Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdy má vrcholný politik blahopřát reprezentantovi k olympijskému zlatu? (Doplněno)

Rozhodně ne před závodem (žert). A po něm? Co nejdříve? Jak kde. Jeden politik to udělal a byl za to zle vyplísněn. Jeho jméno všichni známe.

 

Benjamin Netanjahu. Dlouholetý izraelský premiér, nyní lídr opozice. A také dlouholetý předseda strany Likud.

 

Sedmého srpna vybojovala v tokijském gymnastickém centru Ariake zlatou olympijskou medaili Linoy Ašramová. V moderní gymnastice, ve víceboji jednotlivkyň. Stala se první ženou, která kdy získala na OH zlato pro židovský stát. (Zbývající dvě zlaté medaile vybojovali muži.)

 

Blahopřáli jí prezident Herzog, premiér Bennett i zmíněný lídr opozice. Jeho gratulace byla ovšem podrobena kritice. Nikoli kvůli obsahu, ale načasování.

 

Linoy Ašramová totiž vyhrála v sobotu. A sobota - šabat má v židovství specifické postavení. Jde o den odpočinku ustanovený v Bibli (sedmý den v týdnu); den bez práce.

 

Zatímco Herzog a Bennett blahopřáli po skončení šabatu, Netanjahu v jeho průběhu. Zdánlivá maličkost, nikoli ovšem pro náboženské spojence Netanjahua.

 

ŠABAT

Izraelské velvyslanectví v ČR na svém webu uvádí, že „šabat (sobota) je v Izraeli oficiálním dnem odpočinku, přičemž každá rodina jej dodržuje v různé míře.“

 

Praktický průvodce judaismem, který publikovala na svém webu agentura Evropské unie „CEPOL“, vysvětluje:

 

  • Dodržování šabatu je jedním z nejdůležitějších přikázání v judaismu a jeho hlavní zásadou je zdržení se veškerých pracovních činností. Zbožní Židé se obvykle zdrží jakékoliv práce, psaní, zapalování ohně, používání elektronických zařízení, manipulace s penězi, řízení auta, vaření a mnoha dalších aktivit. Zbožní Židé, kteří přísně dodržují šabat, nebudou vykonávat jakoukoliv z výše uvedených činností, pokud si ji nevynutí život ohrožující okolnost.

 

Toto je nutné vědět, abychom správně pochopili nepříznivou reakci na Netanjahuovu gratulaci. Konkrétněji: nepříznivou reakci politických partnerů Likudu. Jsou jimi ultraortodoxní formace (Šas a Sjednocený judaismus Tóry – UJT) a Náboženská sionistická strana. Všechny trvají na důsledném dodržování šabatu, kam patří i zákaz používání elektronických zařízení. A právě to podle jejich názoru Netanjahu i Likud porušili – a tím šabat znesvětili. (Připomeňme: Netanjahu Ašramové telefonicky gratuloval – a Likud tuto zprávu zveřejnil – ještě před oficiálním skončením šabatu.)

 

Jakkoli se to ledaskomu může zdát zvláštní, pro věřící Židy má úcta k šabatu význam naprosto zásadní.

 

Problému si všímá (kromě jiných) izraelský zpravodajský server Arutz Ševa. V článku „Outrage after Netanyahu congratulates gold medalist on Shabbat“ (8. 8. 2021) zaznamenal výroky klíčových spojenců Netanjahua a strany Likud.

 

Bezalel Smotrič, předseda Náboženské sionistické strany, na Twitteru napsal, že má radost ze zlaté medaile Linoy Ašramové, ale je smutný z toho, že byl znesvěcen šabat; je rád, že premiér a prezident počkali s gratulací až na skončení šabatu, ale je smutný z toho, že Netanjahu gratuloval v průběhu šabatu; je rád, že stále víc Židů dodržuje šabat, ale je smutný z toho, že existují také ti, kdo zneužívají zisk medaile ke zlehčování šabatu a zesměšňování těch, kdo ho dodržují; je rád, že tak jako v celé historii, i v budoucnu zvítězí šabat a ti, kdo ho ctí.

 

Moše Gafni, lídr ultraortodoxní strany UJT, odsoudil znesvěcení šabatu a pravil, že je velmi nešťastné, že Netanjahu stojící v čele opozice nepovažoval za vhodné počkat, až šabat skončí, aby teprve pak ocenil olympijský úspěch v Tokiu, místo toho si vybral veřejné znesvěcení šabatu.

 

Další spojenec, předseda ultraortodoxní strany Šas Arje Deri, rovněž vyjádřil stanovisko  a uvedl: „Prohlášení (gratulace – LS) učiněné opozičním lídrem Netanjahuem v průběhu šabatu se dotklo těch, kdo ho dodržují a urazilo jeho (Netanjahuovy - LS) loajální partnery, jejichž srdcím je šabat velmi drahý.“

 

V podobném duchu se vyslovili i další zástupci ultraortodoxních partají. Prostě: expremiérovi se od spojenců dostalo pokárání. Nekompromisního a bez servítků. Je to něco, co je naprosto neobvyklé. (Všem pro ultraortodoxní je šabat víc než olympijské zlato a víc než lídr jejich opozičního bloku.)

 

Likudu nezbylo než reagovat. Posypat si hlavu popelem a omluvit se. Zpráva z ústředí uvádí, že se jednalo o nedopatření: „Likud vždy respektoval šabat a dbal na to, aby během šabatu nezveřejňoval prohlášení pro média; takto si budeme počínat i nadále. V případě dnes (7. 8. 2021 - LS) zveřejněného oznámení, asi hodinu před koncem šabatu, se jednalo o technickou chybu, které litujeme.“

 

Kdybychom chtěli jít do detailu, pak uvedené politování se týká času zveřejnění gratulace, nikoli samotného faktu, že z pohledu ultraortodoxních porušil Netanjahu pravidla týkající se šabatu také tím, že před jeho skončením gymnastce telefonoval. Měl by se i za to Netanjahu (který sám ortodoxní není, ale náboženské strany jako partnery životně potřebuje) veřejně kát?

 

Položená otázka budiž vnímána jako řečnická. Smyslem tohoto článku totiž není někoho kritizovat či vytvářet vůči němu nepřátelské nálady, nýbrž upřímná snaha poukázat na to, jak spletité jsou vztahy uvnitř židovské společnosti v Izraeli, přičemž jiná varianta než soužití (mezi věřícími a sekulárními v tom základním dělení) nepřichází do úvahy.

DOPLNĚNÍ

Server Arutz Ševa v neděli 8. srpna citoval slova poslance Likudu a bývalého ministra Juvala Steinitze, který se ohradil proti kritice ultraortodoxních adresované Netanjahuovi kvůli porušení šabatu. Steinitz Rádiu 103FM řekl, že nevidí žádný problém s gratulací sportovcům v čase šabatu. „Kdo není zbožný nebo charedi (ultraortodoxní),  během šabatu cestuje a telefonuje. Podle mě je to vnímáno s nepřiměřenou citlivostí a veškerý povyk, který se kolem toho dělá, není na místě.“

 

Samotný Netanjahu zvolil ovšem smířlivější tón. Dle webu The Times of Israel z 8. 8. se ultraortodoxním poslancům omluvil a dodal, že sám velice dbá na to, aby šabat dodržoval (ačkoli není považován za „praktikujícího judaistu“ - LS). „Můj personál je velice svědomitý, leč neporozuměli tomu, že co platilo pro předsedu vlády, platí nyní právě tak. Tyto věci se nemění.“ Zdůraznil, že to říká z úcty k šabatu a k židovskému národu.

 

Zdá se, že drobná „rodinná“ rozepře uvnitř opozice je zažehnána.

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 8.8.2021 16:46 | karma článku: 9,21 | přečteno: 421x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Izrael a poválečná obnova Pásma Gazy

V souvislosti s nynější protiteroristickou válkou v Pásmu Gazy byl Izrael opakovaně kritizován za to, že nemá žádný poválečný plán týkající se tohoto území.

4.5.2024 v 23:18 | Karma: 0 | Přečteno: 0x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Karlovy Vary: Lázeňská sezona 2024 zahájena

Bohatý program je v Karlovarských radničních listech popsán na jejich dvoustraně – tolik bodů zahrnuje. Začal v úterý 30. dubna a skončí v neděli 5. května odpoledne.

4.5.2024 v 22:07 | Karma: 0 | Přečteno: 1x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Bible versus věda? Nikoli. Bible a věda

Pravidelně dostávám na gmailový účet newslettery izraelského ministerstva zahraničí. Ten poslední [1], datován je 2. května, stojí za širší publicitu.

2.5.2024 v 22:20 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Ještě k Prvnímu máji za komunistické éry

Kolega bloger Pavel Ďuran napsal 1. 5. 2024 článek o tom, že za minulého režimu chodil do prvomájového průvodu dobrovolně a rád. Upřímně: věřím mu to.

2.5.2024 v 11:06 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Premiér Fico na noční směně

Politicky stojíme každý jinde. On, slovenský premiér, vlevo. Já, český bloger, vpravo. Přesto ho musím pochválit.

1.5.2024 v 18:48 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 4817
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 836x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal