Za vyjádření názoru k soudu

7. 12. 2021 13:45:29
Začíná to nenápadně. Úvahami o tom, že „Vánoce“ ne, ale „svátky“ ano. „Dámy a pánové“ ne, ale „kolegyně a kolegové“ ano. „Tatínek a maminka“ ne, „rodič I a rodič II“ ano. Ve Finsku level ještě zvýšili.

Mají půvabnou premiérku (fotoodkaz 1), která onehdy zamířila do nočního klubu, doma nechala vládní mobil, přičemž důležitou zprávu týkající se covidu v jejím blízkém okolí si přečetla s několikahodinovým zpožděním. Jinak je ale naprosto v pohodě, kvůli tomuto prohřešku jí rozhodně nehrozí policejní vyšetřování, natož soud.


FOTOODKAZ 1 – Finská premiérka Sanna Marinová/ZDE


Naopak soud v zemi tisíců jezer čeká člověka, který prezentuje názory odchylující se od „oficiálních“, v této době náležitě progresivistických a samozřejmě politicky korektních. Konkrétně: soud čeká člověka, který, řečeno diplomaticky, nemá nejkladnější vztah k homosexualitě, resp. k homosexualismu.


Své o tom ví jiná finská politička. Päivi Räsänenová. Poslankyně finského parlamentu za křesťanské demokraty, někdejší šéfka této strany a bývalá ministryně vnitra. Vedle toho žena, která vyznává biblické křesťanství.


Jako věřící člověk respektující biblické učení zastává tudíž vůči homosexualitě biblický postoj. Tedy záporný. Bible učí, v souladu s ustanovením Stvořitele: intimní vztah mezi mužem a ženou ano, obcování muže s mužem (ženy s ženou) ne; homosexualita je v očích Stvořitele ohavnost.


Nemusí se nám to líbit, ale tak to prostě je. V duchu tohoto biblického učení se veřejně vyjadřuje i Päivi Räsänenová. A má problém.


Abychom této kauze lépe porozuměli, musíme nahlédnout do finského trestního zákona. V něm najdeme, v kapitole 11, paragraf 10, jehož anglický překlad je na obr. 1:

... obr. 1/Zdroj: Web Finlex.fi

Paragraf 10 je nazván „Ethnic agitation“ a píše se v něm, že kdo kdo veřejně zpřístupní nebo ve veřejnosti šíří nebo uchovává pro veřejné použití informace, názorové vyjádření nebo jiné sdělení obsahující výhrůžky, hanobení nebo urážky určité skupiny kromě jiného kvůli její sexuální orientaci, bude potrestán pokutou nebo ztrátou svobody až na dva roky.


Máme tu tedy dilema. Jednak výše uvedený paragraf, jednak svobodu slova.


O co jde konkrétně, objasnila Päivi Räsänenová v tiskové zprávě zveřejněné na jejím webu 15. září 2021. Vyjímám to nejpodstatnější:


Vysvětlila, že celá záležitost začala v červnu 2019, kdy na Twitteru zveřejnila dotaz určený vedení její církve (finská evangelická luterská) týkající se podpory tamnímu pochodu Pride pořádanému homosexuály. Hlavním obsahem jejích příspěvku byla fotografie otevřené Bible zobrazující úryvek dopisu apoštola Pavla křesťanům ve sboru v Římě, v němž píše:

Proto je Bůh nechal na pospas nečistým vášním jejich srdcí, takže zneuctívají svá vlastní těla; vyměnili Boží pravdu za lež a klanějí se a slouží tvorstvu místo Stvořiteli - on budiž veleben na věky! Amen. Proto je Bůh vydal v moc hanebných vášní. Jejich ženy zaměnily přirozený styk za nepřirozený a stejně i muži zanechali přirozeného styku s ženami a vzplanuli žádostí jeden k druhému, muži s muži provádějí hanebnosti a tak sami na sobě dostávají zaslouženou odplatu za svou scestnost.


Autorka se logicky ptá, jak může církev podporovat něco, co je v rozporu se základem jejího učení, tedy poselstvím Bible?


Kromě tohoto tweetu byla proti Räsänenové vznesena další obvinění: za brožuru „Stvořil je jako muže a ženu“ a za její vyjádření v jednom pořadu rozhlasové a TV stanice Yle.


Räsänenová píše, že jakákoli obvinění odmítá. O svých textech a prohlášeních říká, že vycházejí z biblického učení o manželství jako soužití muže a ženy. Stejně tak vychází z učení apoštola Pavla o homosexuálních aktech jakožto hříchu a hanbě.


Současně zpochybňuje výklad prokuratury, která tvrdí, že podle ní „Bůh nestvořil homosexuály stejně jako heterosexuály“ a že je tedy považuje za méněcenné. Něco takového Räsänenová nikdy nehlásala - je to v rozporu s jejím přesvědčením. Opakovaně zdůrazňovala, že všechny lidské bytosti jsou stvořeny k Božímu obrazu a mají stejnou důstojnost a stejná lidská práva. Všichni lidé jsou hříšníci a když přijmou Ježíšovo dílo smíření, hříchy jsou jim odpuštěny.


Připomíná, že trestem za čin „etnické agitace“ jsou až dva roky vězení nebo trest peněžitý. Ovšem ještě závažnějším problémem, do něhož by její kauza mohla vyústit, je cenzura. Ohrožení svobody slova, vyjadřování, názoru.


Proto je připravena v případě odsouzení se odvolat a bude-li to potřeba, až k Evropskému soudu pro lidská práva.


O její kauze by bylo možno toho napsat mnohem více. Třeba o podpoře ze zahraničí, od evropských církví nevyjímaje ruské, o podpoře ze zámoří včetně členů amerického Kongresu, od právních expertů prestižní amerických univerzit (Harvard, Princeton, Yale). Atd. Ale spokojme se alespoň s informacemi v tomto článku, které ilustruje zoufalý stav dnešního světa, v němž už delší dobu můžeme pozorovat, že je mnohé stavěno na hlavu.


Hlásíme se k židovské-křesťanským základům západní civilizace (jistě, vedle antických), a když její člen argumentuje tím, co je nedílnou součástí těchto základů, skončí na lavici obžalovaných. První stání u helsinského distriktního soudu čeká Päivi Räsänenovou v pondělí 24. ledna 2022.


Pokud to takto půjde dál, není vyloučeno, že časem bude za „etnickou agitaci“ souzen samotný Stvořitel. Absurdní? O nic méně než to, co zažila a co ještě čeká Päivi Räsänenovou.


FOTOODKAZ 2 – Päivi Räsänenová/ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 7.12.2021 13:45 | karma článku: 36.11 | přečteno: 1401x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 6 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.47 | Přečteno: 782 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 32.26 | Přečteno: 2955 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 325 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...