Ozvěny zapálení první chanukové svíce

28. 11. 2021 23:03:54
Letošní 28. listopad byl významný hned pro dvě náboženství. Pro křesťany je byla první neděle adventní; Židům po západu slunce začal osmidenní svátek Chanuka.

Chanuka se slaví na památku znovuzasvěcení jeruzalémského Chrámu v roce 165 př. Kr. - poté, co byl zaneřáděn pohanskou modloslužbou. Řecko-syrský vladař Antiochos IV. Epifanés v rámci boje s židovským makabejským povstáním nechal v Chrámu postavit Diovu sochu a na oltáři obětoval prase. (Ne vše ve starověkém procesu helenizace bylo pozitivní.)

Povstání proti řecko-syrským utlačovatelům bylo úspěšné. Během čištění Chrámu, aby pak znovu mohl sloužit svému původnímu účelu, došlo k zázraku. Židé našli pouze jednu nádobu s olejem; s tímto množstvím vydržel svítit chrámový sedmiramenný svícen (menora) toliko jeden den. Tentokrát ale svítila menora celých osm dní, než byl k dispozici olej nový. Proto se o svátku Chanuka zapaluje osmiramenný svícen chanukija – postupně, každý den se přidává jedna svíce.

Zapalování chanukije, zejména svíce číslo jedna, je významným aktem tohoto svátku. Izraelský prezident Isaac Herzog přijal pozvání židovské komunity v biblickém Hebronu, aby zažehl první svíci v Jeskyni patriarchů. Správně to vnímal jako poctu vzhledem k významu tohoto místa.

... obr. 1/Jeskyně patriarchů v Hebronu./Zdroj: Unsplash.com.

Připomeňme. Bible v knize Genesis (kapitola 23) detailně popisuje orientální obchodní transakci – nákup jeskyně Machpelach a přilehlého pole u Hebronu Abrahamem za účelem zřízení rodinného pohřebiště. Prodávajícím byl Efron Hetejský, cena 400 lotů stříbra. Podle Bible (kniha Genesis, kapitola 49) zde byli pohřbeni Sára, Abraham, Rebeka, Izák, Lía a Jákob.

Jak šel čas, vznikaly nad jeskyní různě stavby a přestavby – na základech té původní z doby židovské hasmonejské monarchie nechal judský král Herodes Veliký zbudovat mauzoleum; v byzantském období zde byla bazilika, po ovládnutí Země izraelské muslimy mešita, za křižáků kostel a později znovu mešita. Dnes je Jeskyně patriarchů, po Západní zdi v Jeruzalémě druhé nejposvátnější místo judaismu, rozdělena na židovskou a muslimskou část. V židovské jsou kenotafy Abrahama, Sáry, Jákoba a Líe, v muslimské Izáka a Rebeky.

Pro úplnost je třeba dodat, že podle dohody z roku 1997 je Hebron rozdělen na větší arabskou část (H1), která je součástí Palestinskoarabské autonomie, a menší část židovskou (H2) – ta je pod kontrolou Izraele a nachází se zde i Jeskyně patriarchů.

Skutečnost, že prezident Izraele se rozhodl přijmout pozvání a v neděli 28. 11. večer zapálit v židovské části Jeskyně patriarchů první chanukovou svíci vyvolala hysterickou reakci – nejen na arabské straně. Na té ale především. Už v sobotu (27. 11.) se nechali slyšet teroristé Hamasu. Hebronské Araby vyzvali, pokud Herzog do Jeskyně půjde, což hodnotí jako „provokaci“ a „útok“, k násilným akcím, což se v neděli také stalo.

Poslanec izraelského Knesetu za arabský Společný seznam Ayman Odeh na sociálních sítích napsal, že Herzog „nešel zapálit první svíci, on šel zapálit Hebron“ (???).

Arabská liga ve svém prohlášení akci prezidenta odsoudila také jako „provokaci“ s tím, že nerespektuje city muslimů. To je obzvlášť pikantní. Kde byli muslimové, když Abraham dojednával s Efronem Hetejským koupi jeskyně? Snad by si mohli připomenout, že v té době zbývalo do narození Mohameda zaokrouhleně dva a půl tisíce let. Jejich soukmenovci v „Palestině“ sice podléhají iluzi, že v té zemi je všechno jejich (Jeskyně patriarchů, Chrámová hora a jiná místa), ale necháme-li hovořit historii, je to poněkud jinak.

Smutné, byť příznačné je, že s Araby souzní i izraelská krajní levice, poslanci koaliční (!) strany Meretz a aktivisté „mírových“ (rozuměj propalestinských) hnutí. I ti považují návštěvu Isaaca Herzoga v Jeskyni patriarchů za chybu.

A samotný prezident? Podle serveru The Times of Israel v Jeskyni řekl, že historické spojení Židů s Hebronem a s hrobkou patriarchů, s jejich dědictvím a dědictvím pramatek je nezpochybnitelné. Uznání tohoto spojení musí být mimo jakoukoliv diskusi.

Ovšem nejen to.

Apeloval zároveň na sdílené dědictví mezi Židy a muslimy, a to navzdory všudypřítomnému napětí v Hebronu, které se v souvislosti se zabezpečením jeho návštěvy ještě vystupňovalo. Připomněl, že kořeny všech vycházejí z této jeskyně – na mysli měl nejen Židy, ale také muslimy a křesťany. „Zvláště dnes a zvláště zde, v tomto posvátném prostoru, který byl zanechán všem Abrahamovým synům, musíme nadále snít svůj sen o míru mezi všemi vírami a vyznáními této země a odmítat všechny druhy nenávisti a násilí.“

Toto ovšem Arabové slyšet nechtějí. Jim nestačí kompromis – správa nejposvátnějšího místa judaismu, Chrámové hory, přenechána muslimské nadaci Waqf, rozdělení Jeskyně patriarchů na židovskou a muslimskou část – oni chtějí všechno pouze pro sebe. Chrámovou horu, Jeskyni patriarchů, Hebron, Jeruzalém – a mnozí z nich také celou Zemi izraelskou.

Také to nám připomnělo letošní zapalování první chanukové svíce.

FOTOODKAZ

Izraelský prezident Herzog zapaluje 28. listopadu v hebronské Jeskyni patriarchů první chanukovou svíci./ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 28.11.2021 23:03 | karma článku: 14.05 | přečteno: 169x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 2 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 3 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.87 | Přečteno: 511 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 1773 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 271 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 203 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.80 | Přečteno: 266 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...