Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VS OSN: Rezoluce proti popírání holocaustu

Dvacátý leden 2022 vstoupí do historie. Valné shromáždění OSN schválilo v pořadí druhou rezoluci navrženou Izraelem za třiasedmdesát let, kdy působí v této mezinárodní organizaci. Členem se stal v roce 1949.

 

Datum 20. ledna není náhodné. Toho dne roku 1942 (tedy před 80 lety) se na břehu jezera Großer Wansee mezi Berlínem a Postupimí konala konference, po níž pro vygradovalo peklo na zemi, které už předtím postihlo Židy v nacistickém Německu, jeho satelitech a okupovaných zemích. Tématem jednání, kterému předsedal Heydrich, byla koordinace v rámci tzv. konečného řešení, tedy plánu vyvraždit židovskou populaci.

 

Zjednodušeně: nově přijatá rezoluce je zaměřena na boj proti popírání holocaustu. Jako každá jiná rezoluce Valného shromáždění, není ani tato právně vymahatelná, ale má zásadní význam v morální a symbolické rovině.

 

Kromě průvodního textu zahrnuje šest klíčových bodů, v nichž je mimo jiné uvedeno: VS OSN bezvýhradně odmítá jakékoli popírání holocaustu a k témuž vyzývá členské státy, oceňuje země, které vytvořily pamětní místa tam, kde k holocaustu a hrůzám s nim spojeným došlo, naléhá na členské státy, aby vytvořily vzdělávací programy, které nastupujícím generací vštípí poučení z holocaustu, vyzývá členské země a sociální sítě k přijetí aktivních opatření v rámci boje proti antisemitismu a popírání či zkreslování holocaustu a žádá Informační program OSN o holocaustu (UN Outreach Programme on the Holocaust) a další specializované agentury, aby pokračovaly v přípravě a realizaci programů proti popírání a zkreslování holocaustu. Dále vyzývá všechny zúčastněné strany, včetně států, parlamentů, soukromého sektoru a akademické sféry, aby pravdivě informovaly o faktech týkajících se holocaustu a o důležitosti poučení, která z něj vyplývají, aby se v budoucnu předešlo podobným aktům genocidy.

 

Izraelský návrh, k němuž se připojila Spolková republika, přednesl velvyslanec židovského státu při OSN Gilad Erdan. Podle serveru The Times of Israel („UN General Assembly adopts Israeli resolution aimed at combating Holocaust denial“/20. 1. 2022) připomněl základní smutnou skutečnost. „Tak jak se zmenšuje počet přeživších, roste děsivou rychlostí popírání holocaustu.“ Čím méně přeživších, tím více jsou mladí lidé indoktrinováni na sociálních sítích, aby pochybovali o realitě (holocaustu) a věřili klamným informacím. Ambasador kritizoval alibismus provozovatelů sociálních sítí, kteří se vymlouvají na to, že jsou pouhými poskytovateli služeb. „Když se vyhýbáte zodpovědnosti, zlo narůstá.“

 

CHAIM

Gilad Erdan zahájil svůj proslov připomenutím příběhu muže jménem Chaim. Pocházel z malé vesnice v Rumunsku – a měl štěstí: nacistické peklo přežil. Jeho manželku a osm dětí ovšem nacisté zavraždili.

 

Pak velvyslanec označil předložený návrh rezoluce za svoji nejdůležitější iniciativu v OSN. Vysvětlil důvod: „Nejen proto, že zastupuji židovský stát a nejen proto, že jsem Žid. Také proto, že jsem vnuk těch, kdo holocaust přežili.“

 

Pak prozradil, že Chaim byl jeho už zesnulý dědeček.

 

PROTI: POUZE ÍRÁN

Pro rezoluci hlasovalo 114 zemí. Proti se veřejně vyslovil jen zástupce Íránu, který se nechal slyšet, že Izrael chce „zneužít utrpení židovského lidu v minulosti jako zástěrku pro zločiny, které páchal za posledních sedm desetiletí proti zemím v regionu“. Stupidní výmluva mluvčího režimu, jehož představitelé holocaust popírají či hanebně zlehčují, ba zesměšňují (viz přehlídku karikatur na téma holocaustu, které jsou v Teheránu se souhlasem tamních totalitních vládců pořádány – LS). Pikantní je, že Írán přišel minulý týden v OSN o hlasovací právo (spolu s dalšími sedmi státy), protože dluží na členských příspěvcích. Svůj hlas proti rezoluci tudíž uplatnit nemohl, proto byl dokument schválen jednomyslně. I bez íránského NE při hlasování nebylo možné přehlédnout morálně zvrácené uvažování vůdců tamní ajatolláhovské totality.

 

V úvodu jsem zmínil, že to byl teprve druhý Izraelem předložený návrh rezoluce, který od roku 1949 VS OSN schválilo. Tím prvním bylo vyhlášení 27. ledna jako mezinárodního dne památky obětí holocaustu. Tato rezoluce byla schválena 1. listopadu 2005.

FOTOODKAZY

Velvyslanec Erdan předkládá 20. 1. 2022 VS OSN návrh rezoluce proti popírání holocaustu./ZDE

 

Velvyslanec Erdan (4. zleva) u velké kopie schválené rezoluce v doprovodu  pozvanými přeživšími holocaustu. Po jeho levici Albert Bourla, potomek přeživších řeckých Židů, generální ředitel společnosti Pfizer (jejíž vakcínu proti covidu máme mnozí v těle)./ZDE

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 21.1.2022 0:05 | karma článku: 15,19 | přečteno: 242x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 0 | Přečteno: 4x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Proč jsem měl rád Josefa Laufera

Mám rád každého umělce, který tak či onak participoval na fenoménu známém jako Křesťanské songy Luboše Svobody, potažmo manželů Svobodových.

21.4.2024 v 18:26 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Sebevražedná adorace teroristů

Zilveren Camera (Stříbrná kamera) je nejprestižnější nizozemská cena pro fotožurnalisty a fotografy – dokumentaristy.

21.4.2024 v 15:20 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 4807
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal