, protože vede k národním státům, jež jako jediné garantují individuální i kolektivní svobodu. Opakem nacionalismu je imperialismus usilující o světovládu … .“ Roman Joch s tímto pojetím zásadně nesouhlasí.

 

KATOLICISMUS – IMPERIALISMUS, PROTESTANTISMUS – NACIONALISMUS?

Zpochybňuje Hazonyho tezi, že „katolicismus vedl k imperialismu a protestantismus k nacionalismu“, a to následující argumentací: „Prvním středověkým národním státem byla katolická Francie, která vždy odmítala mocenské ambice (německých) císařů. Katolické země si vytvořily svá impéria – španělské, portugalské, rakouské habsburské, a nakonec i francouzské –, ale stejně tak i země protestantské jako Nizozemí nebo Velká Británie. Nakonec právě Británie byla tou největší evropskou imperiální mocností všech dob.“

 

Uvádím tuto část polemiky jako ilustraci jednoho z dilemat, před která nás zmíněná kniha staví. Má pravdu Hazony, nebo Joch? S přihlédnutím k obsahu předchozího odstavce nemám problém konstatovat: v této věci má pravdu Roman Joch.

 

Ještě brilantněji se Roman Joch vypořádal s dalším Hazonyho tvrzením, totiž že významným příspěvkem Židů lidstvu byl vznik židovského království (ve starověku). Zde nejprve technická poznámka. Přesnější by bylo použít termín sjednocené izraelské království, které se později rozdělilo na Judské a odtrženecké Izraelské království, ale držme se terminologie v Jochově eseji.

 

Její autor píše: „Yoram Hazony pak za významný příspěvek starých Židů lidstvu uvádí vznik židovského království. Jenže nebýt židovského náboženství, bylo by toto království nezajímavý státní útvar, jakých bylo kolem mnoho. Dějinně důležitý totiž nebyl židovský stát, nýbrž židovské náboženství: to, že se Bůh zjevil lidem v dějinách a sdělil jim určité pravdy o sobě i o nás. Nebylo pravým proto, že bylo židovským, ale proto, že bylo Božím, Bohem zjeveným, a proto se stalo židovským.“

 

Klíčová věta v Jochově textu:  „Předání dvou desek Desatera na hoře Sinaj bylo mnohem významnější událostí než ustavení prvního krále Saula.“

 

I to je pravda. Zatímco Desatero má nadčasový, univerzální význam, monarchii si Izraelci ve starověku doslova vyvzdorovali. Sami pro sebe. Zjednodušeně lze říci, že zatímco Desatero je dílem Božím, vznik staroizraelského království je dílem lidským (byť Bohem shovívavě odsouhlaseným).

 

Podíváme-li se na události, které ustanovení Saula prvním králem Izraele předcházely, zaznamenáme následující. Především: po návratu lidu Izraele z egyptského otroctví do Zaslíbené země byly vůdčími osobnostmi před zřízením monarchie soudci. Prvním byl Mojžíšův nástupce Jozue, posledním Samuel, nejen soudce, ale také prorok. Právě za jeho života došlo ke vzniku království, a to za pozoruhodných okolností.

 

V 8. kapitole biblické První knihy Samuelovy čteme, že když Samuel zestárl, ustanovil Izraeli za soudce své syny, Joela a Abiáše; oba soudili v Beerševě.

 

Jenomže nastal problém.

 

Noví soudci nebyli jako jejich otec. Propadli lakotě, brali úplatky a převraceli právo. Tak nějak si můžeme představit karikaturu spravedlnosti. (Vyhýbám se srovnání se současností.)

 

Počínání soudců vyvolalo v lidu nelibost. Starší Izraele šli za stařičkým Samuelem, který se stále těšil vysoké autoritě, s požadavkem, který ho překvapil: „Dosaď nyní nad námi krále, aby nás soudil, jako je tomu u všech národů.“

 

Roztrpčený Samuel konzultoval záležitost s Hospodinem. A dostalo se mu odpovědi, která by měla být tučně vytištěna ve všech učebnicích dějepisu:

 

„Uposlechni lid ve všem, co od tebe žádají. Vždyť nezavrhli tebe, ale zavrhli mne, abych nad nimi nekraloval. Vším, co dělali ode dne, kdy jsem je vyvedl z Egypta, až dodnes, dokazují, že mě opustili a že slouží jiným bohům; tak jednají i vůči tobě. Teď však je uposlechni, ale důrazně je varuj a oznam jim právo krále, který nad nimi bude kralovat.“

 

PRÁVO KRÁLE

Samuel tak učinil. Zástupcům lidu řekl:  „Toto bude právo krále, který nad vámi bude kralovat: Vezme vám syny a zařadí je ke svému vozatajstvu a jezdectvu, aby běhali před jeho vozem. Ustanoví si velitele nad tisíci a nad sty a další, aby pro něho obstarávali orbu a sklizeň, a další, aby pro něho zhotovovali válečnou výzbroj a výstroj jeho vozů. Také dcery vám vezme za mastičkářky, kuchařky a pekařky. Vezme vám nejlepší pole, vinice a olivové háje a dá je svým služebníkům. Z vašich výmlatů a vinic bude vybírat desátky a bude je dávat svým dvořanům a služebníkům. Vezme vám otroky a otrokyně a nejlepší jinochy i osly, aby pro něho pracovali. Bude vybírat desátky z vašich stád, a stanete se jeho otroky. A přijde den, kdy budete úpět kvůli svému králi, kterého jste si vyvolili, ale Hospodin vám onoho dne neodpoví.“

 

Pořád ještě měli zástupci lidu možnost změnit názor. Stáli na křižovatce. Klíčový moment izraelských dějin. Existovala možnost volby. A odpověď zástupců lidu? Jako by Samuelovo varování ani neslyšeli:  „Nikoli. Ať je nad námi král! I my chceme být jako všechny ostatní národy. Náš král nás bude soudit a bude před námi vycházet a povede naše boje.“

 

Bylo rozhodnuto. Za nějaký čas byl mladý muž jménem Saul Samuelem pomazán olejem (staroizraelský rituál v rámci pověření osoby mimořádným úkolem) za prvního krále lidu Izraele. Začaly se psát slavné i méně slavné kapitoly monarchistického období izraelských dějin.

 

Ne že by zavedení královského úřadu a navazující vznik království nebyly významnými milníky těchto dějin, ale byly a jsou důležité primárně pro lid Izraele. Naproti tomu Desatero, byť také primárně dané lidu Izraele, je trvalý duchovní odkaz, který může sloužit celému lidstvu. Když jsem ve svědectví povolanějších hledal srozumitelnou definici, narazil jsem v rozhovoru s kazatelem Církve bratrské Romanem Cimbulkou zveřejněném na Blog.respekt.cz 20. 7. 2008 na tato kazatelova slova týkající se významu Desatera: „Jiný teolog Nicky Gumbel (anglikánský kněz evangelikálního směru – LS) říká, že jsou to pravidla hry, aby se nám dobře hrálo. Bez pravidel se hra pokazí, a nikdo z ní nemá radost. Pravidla dávají svobodu dobře si zahrát (představte si např. fotbal – bez a s pravidly). Bůh nás jimi nechce omezovat (jak mnozí říkají), ale chce, abychom dovedli dobře žít.“

 

Stojí to za zamyšlení?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | středa 2.2.2022 23:15 | karma článku: 13,44 | přečteno: 258x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Poprvé od agrese Hamasu: Zahraniční sportovci v Izraeli

Po loňském 7. říjnu se v Izraeli nekonají z pochopitelných důvodů žádné sportovní podniky se zahraniční účastí. A izraelské klubové týmy, stejně jako národní reprezentace, musí hrát domácí zápasy v cizině.

16.5.2024 v 20:43 | Karma: 0 | Přečteno: 1x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Atentát na slovenského premiéra: Srovnání

Úvodem z mé strany jednoznačné odsouzení tohoto hanebného zločinu a přání Robertu Ficovi hodně síly, aby tuto nejtěžší životní zkoušku zvládl.

15.5.2024 v 22:41 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

BBC: Objektivita vs pravda

Pro nás starší bývala BBC v době komunismu příkladem zpravodajské objektivity, důvěryhodnosti a korektnosti. V porovnání s jinými západními stanicemi se někdy jevila až přehnaně korektní.

15.5.2024 v 11:42 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Média

Lubomír Stejskal

Izrael: Výročí nezávislosti

V pondělí 13. května po západu slunce začíná v Izraeli Yom haacmaut, Den nezávislosti. Stát Izrael bude slavit 76. výročí svého založení.

13.5.2024 v 8:52 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Eurovize: Jasné morální vítězství Izraele

Když nedlouho po půlnoci na neděli 12. května skončila letošní Eurovize, nastal drsný návrat do reality. Teroristé Hamasu vypálili rakety na izraelský Aškelon. Tři lidé byli zraněni.

12.5.2024 v 11:01 | Karma: 0 | Přečteno: 39x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Rusko nemá na průlom u Charkova dost lidí, Ukrajinci se udrží, řekl velitel NATO

16. května 2024  20:19,  aktualizováno  20:46

Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti...

Politik má chodit mezi lidi. Fiala po útoku na Fica nezmění své návyky

16. května 2024  20:34

Po středečním útoku na slovenského premiéra Roberta Fica se Petr Fiala nechal slyšet, že nebude...

Po útocích přišel atentát a výhrůžky smrtí. Evropu děsí násilí před volbami

16. května 2024  20:27

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica vyděsil evropské politiky. Bojí se, že nadcházející...

Německý parlament zbavil Bystroně imunity, policie prohledala jeho kancelář

16. května 2024  10:55,  aktualizováno  20:21

Spolkový sněm zbavil imunity poslance Alternativy pro Německo Petra Bystroně. Bavorský zemský...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 4828
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 834x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal