Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Premiérův tanec mezi vejci

Pokud se nestane něco neočekávaného, třeba politický zázrak, dojde v neděli 13. června na izraelské vládní scéně k historické změně. Skončí premiérská éra Benjamina Netanjahua, která začala na konci března 2009.

 

Do té doby, přesněji do pátečního 11/6) odpoledne, musí být finalizovány všechny koaliční smlouvy mezi osmi partajemi, které jsou součástí bloku, jehož prioritním cílem bylo dostat Netanjahua do opozice, přičemž někteří by ho ještě raději viděli mimo politiku a někteří nejraději ve vězeňské cele. V této zaslepenosti se ovšem zapomíná na to pozitivní z jeho vládnutí, díky čemuž vyhrál březnové volby, což je mu ovšem platné jako saharskému nomádovi nový šnorchl.

 

Novou koalici složenou ze tří pravicových stran (Yamina, Yisrael Beiteinu a Nová naděje), dvou centristických (Yeš Atid a Modrobílí), jedné středolevé (labouristé) a jedné ultralevicové (Meretz), podpořenou arabskou stranou Raam (islamističtí pragmatici, konzervativně sociální), čeká v parlamentu hlasování o důvěře. To bude součástí programu Knesetu, který začne 13. června v 16 hodin izraelského letního času (15:00 SELČ), jak oznámil parlamentní web (obr. 1):

 

... obr. 1/Zpráva na webu parlamentu říká, že Organizační výbor schválil žádost předsedy Knesetu a stanovil jednání pléna s programem volby předsedy a hlasování o nové vládě  na neděli 13. června se začátkem v 16 hodin.

 

Pokud vláda důvěru získá (potřebuje 61 hlasů a ty, zdá se, má) stane se novým premiérem Izraele šéf strany Yamina Naftali Bennett – a Netanjahu se bude z premiérské rezidence na rohu jeruzalémských ulic Balfour a Smolenskin stěhovat. Spěchat nemusí, protože Bennett sdělil, že bude i jako předseda vlády bydlet tam, kde dosud, tedy ve městě Raanana (viz obr. 2) a rezidenci bude využívat pouze k oficiálním účelům.

 

... obr. 2/Raanana, bydliště Naftaliho Bennetta, se nachází v centrálním Izraeli, severovýchodně od Tel Avivu. (Podklad: Mapcomersis.com, volná licence pro blogy, CMS a osobní webové stránky.)

 

Bennett nebude ovšem stát v čele vlády celé volební období, v jeho druhé polovině přepustí post předsedovi strany Yeš Atid Yairu Lapidovi; ten bude v novém kabinetu sloužit nyní na pozici ministra zahraničí a současně bude držet post alternativního premiéra (speciální varianta místopředsedy vlády).

 

Součástí nedělního pléna Knesetu bude také volba nového předsedy. Očekává se, že nynější šéf sněmovny Yariv Levin bude nahrazen kandidátem nové koalice. V této souvislosti je skloňováno jméno Mickeyho Leviho ze strany Yeš Atid, někdejšího šéfa jeruzalémské policie.

 

Zpravodajský server Ynet také připomíná tři „dárečky“ (server píše o politickém „minovém poli“), které Netanjahu Bennettovi přenechá. Je to

 

  • likvidace nelegální osadnické základny Evyatar v Samaří;
  • odložený vlajkový pochod v Jeruzalémě;
  • aktivity krajně pravicového poslance za náboženské sionisty Itamara Ben Gvira s jeho záměrem svobodně vstupovat na Chrámovou horu a uspořádat manifestaci ve čtvrti Šejk Džarrah.

 

 

ZÁKLADNA EVYATAR

Vznikla nedaleko křižovatky Tapuah na dálnici č. 60, jižně od Nábulusu; místo se stalo dějištěm několika krvavých teroristických útoků. V roce 2013 zde byl arabským teroristou pobodán Evyatar Borowsky, otec pěti dětí. Zemřel o tři dny později. Letos 5. května (2021) jiný arabský terorista na stejném místě zastřelil 19letého studenta Yehudu Guettu. Vražedných ataků a pokusů bylo ovšem víc.

 

Odpovědí vlastenecky smýšlejících izraelských Židů bylo vybudování zatím ne přímo osady, ale jakési osadnické základny nedaleko křižovatky. Smyslem tohoto kroku je ukázat, že navzdory vraždění jsou Židé se svojí pravlastí hluboce a úzce spjati. Základnu pojmenovali Evyatar na počet ubodaného Borowského.

 

Jelikož ale základna nemá oficiální schválení úřadů, rozhodlo ministerstvo obrany, kterému tato část Země izraelské kompetenčně podléhá (dle dohod z Oslo jde o oblast C, nad níž má civilní i vojenskou kontrolu Izrael), že to, co bylo postaveno, musí být zlikvidováno. Lze předpokládat, že ministr obrany Benny Gantz, který o tom rozhodl, bude na stejném verdiktu trvat, neboť ministrem obrany zůstane i v nové vládě. Jistý oříšek to bude pro nového premiéra Bennetta, který jako pravicový politik národně-náboženské orientace má k osadnickému hnutí velice blízko (patří k těm, kdo dlouhodobě prosazují izraelskou suverenitu v Judeji a Samaří). Nyní se dostane do poněkud prekérní situace. Bude to jeden z testů soudržnosti nové koalice.

 

VLAJKOVÝ POCHOD

Vlastenecky smýšlející Židé, jistěže národně-náboženské pravicové orientace, pořádají rovněž každý rok u příležitosti Dne Jeruzaléma pochod hlavním městem; akci dominují izraelské vlajky a celé je to organizováno jako připomínka osvobození jeruzalémského Starého města (východního Jeruzaléma), které v první arabsko-izraelské válce obsadilo Zajordánsko (později přejmenované na Jordánsko, neboť kromě východního Jeruzaléma obsadilo i Předjordánsko – Západní břeh).

 

Letos připadl Den Jeruzaléma na 10. května, ovšem toho dne zahájil Hamas raketovou agresi proti Izraeli, která začala útokem na jeho hlavní město – a pochod bylo nutné přesunout. Ovšem náhradní termín (10/6) byl policií zrušen a poté se organizátoři s úřady dohodli (do věci se vložil i premiér Netanjahu) na novém datu - 15. červnu. S tím, že s policií bude doladěna trasa pochodu – a ta je kamenem úrazu.

 

Organizátoři chtějí projít Damašskou bránou a muslimskou čtvrtí (viz obr. 3), což je jistě jejich svaté právo - občané státu by měli mít možnost pořádat průvod kdekoli ve svém hlavním městě, samozřejmě průvod pokojný. Policie odpovídající za bezpečnost a pořádek ovšem spatřuje v tomto úmyslu čertovo kopýtko. Zná hysterismus Arabů a ví, že i pokojný pochod by mohl vyvolat konflikt, natož pochod, jehož účastníci by vyvolávali hesla, na která by protistrana reagovala hrubým násilím. Snahou policie samozřejmě bude, aby pochodující nekráčeli kritickými místy, ti ale trvají na svém.

 

Celou akci bedlivě sledují arabští nepřátelé Izraele včetně teroristů v Pásmu Gazy (Hamas, Palestinský islámský džihád) a čekají na sebemenší příležitost, aby případné násilnosti prezentovali k obrazu svému a následně je propagandisticky, případně i jinak zneužili (eskalace teroru).

 

V té době bude už premiérem Bennett a čeká ho tedy tanec mezi vejci – najít balanc mezi právem na pochod na jedné a nutností udržet pořádek, potažmo současné příměří s Hamasem na druhé straně.

 

ITAMAR BEN GVIR

Poslanec Knesetu, šéf frakce Otzma Yuhudit v krajně pravicové Náboženské sionistické straně. Před několika dny chtěl navštívit Chrámovou horu, byl však policií zastaven s odůvodněním, že cestu nenahlásil s 24hodinovým předstihem, jak vyžadují pravidla. Ben Gvir ovšem oponuje tím, že Ahmad Tibi (jeden z lídrů izraelských Arabů, člen Knesetu za alianci Sjednocená kandidátka) také nemusí hlásit den dopředu, chce-li Chrámovou horu navštívit (Arabové mají na toto svaté místo přístup v zásadě volný, Židé regulovaný).

 

Ben Gvir samozřejmě pravdu má, na druhou stranu je to policie, kdo odpovídá jak za pořádek a bezpečnost, tak za dodržování předpisů (jakkoli se mohou zdát absurdní). Dlužno dodat, že Ben Gvir touží také po tom uspořádat pochod na dalším neuralgickém místě v Jeruzalémě, ve čtvrti Šeich Džarrah. Ano, právě zde je s napětím očekáván verdikt Nejvyššího soudu v kauze vlastnického práva na některé nemovitosti, které bez oprávnění obývají Arabové, ačkoli v minulosti, ještě před vznikem Státu Izrael (1948), prokazatelně patřily Židům. Tento ryze právní spor ovšem Arabové v Izraeli zneužili k vyvolání nepokojů, načež se tyto nepokoje staly pro Hamas jedním z „důvodů“ k tomu, aby 10. května zahájil raketovou agresi proti území Státu Izrael.

 

Čili: i s „fenoménem Ben Gvir“ se bude muset nový premiér Naftali Bennett vypořádat. Na mnohé mají bezpochyby obdobné názory, ovšem Ben Gvir je radikál a Bennett bude premiérem s širokou škálou odpovědností, která v mnoha ohledech svazuje ruce.

 

... obr. 3/Orientační plán jeruzalémského Starého města s vyznačením míst, o nichž je v článku řeč. 1 - čtvrť Šeich Džarrah, 2 - Damašská brána, 3 Muslimská čtvrť, 4 - Chrámová hora. (Podklad: Itraveljerusalem.com, volná licence.)

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 11.6.2021 13:45 | karma článku: 7,91 | přečteno: 162x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K dění v kampusech amerických univerzit

V reakci na antisemitské a protiizraelské nepokoje na amerických vysokých školách se v jedné internetové diskusi objevila otázka: „ Kde se ta rostoucí nenávist k Židům skoro po celém světě bere?“

26.4.2024 v 16:51 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 6,52 | Přečteno: 128x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Prodej bytu 2+kk s balkónem/terasou z projektu Bydlení Brandýs
Prodej bytu 2+kk s balkónem/terasou z projektu Bydlení Brandýs

Augustina Lukeše, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav - Brandýs nad Labem, okres Praha-východ
4 993 920 Kč

  • Počet článků 4810
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal