Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Izrael: Další fantastický archeologický nález. Tentokrát v Jeruzalémě

Po torzu starověké nádoby, na níž je napsáno jméno biblického soudce Gedeona – Jerubaala (11. stol. př. Kr.), mincích z doby První a Druhé židovské války (1. a 2. století po Kr.) přišli archeologové s další senzací.

 

Podle webu listu The Jerusalem Post („Archaeologists find part of Jerusalem’s wall destroyed ahead of 9th of Av“/14. 7. 2021) byla v izraelské metropoli objevena neporušená část hradeb pocházející z období Prvního chrámu. Postaveny byly před 2700 lety a v jednom z tragických momentů staroizraelské historie, zánikem Judského království r 586 př. Kr., vzaly za své. Ne ovšem zcela, jak někteří vykladači interpretují biblický záznam týkající se těchto hradeb, k němuž se dostaneme níže.

 

Článek v The Jerusalem Postu uvádí, že v lokalitě „ The City of David National Park“ byla při vykopávkách odhalena masivní, asi 5 metrů široká stavba. Nachází se na strmém východním svahu Jeruzaléma, několik desítek metrů od Chrámové hory (kde stál První a Druhý jeruzalémský chrám).

 

A právě obtížně přístupný terén je podle odborníků pravděpodobným důvodem, proč nebyly hradby zcela zničeny. Nehledě k tomu, že invazní armáda se do tehdejší judské metropole zřejmě dostala snadnější cestou.

 

Zničení hradeb, ale nejen hradeb, ale i Prvního chrámu, královského paláce a budov významných hodnostářů judské monarchie popisuje Bible v 25. kapitole II. Knihy královské takto:

 

  • V devátém roce Sidkijášova kralování (poslední judský panovník - LS), v desátém měsíci, desátého dne toho měsíce, přitáhl Nebúkadnesar, král babylónský, s celým svým vojskem proti Jeruzalému, položil se proti němu a zbudovali dokola obléhací val. Město bylo obleženo do jedenáctého roku vlády krále Sidkijáše. Devátého dne čtvrtého měsíce, když už tvrdě doléhal na město hlad a lid země neměl co jíst, byly hradby města prolomeny. Všichni bojovníci uprchli v noci branou mezi hradbami u královské zahrady. Kolem celého města byli Kaldejci (vojáci Novobabylonské říše - LS). (…) Sedmého dne pátého měsíce v devatenáctém roce vlády Nebúkadnesara, krále babylónského, přitáhl do Jeruzaléma Nebúzaradán, velitel tělesné stráže, služebník babylónského krále. Vypálil Hospodinův dům i dům královský a všechny domy v Jeruzalémě; všechny význačné domy vypálil ohněm. Celé kaldejské vojsko, které bylo s velitelem tělesné stráže, zbořilo hradby kolem Jeruzaléma.

 

V souvislosti s objevením části neporušených hradeb se objevila polemika, že Bible není v této věci zcela přesná (pravdivá), když uvádí, že kaldejské vojsko „zbořilo hradby kolem Jeruzaléma“ (II. Královská, 25:10). Nicméně v tomto verši nečteme, že byly zbořeny hradby kolem Jeruzaléma do posledního kamene, z čehož lze dovodit, že část jich mohla zůstat (a také zjevně zůstala) neporušená.

 

Co je ale podstatné: už dříve byly objeveny na strmém východním svahu další části starověké zdi pocházející z období Prvního chrámu. Z toho vědci dovozují, že když byly hradby vybudovány na obtížně přístupné straně města, logicky je tehdejší judští panovníci nechali postavit kolem celého města. Co tím je řečeno: Bible učí, že Jeruzalém byl obehnán hradbami, které byly v době vpádu Kaldejců zničeny, byť zřejmě ne zcela – a nyní se část z nich našla.

 

Je to další důkaz hlubokého historického sepětí lidu Izraele (židovského národa) se Zemí izraelskou a jejím odvěkým hlavním městem Jeruzalémem.

 

Každé takovéto odhalení zpochybňuje nároky Arabů, potažmo muslimů, na město Jeruzalém. A každý takovýto objev přivádí ty, kdo si takové nároky činí, k hysterické reakci.

 

K výše zmíněnému objevu se mimořádně rychle vyjádřila teroristická organizace Hamas. Její mluvčí Muhammad Hamadeh přispěchal podle The Jerusalem Postu ze 14. 7. s tvrzením, že „snaha Izraele falšovat historii a překrucovat fakta mu nepomůže a Jeruzalém zůstane hlavním městem Palestiny a její arabské islámské identity“.

 

Podle Hamasu je oznámení o archeologickém objevu týkajícím se hradeb z doby Prvního chrámu „součástí izraelských plánů na judaizaci Jeruzaléma a vymazání jeho arabské islámské identity.

 

To je samozřejmě lživé a nesmyslné tvrzení. Hovořit o snaze judaizovat Jeruzalém je stejně hloupé jako tvrdit, že Saúdská Arábie se snaží islamizovat Mekku. Izrael neusiluje o to, aby jakoukoli nežidovskou identitu Jeruzaléma, ať muslimskou či křesťanskou, vymýtil, to je lež. Předkládá pouze fakta. Například:

 

  • První izraelský chrám stál v Jeruzalémě v období od 10. do 6. století PŘED Kristem;
  • Arabská islamizace Jeruzaléma začala v 7. století PO Kristu.

 

Tento dějinný rozdíl nemohou muslimští nepřátelé Izraele nikdy změnit. I kdyby tisíckrát za den opakovali, že ve starověku stál v Jeruzalémě  údajný  izraelský, později židovský Chrám. To zpoždění prostě nelze dohnat; rozdíl  jedno a půl tisíciletí (ve skutečnosti ale ještě větší) bude vždy argumentem ve prospěch Izraele proti nárokům Arabů. Historie hovoří jasně.

 

FOTOODKAZ. Pohled na objevenou starověkou jeruzalémskou zeď./ZDE

 

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 15.7.2021 8:30 | karma článku: 19,81 | přečteno: 348x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 2x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 5,19 | Přečteno: 59x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Proč jsem měl rád Josefa Laufera

Mám rád každého umělce, který tak či onak participoval na fenoménu známém jako Křesťanské songy Luboše Svobody, potažmo manželů Svobodových.

21.4.2024 v 18:26 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 4808
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal