Rozhlasová exotika (2)

3. 01. 2022 21:55:55
Správně to napsal Dan Pospíšil v reakci na můj předchozí článek týkající se rozhlasové exotiky, když připomněl, že poté, co si Japonsko pořídilo retranslační stanici v západní Africe, byly jeho pořady slyšet dobře.

A nejen na severu Starého kontinentu, kde, jak jsem pochopil, Dan žije, ale také v jeho srdci – v mém případě v západní části tohoto srdce.

Ano, jde o Radio Japan a jeho vysílání pro Evropu. Tou retranslační stanicí bylo gabunské rádio Africa No. 1. Jeho výkon byl úctyhodný: 500 kW. Podle British DX Clubu zahájilo Radio Japan vysílání z Gabunu v dubnu 1984. Signál byl dopravován přes dva satelity po linkách Tokio – Paříž a Paříž – Gabun (do přijímací stanice vysílače umístěného v lokalitě Moyabi na jihovýchodě země).

Mám ve své sbírce QSL kartu stanice Africa No. 1 (obr. 1 a 2), přes jejíž krátkovlnné frekvence vysílalo na konci 80. let minulého století nejen Radio Japan, ale také Radio France Internationale, Swiss Radio International a náboženské Adventist World Radio.

... obr. 1/QSL lístek stanice Africa No. 1, přední strana s emblémem rádia. (Zdroj: Zde i

níže archiv autora článku.)

... obr. 2/ Zadní strana QSL lístku stanice Africa No. 1. V razítku jsou uvedeny vysílací kmitočty.

RADIO JAPAN

Stejně jako Dan Pospíšil, patřil jsem i já k posluchačům Radia Japan. V květnu 1980 se v měsíčníku stanice Radio Japan News objevila moje fotografie v sekci „Poslouchám Radio Japan“. Můžete se podívat, jak vypadal dnes 65letý bloger před čtyřmi desítkami roků, kdy byl aktivním DX posluchačem krátkovlnného rozhlasu (obr. 3).

... obr. 3/

DIPLOM

Posluchačské hobby bylo možné čas od času zpestřit účastí v nějakém DX klání. Sám nejsem soutěživý typ, nicméně jednu akci jsem si ujít nenechal.

Ecuadorská stanice Radio HCJB (která vysílala také česky jako jediná v Jižní Americe) vyhlásila v roce 1986 posluchačskou soutěž „World by 2000“, což byla doprovodná akce k ambicióznímu misijnímu projektu dosáhnout do roku 2000 stavu, kdy každý člověk na této planetě bude mít možnost slyšet evangelium o Ježíši Kristu v jazyce, kterému rozumí. Za tímto účelem se do projektu zapojily čtyři náboženské rozhlasové stanice – Radio HCJB (vysílající z Ecuadoru), Trans World Radio (vysílající z Monte Carla, pacifického ostrova Guam, ostrova Bonaire v Karibiku, na Kypru, Srí Lance a jihoafrickém Svazijsku), stanice FEBC (působící na Filipínách a Severních Marianách v Pacifiku) a Radio ELWA (vysílající z Libérie).

Úkolem posluchačů bylo zachytit některý z uvedených rozhlasů v pěti oblastech světa – v Evropě, America, Africe, Asii a Pacifiku - a zaslat do sídla Radia HCJB v Ecuadoru jejich QSL lístky (nebo kopie). Kdo zadání splnil, obdržel diplom (Award – obr. 4). V praxi to mohlo vypadat tak, že za Evropu bylo zastoupeno Trans World Radio – Monte Carlo, za Ameriku HCJB - Ecuador, za Afriku ELWA - Libérie (nebo Trans World Radio – Svazijsko), za Asii FEBC - Filipíny a za Pacifik FEBC – Severní Mariany (nebo Trans World Radio – Guam).

... obr. 4/

MONITORING

Je pochopitelné, že stanice vysílající „přes půl planety“ měly zájem vědět, jakou má jejich signál v cílové oblasti kvalitu. Dostávaly sice poslechové zprávy od DXerů, ale ty se obvykle týkaly pouze jedné relace, za kterou odesílatelé očekávali QSL. Hodnotnější bylo vyhodnocení poslechu v delším časovém období.

Řada stanic posílala lidem, kteří je kontaktovali, poslechové formuláře. Některé měly podobu tzv. aerogramů, kde „dopis“ a obálka tvoří jeden celek. Po zpracování poslechového hlášení byl aerogram přeložen, zalepen k tomu vytvořenou "záložkou", doplněn zpáteční adresou, známkou a odeslán. Na obrázcích 5 a 6 je typický aerogram Radia Korea vysílajícího z Jižní Koreje.

... obr. 5/Vnitřní část aerogramu - poslechové zprávy. Zde posluchač vyplnil datum, čas a kmitočet vysílání, přidal stručný obsah a napsal klíčovou část reportu: hodnocení signálu dle kódu SINPO. Pomocí stupnice od 5 (nejlepší) do 1 posoudil sílu signálu, interference jinými stanicemi, šum a poruchy v šíření (úniky aj.); posledním číslo znamenalo celkové zhodnocení příjmu. Pak přidal povolání, věk, typ antény, jméno a adresu. Report mohl obohatit komentářem k příjmu a jinými poznámkami.

... 6/Když měl posluchač zpracovanou část na obrázku výše, aerogram zalepil, napsal adresu odesílatele a vypravil se na poštu. Jak patrno, adresát (Radio Korea) byl předtištěn.

Zmíněné Radio Korea si natolik vážilo zámořských posluchačů, kteří se věnovali zpracovávání poslechových zpráv jeho vysílání, že jim udělovalo certifikát svých oficiálních monitorů (obr. 7).

... obr. 7/

RÁDIO JEREVAN

Vlastně existují dvě stanice s tímto názvem. Mezi lidmi více známé fiktivní Rádio Jerevan, které je součástí světa humoru – zdrojem především politicky laděných hlášek a vtípků. (Otázka: Je pravda, že v Jerevanu roste kukuřice jako sloupy vysokého napětí? Odpověď: Ano – a místy i hustěji.)

Upřímně řečeno nevím, čím si skutečné Rádio Jerevan tuto „poctu“ zasloužilo, ale když jsem jej v dubnu 1977 zachytil a pak obdržel potvrzení příjmu, napadlo mě, jestli to s tím šetřením papírem poněkud nepřehánějí. Rádio Jerevan totiž obohatilo moji sbírku o jednoznačně nejmenší lístek QSL – má rozměry 87 x 74 mm (obr. 8). A to je na něm, jak by řekl František Ringo Čech, ještě zbytečně moc volného místa.

... obr. 8/QSL lístek arménského Radia Yerevan. (I na mém příjmení ušetřili.)

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 3.1.2022 21:55 | karma článku: 13.47 | přečteno: 205x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 5 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.42 | Přečteno: 584 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3851 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 368 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...