O Leonardu Cohenovi a zklamání ze „ztracené“ sloky

17. 09. 2021 23:15:47
Nejvýznamnější židovský svátek Jom Kipur – Den smíření – připadl letos na dobu od západu slunce 15. září do soumraku 16. září. Je podle něj pojmenována i jedna válka – pátá arabsko-izraelská.

Pátá v případě, že započítáme i tzv. opotřebovací válku 1967 – 1970.

V roce 1973 připadl Jom kipur na 6. října (obr. 1). Toho dne kolem 2. hodiny odpolední místního času zahájili Egypťané a Syřané útok na izraelské pozice na Sinaji a Golanských výšinách. Izraelská armáda (IDF- Izraelské obranné síly) se dostala v počáteční fázi války do defenzívy. Ta ale trvala jen několik dnů, po nichž se situace na obou frontách zásadním způsobem obrátila. IDF pronikly přes Suezský kanál na africké území Egypta; na severním bojišti byl vojensky ohrožen Damašek (byť Izrael neměl v úmyslu syrskou metropoli obsadit, nicméně vzdálenost města nějakých 60 km od golanského bojiště představovala pro syrské vedení noční můru).

... obr. 1/Zdroj: Hebcal.com.

Nicméně zmíněná defenzíva je oprávněně prezentována jako nejvážnější ohrožení izraelské existence od Války za nezávislost 1948-1949.

Buď jak buď, ukázalo se, že ani nejzákeřněji vybrané datum útoku, židovský „svátek svátků“, nepomohlo Arabům Izrael porazit. Nakonec ale všechno špatné bylo k něčemu dobré. Ten moudřejší mezi arabskými vůdci, egyptský prezident Sadat, pochopil, že nikoli válka, ale mír je řešením – a za něj získal Egypt zpět vše, co mu patřilo a o co přišel ve válce 1967: Sinajský poloostrov. Samozřejmě bez Pásma Gazy, to je součástí teritoria někdejší mandátní Palestiny.

V jomkipurské válce se angažoval Leonard Cohen. Nikoli jako voják, ale v roli muzikanta. Server The Times of Israel (TOI) o tom informoval 15. září v článku „Rediscovered: Leonard Cohen lyrics of fighting with ‘brothers’ in Yom Kippur War“. Nejde ale o pouhou přítomnost světoznámé osobnosti v týlu válečného pole, ale o jednu zajímavost: znovuobjevení domněle ztracené sloky jedné Cohenovy písně.

Cohen přijal pozvání izraelských umělců a navštívil s nimi sinajské bojiště, kde jezdil od jednotky k jednotce. Šest až osm koncertů denně. Svými písněmi vyjadřoval morální podporu vojákům IDF. Server TOI píše, že právě tam vznikl song „Lover, Lover, Lover“ (viz VIDEO YOUTUBE níže).

Závěr písně obsahoval sloku, která začínala slovy „I went down to the desert to help my brothers fight ...“ (Volně přebásněno: Já do pouště se vypravil, bych bratry v boji podpořil ...). Někteří přímí účastníci těchto koncertů říkají, že právě tato slova je mimořádně oslovila a hodně pro ně znamenala. Jedním z nich je podplukovník v záloze Šlomi Groner: „Ta slova se mi vryla do srdce.“

(V originále uvádím celou sloku níže.)

Jenomže nemilé překvapení. Poté, co byla píseň oficiálně vydána (na albu „New Skin for the Old Ceremony – 1974), tato sloka v ní chyběla.

Podplukovník Groner vzpomíná, že asi rok po válce jel autem a v rádiu začali hrát tuto Cohenovu píseň. Zesílil hlasitost – a čekal na „bratry“. Sloka však na nahrávce nebyla. Smutek, nepopsatelné zklamání.

Pasáž o bratrech z písně zmizela. Proč? Změnilo se něco na Cohenově vztahu k Izraeli? Groner byl z nastalé situace i po desetiletích roztrpčen. Když v roce 2009 Cohen v Izraeli vystupoval, na jeho koncert nešel – a nešel ani za ním, ačkoli se osobně znali. Jizva v duši byla větší.

Zdálo se, že sloka o bratrech je navždy ztracena.

Před časem ale Gronena oslovil Matti Friedman, izraelsko-kanadský novinář a spisovatel, autor knihy „Who by Fire“ o Cohenově „válečném turné“ na Sinaji během jomkipurské války. Na konci srpna 2021 spisovatel oznámil, že jeho kniha vyšla v Izraeli hebrejsky, anglické vydání se chystá na březen 2022 – viz obr. 2).

... obr. 2/Zdroj: Twitter Mattiho Friedmana.

Friedman v Cohenově pozůstalosti objevil poznámkový sešit s rukopisem původního textu skladby „Lover, Lover, Lover“ - i s onou „ztracenou“ slokou. Uvedena byla pod nadpisem „Airbase“ a obsahuje tato slova:

I went down to the desert to help my brothers fight

I knew that they weren’t wrong

I knew that they weren’t right

But bones must stand up straight and walk

And blood must move around

And men go making ugly lines

across the holy ground.

Citlivá hudebníkova duše se zjevně nedokázala vyrovnat se všemi aspekty války. Cohen ještě v rukopise udělal změny: slova „moji bratři“ přeškrtl a nahradil je slovem „děti“. Friedman pak cituje úvodní větu závěrečného verše, která má už jiný smysl:

  • I went down to the desert to see the children fighting ... (Volně přebásněno: Já dole v poušti zůstal stát, tam viděl děti bojovat ...)

„A potom,“ uzavírá Friedman, „zjevně odstranil celou sloku.“

Píseň „Lover, Lover, Lover“ je tedy interpretována téměř půl století bez oné, původně vyjádřené podpory vojákům IDF. Jak tomu rozumět? Umělci jsou složité osobnosti překypující emocemi. Nemusíme s nimi ve všem souhlasit, však také jejich názory na fungování našeho světa jsou zhusta, ač dobře míněné, tak také naivní, ne-li přímo sebevražedné. To je jedna stránka věci. Druhou je umělecká kvalita jejich tvorby, která je velice často excelentní.

Příkladem budiž Roger Waters (ex Pink Floyd). Jako muzikant světová špička, jako antiizraelský fanatik člověk hodný politování. Co s tím? Oddělit zrno od plev. Jeho muzika ano, jeho politické názory ne.

FOTOODKAZ. Leonard Cohen zpívá během jomkipurské války 1973 na Sinaji vojákům IDF. Na kytaru ho doprovází izraelský zpěvák a muzikant Matti Caspi. Vpravo od Cohena generálmajor Ariel Šaron, pozdější premiér./ZDE

YOU TUBE/LEONARD COHEN – PÍSEŇ „LOVER, LOVER, LOVER“

Originál textu písně „Lover, Lover, Lover“ (bez původní poslední sloky):

I asked my father,

I said, "Father change my name."

The one I'm using now it's covered up

with fear and filth and cowardice and shame.

Yes and lover, lover, lover, lover, lover, lover, lover come back to me,

yes and lover, lover, lover, lover, lover, lover, lover come back to me.

He said, "I locked you in this body,

I meant it as a kind of trial.

You can use it for a weapon,

or to make some woman smile."

Yes and lover, lover, lover, lover, lover, lover, lover come back to me

yes and lover, lover, lover, lover, lover, lover, lover come back to me.

"Then let me start again," I cried,

"please let me start again,

I want a face that's fair this time,

I want a spirit that is calm."

Yes and lover, lover, lover, lover, lover, lover, lover come back to me

yes and lover, lover, lover, lover, lover, lover, lover come back to me.

"I never never turned aside," he said,

"I never walked away.

It was you who built the temple,

it was you who covered up my face."

Yes and lover, lover, lover, lover, lover, lover, lover come back to me

yes and lover, lover, lover, lover, lover, lover, lover come back to me.

And may the spirit of this song,

may it rise up pure and free.

May it be a shield for you,

a shield against the enemy.

Yes and lover, lover, lover, lover, lover, lover, lover come back to me

yes and lover, lover, lover, lover, lover, lover, lover come back to me.

Yes and lover, lover, lover, lover, lover, lover, lover come back to me

yes and lover, lover, lover, lover, lover, lover, lover come back to me.

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 17.9.2021 23:15 | karma článku: 19.21 | přečteno: 428x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 6 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 73 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 14.63 | Přečteno: 153 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 127 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 38.38 | Přečteno: 941 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...