Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K angličtině některých vrcholných politiků

Nejen u nás se někteří posmívají angličtině toho či onoho politika. Někdy právem, někdy ze zlomyslnosti. Touto zkušeností prošla v minulých dnech izraelská ministryně vnitřních věcí Ayelet Šakedová.

 

Zúčastnila se pravidelné výroční konference pořádané novinami The Jerusalem Post; letos se akce konala 12. října pod názvem „The Future is Now“ (Budoucnost je teď). Mezi hosty byli jak špičkoví domácí politici včetně prezidenta Herzoga či premiéra Bennetta, tak VIP hosté ze zahraničí. Mezi nimi Ron Lauder, prezident Světového židovského kongresu, prezident FIFA Gianni Infantino nebo bývalý US státní tajemník Mike Pompeo.

 

Ministryně Šakedová z pravicové strany Yamina patřila mezi ty politiky, s nimiž moderátoři vedli krátké, asi 15minutové rozhovory. Jednacím jazykem konference byla angličtina (The Jerusalem Post v tištěném vydání i internetové verzi vychází v angličtině).

 

A právě angličtina Ayelet Šakedové se stala terčem posměchu na sociálních sítích (kdosi je vtipně nazval sítěmi asociálními – někdy tak vskutku působí). Ministryně si v jednom okamžiku nemohla vzpomenout na anglický výraz „to appreciate“ (ocenit, vážit si) a musela se hebrejsky zeptat vedle ní sedící novinářky Tal Šalevové z portálu Walla!, jak se to řekne. Pak plynule pokračovala v angličtině dál.

 

Tento drobný zádrhel, který se může stát každému, kdo má jiný mateřský jazyk než angličtinu, byl vítanou příležitostí pro všechny, kdo chtěli „psa bít“ - hůl jim podala sama Šakedová. Negativních reakcí, jejichž cílem bylo ministryni ponížit, se objevilo tolik a byly tak intenzivní, že politický analytik The Jerusalem Postu Herb Keinon cítil potřebu napsat na toto téma analýzu nazvanou „Stop mocking Ayelet Shaked's English“ (Přestaňte se posmívat angličtině Ayelet Šakedové). Vyšla 18. října. (Viz obr. 1.)

 

... obr. 1/

 

Herb Keinon se ministryně Šakedové zastal. Nabyl dojmu, že někteří chtěli Šakedovou ponížit. Jeho text začíná odstavcem:

 

  • Ministryně vnitřních věcí Ayelet Šakedová se narodila, vyrostla a získala vzdělání v Tel Avivu. Její rodiče pocházejí z Izraele. Nikdy nepobývala delší dobu v nějaké zemi, kde se mluví anglicky. Její angličtina je dobrá, i když má akcent. A co má být?

 

Mezi těmi, kdo si neopomněli přisadit, je syn expremiéra Yair Netanjahu. Na Facebooku zveřejnil inkriminovanou několikasekundovou pasáž (hledání anglického výrazu „to appreciate“) a doprovodil ji „zlými slůvky“: „Ayelet Šakedová předvádí shakespearovskou angličtinu. Představte si, co by s něčím podobným udělaly propagandistické kanály, kdyby se to místo levicové Šakedové stalo pravicovému ministrovi. “

 

(V okamžiku, kdy někdo označí jasně vyprofilovanou pravicovou političku jako političku levicovou, sám se stane propagandistickým kanálem a sníží tím svoji věrohodnost – LS.)

 

Podobných, ba ještě horších posměváčků bylo víc, připomíná Herb Keinon a uvádí příklady. Ty s dovolením pominu a všimnu si jeho hodnocení samotné ministryně Šakedové a věcí s její angličtinou souvisejících.

 

Herb Keinon (pochází z amerického Denveru a vystudoval University of Colorado a University of Illinois – LS) píše, že kdo sledoval celé interview se Šakedovou na této konferenci, a také rozhovory, které s ní byly vedeny v minulosti v angličtině, musí přiznat, že její vyjádření byla zcela srozumitelná. Dostala náročné otázky týkající se její role v současné vládě a jejích budoucích plánů, přičemž byla schopná sdělit publiku, jaká je její pozice. Ano, mluví s izraelským přízvukem, říká Herb Keinon a znovu dodává: No a co?

 

Podle něj ne každý, jako třeba expremiér Netanjahu, prožil léta, která ho formovala, na amerických školách a mluví tudíž perfektně anglicky. Stejně tak ne každý, jako třeba premiér Bennett, má rodiče, jejichž mateřským jazykem je angličtina (otec a matka současného předsedy vlády Izraele se přistěhovali do Izraele v 60. letech z USA, kam se v době Bennettových školních let ještě pracovně na nějaký čas vrátili a on tam chodil do školy – LS). To ale neznamená, že bychom se měli vůči lidem, kteří tuto příležitost neměli, vymezovat nebo se jim dokonce posmívat.

 

A dodává: Platí to zejména v této zemi (Izraeli), kde nejméně třetina lidí mluví hebrejsky s nějakým akcentem - ať už marockým, arabským, francouzským, amharským, ruským, jemenským nebo americkým.

 

Keinon uvádí, že pokud bychom přijali názor, že lidé by na veřejnosti neměli mluvit, neovládají-li daný jazyk dokonale anebo mají-li jen lehký přízvuk, musela by si velká část izraelské společnosti uložit – řečeno „po česku“ - bobříka mlčení. A pokud by se to stalo obecně uznávanou „státní normou“, pak by Golda Meirová, Menachem Begin, Abba Eban, Moše Arens a řada dalších politických osobností minulosti nemohla promlouvat k veřejnosti ani poskytovat rozhovory.

 

V další části svého článku Herb Keinon připomíná, že ke kouzlu a kráse Izraele patří také skutečnost, že se zde shromáždili navrátilci z diaspory, z bezpočtu zemi, v nichž se mluví rozličnými jazyky jako v příběhu o Babylonské věži. Každá z těchto skupin hovoří hebrejsky takříkajíc „po svém“.

 

Proto by Izraelci více než kdo jiný měli mít trpělivost, pokud jde o přízvuk hebrejsky mluvících spoluobčanů, neboť s velkou pravděpodobností mnozí z nich, případně jejich rodiče či prarodiče,  hovoří (či hovořili) s akcentem a jsou (byli) si toho vědomi.
 

Stejně tak platí, že stejné pochopení a tolerance by měla být uplatněna u těch Izraelců, kteří mluví anglicky s přízvukem. Keinon má za to, že v současném světě, v němž je vícejazyčnost stále běžnějším jevem, jsou akcenty stále více součástí běžného života. Neboť není důležitý přízvuk, ale obsah – alespoň potud, pokud je řečníkovi rozumět. Ostatně i Mojžíš (jedna z největších postav izraelských dějin – LS) byl vůdcem národa, ačkoli trpěl vadou řeči.

 

Závěr Keinonova článku: Ayelet Šakedová hovořila na konferenci The Jerusalem Postu tak, že jí bylo rozuměno a dokázala srozumitelně sdělit své myšlenky – jen přitom její slova zněla jako slova člověka, pro něhož je mateřským jazykem hebrejština a angličtina (tím, co se anglicky označuje jako L2, second language, tedy) druhým jazykem. Je to něco, za co se nemusí stydět a kvůli čemu by neměla být zesměšňována.

 

Příběh z Izraele. Může být inspirací také pro české poměry? To nechám s důvěrou na čtenářích.

FOTOODKAZ.  Ayelet Šakedová na výroční konferenci listu The Jerusalem Post konané 12. října 2021 v jeruzalémském Muzeu tolerance./ZDE

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 18.10.2021 22:12 | karma článku: 14,87 | přečteno: 551x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K dění v kampusech amerických univerzit

V reakci na antisemitské a protiizraelské nepokoje na amerických vysokých školách se v jedné internetové diskusi objevila otázka: „ Kde se ta rostoucí nenávist k Židům skoro po celém světě bere?“

26.4.2024 v 16:51 | Karma: 0 | Přečteno: 16x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 16x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 6,60 | Přečteno: 136x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, oznámil velitel ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

  • Počet článků 4810
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal