Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Den rozhodnutí. Izrael zvolil prezidenta a Lapid dojednal koalici

Středa 2. června. Usedl jsem k snídaní v osm ráno SELČ, v Jeruzalémě bylo o hodinu víc. A také výrazně tepleji. Jasno na západě Čech i tam, ale v hlavním městě Izraele 21 stupňů. U nás o deset méně.

 

O čem se toho dne rozhodne? Začněme tím nejméně komplikovaným. Na telavivském Bloomfield stadionu se proti sobě postaví finalisté fotbalového Poháru státu. Oba domácí: Maccabi Tel Aviv proti Hapoelu Tel Aviv. Prvnímu jde o prestiž. V neděli 30/5 skončila nejvyšší fotbalová soutěž Ligat Haal a Maccabi Tel Aviv skončil jako vicemistr. Když už se mu tedy nepodařilo vyhrát ligu, tak alespoň pohár. To je jeho motivace.

 

Naproti tomu Hapoel Tel Aviv nemá co ztratit. V nejvyšší soutěži skončil jedenáctý ze čtrnácti, nebezpečně blízko sestupové propasti (do 2. národní ligy zamířily kluby na 13. a 14. místě) – a pokud by pohár vybojoval, byl by to velký bonus této sezony.

 

Klíčové pohárové derby začíná až večer v 19:30 SELČ a než se tak stane, odehrají se mnohem podstatnější události na politickém kolbišti.

 

Dopoledne se sejde Knesset, aby zvolil nástupce končícího prezidenta Rivlina. Kandidáti jsou dva: Miriam Peretzová a Isaac Herzog. Oba jsem stručně představil v jednom ze svých předchozích článků („Izrael: K volbě prezidenta“/1. 6. 2021) – více k tomu tématu později.

 

Shodou okolností končí 2. června o půlnoci mandát, kterým pověřil prezident Rivlin Yaira Lapida, šéfa největší opoziční strany Yeš Atid, aby v druhém povolebním pokusu sestavil většinovou koalici. V době, kdy připravuji tento článek (09:00 SELČ) mu zbývá necelých čtrnáct hodin a z Izraele přišly zprávy, že jednání sice finišují, resp. finišovala během uplynulé noci, nicméně dokončena ještě nejsou.

 

Za výrazem „dokončena“ se skrývá cosi navýsost podstatné. Pokud by byl Lapid úspěšný, znamenalo by to konec stávající koalice vedené Likudem – a tedy konec Benjamina Netanjahua jako ministerského předsedy. V této funkci je nepřetržitě od března 2009 (předtím sloužil ještě tři roky na konci 90. let), což svědčí o tom, že patří mezi politiky mimořádně úspěšné.

 

O to větší je snaha „z Balfouru“ (lidové označení sídla izraelských premiérů dle přilehlé ulice) ho vystrnadit; jistěže také kvůli probíhajícímu soudnímu řízení kvůli údajné korupci a jiným nepravostem. Proto vznikl „blok pro změnu“, který je ukázkou toho, kam až jsou schopni někteří pravicoví politici zajít, aby se Netanjahua zbavili.

 

Lid jim toto úsilí ovšem neusnadnil. Likud v čele s Netanjahuem obsadil v parlamentu po březnových volbách celou čtvrtinu křesel (30 ze 120), další pravicové strany 35 % (42), levice 31,7 % (38) a arabské strany 8,3 % (10). Z toho je patrné, že formálně vzato není nic jednoduššího, než sestavit pravicovou koalici s více než pohodlnou nadpoloviční většinou (potřeba je 61 mandátů, pravice jich má celkem 72). Tato jednoduchá matematika ovšem neplatí ani za „normálních okolností (příliš mnoho protichůdných zájmů), natož v situaci, kdy se chcete někoho (Netanjahua) zbavit.

 

A tak jsme svědky současného úporného hledání o spojení „ohně a vody“ - vytvoření koalice zahrnující strany pravicové (Nová naděje, Yamina, Yisrael Beiteinu), centristické (Yeš Atid, Modrobílí), levý střed (labouristé), krajní levice (Meretz) – všechny mají ovšem pouze 58 mandátů, tedy málo. A jelikož jiné židovské strany s nimi do tohoto svazku jít odmítají (tj. samozřejmě Likud, ale ani ultraortodoxní či náboženští sionisté), nezbývá než se spolehnout na podporu někoho z arabského tábora. Jmenovitě strany Raam, která disponuje v Knessetu 4 mandáty a její šéf Abbás je do tohoto úsilí aktivně zapojen.

 

Jazýčkem na vahách je ovšem nejen Raam, ale také pravicová Yamina. Pro mnohé pozorovatele je nemilým překvapením, že její šéf Naftali Bennett před podporou koalice na čistě pravicovém půdorysu upřednostnil tento „partajní hybrid“, což „koalice změny“ bezpochyby je. Důkazem, že uvnitř tohoto bloku nejde všechno tak hladce, jak by si jistě všichni jeho účastníci přáli, je skutečnost, že ve středu 2/6 ráno nebyly koaliční dohody v takovém stádiu, aby Lapid mohl jít za prezidentem a říci: Podařilo se.

 

Jeden příklad za všechny. Lapid se dohodl s vůdkyní labouristů Michaeliovou, že ona bude jednou ze dvou členů vlády (spolu s ministrem spravedlnosti) ve veledůležitém Výboru pro výběr soudců (IJSC). Ona, Michaeliová, tedy člověk s levicovými názory. Ovšem o toto místo usiluje také Ayelet Šakedová, dvojka ve straně Yamina, pravicová politička, s níž se v budoucí vládě počítá jako s ministryní vnitra. Šakedová byla v minulosti šéfkou resortu spravedlnosti, a tedy členkou IJSC, a je si velice dobře vědoma rozdílu, je-li v tomto orgánu většina s názory levicovými či pravicovými: to se pak odrazí ve výběru soudců. Není totiž jedno, jaký má soudce „světový názor“. Liberál bude jinak posuzovat některé kontroverzní záležitosti (manželství homosexuálů například než pravicový konzervativec. (Srovnejme obdobnou debatu na toto téma v USA.)

 

Šakedová položila Lapidovi nůž na krk. Buď budu já místo Michaeliové v IJSC, nebo žádná koalice nebude. Michaeliová opáčila: Dohoda o této věci mezi labouristy a Yeš Atid je uzavřena, znovu ji otevírat by znamenalo vracet se na začátek. A času mnoho nezbývá. Proto se o tomto problému hovořilo mezi jednotlivými aktéry i v Knesetu během volby nového prezidenta. Pokud jedna z obou dam neustoupí, nová koalice nevznikne.

 

Dlužno dodat, že i kdyby se Naftali Bennett rozhodl podpořil Netanjahua a blok jeho podporovatelů, nadpoloviční většinu by to stejně nedalo:

 

  • Likud 30
  • Ultraortodoxní strany 9 +7
  • Náboženští sionisté … 6
  • Yamina … 7
  • Celkem … 59 – čili opět je nutná podpora arabských poslanců, neboť žádná židovská strana by tuto koalici nepodpořila.

 

Pak se samozřejmě musíme ptát, proč se Bennett přiklonil k Lapidovi a široké levo-středo-pravé koalici a nikoli k pravicové koalici „PROBIBI“, když v jednom i druhém případě bude nutná podpora Arabů? U Lapida má jistotu „vrabce v hrsti“ - byl by v rotačním systému jako premiér v prvním části volebního období.

 

AKTUALIZACE

V 10:07 SELČ začala v Knesetu volba prezidenta tajným hlasováním. Jako první šel do hlasovacího boxu premiér Netanjahu.

 

V 11:07 SELČ tajné hlasování skončilo, začala počítání hlasů.

 

... obr. 1/Autor článku sleduje na PC monitoru hlasování izraelských poslanců, kteří volí nového prezidenta. Jde o přenos televize KAN11. Vlevo na mobilu je  paralelní vysílání televize Knesset Channel. Hlasovací box je na monitoru patrný vlevo nahoře. (Foto: Archiv autora)

 

•   Kuloárová jednání během volby prezidenta v izraelském parlamentu.  Na OBRÁZKU  vlevo šéf strany Yeš Atid Yair Lapid pověřený vyjednáváním hovoří s předsedou Modrobílých Bennym Gantzem a v pozadím diskutují lídr Yaminy Naftali Bennett a dvojka ve straně Ayelet Šakedová.

 

11:45 PREZIDENT ZVOLEN

Po sečtení hlasů se novým, v pořadí jedenáctým prezidentem stane Issac Herzog. Obdržel v prvním kole  87 hlasů ze 120.

 

Miriam Peretzová obdržela pouze 26 hlasů, tři poslanci se zdrželi, tři hlasy byly neplatné a jeden zákonodárce nehlasoval.

 

První tajenku ze tří první červnové středy máme tedy vyřešenou. Známe zvoleného prezidenta. Večer se dozvíme vítěze fotbalového poháru. A někdy  během dne (ve skutečnosti to bylo až večer doslova na poslední chvíli) také odpověď na otázku, zda Yair Lapid splnil zadané pověření a sestavil novou koalici.

 

ZASTAVENÍ V URUGUAYI

Během přestávky při čekání na další dva výsledky dne – Lapidovy politické mise a fotbalového poháru – se podíváme na pár minut do Uruguaye, kde probíhá druhá série talentové soutěže Got Talent Uruguay. Je podobná obdobným televizním hudebním kláním přenášeným v televizi v ČR; tu uruguayskou moderuje Natalia Oreiro – celosvětově známá z telenovely Divoký anděl. (Škoda, že blogy nečtou ve větším počtu teenageři nebo nedávní teenageři; ti by hned věděli, o kom je řeč.)

 

Nestává se často, aby na takovýchto akcích soutěžili lidé s národní hymnou a už vůbec ne s hymnou cizího státu. Diváci uruguayské televize Canal 10 toho byli v úterý 1. června svědky. Před porotu a publikum přišla skromná dívka s kytarou jménem Lucía Abelar. K velkému údivu všech přednesla Hatikvu – národní hymnu židovského národa a po vzniku Státu Izrael jeho národní hymnu. Píseň o naději interpretovala v hebrejštině.

 

... uruguayská televize Canal 10 informuje na svém webu, že soutěžící Lucía interpretovala Hatikvu a postoupila.

 

Porotou byla přijata pozitivně a všichni čtyři její členové jí umožnili postup do dalšího kola.

 

Její vystoupení a hodnocení poroty je k dispozici zde:

 

YOUTUBE/LUCÍA ABELAR - HATIKVAH (4 min 48 sec)

 

KOMPROMIS VE VĚCI VÝBORU PRO VÝBĚR SOUDCŮ (ISJC)

S blížící se půlnocí 2. června a koncem Lapidova pověření přišla Yamina s ústupkem. Jak je uvedeno výše, místo v ISJC si nárokuje Ayelet Šakedová, uvažovaná ministryně vnitra za Yaminu v plánovaném kabinetu, ovšem už předtím se Yair Lapid, pověřený druhým pokusem o sestavení vlády, dohodl s labouristy, že za vládu usedne v komisi ISJC jejich předsedkyně Merav Michaeliová, s níž se počítá na post ministryně dopravy.

 

Abychom této záležitosti lépe porozuměli, podívejme se na strukturu ISJC, který má devět členů:

 

  • 3 členové Nejvyššího soudu
  • 2 zástupci advokátní komory
  • 2 zástupci vlády: ministr spravedlnosti + další člen kabinetu
  • 2 zákonodárci: 1 koaliční, 1 opoziční

 

V navrženém kompromisu jde o „dalšího člena kabinetu“. Yamina nabízí, že:

 

  • v první polovině volebního období bude v komisi Ayelet Šakedová a za koaliční poslance někdo z labouristů;
  • v druhé polovině vystřídá Šakedovou Michaeliová a spolu s ní bude v komisi za koaliční zákonodárce někdo z Nové naděje;

 

S návrhem souhlasil šéf Nové naděje a uvažovaný ministr spravedlnosti Gideon Saar a v době přípravy tohoto příspěvku (začátek středečního večera) se čekalo na vyjádření labouristů. V 19:50 SELČ hlásil server Arutz Ševa, že Michaeliová sice přistoupila na rotaci v komisi ISJC, ale s tím, že ona bude první. To Šakedová odmítla. Problém zatím trvá (a čas se krátí).

 

Čas 21:33 – POHLED NA FINÁLE FOTBALOVÉHO POHÁRU STÁTU:

 

 

  • Maccabi Tel Aviv – Hapoel Tel Aviv … po zájladní hrací době 1:1, bude se prodlužovat;

 

Zpět k politickým jednáním.

Čas 22:00 SELČ (23:00 izraelského času). Do vypršení Lapidova mandátu zbývá hodina. Izraelské servery hlásí, že se koalici zřejmě podaří sestavit. Její jednotlivé strany, které tak dosud neučinily, podepsaly dohodu s Lapidem – arabský Raam, Nová naděje i Yamina (i když u ní není jasné, jestli koalici podpoří její poslanec Nir Orbach). Další zpráva říká, že Yamina a labouristé se dohodli na kompromisu ohledně komise ISJC. Hovoří se o změně ministerských portfolií po polovině volebního období, a to takto:

 

Bennett … v 1. období premiér, v 2. období ministr vnitra

Šakedová … nejprve ministryně vnitra, pak ministryně spravedlnosti

Saar … nejprve ministr spravedlnosti, pak ministr zahraničí

Lapid … nejprve alternativní premiér a ministr zahraničí, pak  premiér

 

    ?Zda to tak bude, to se teprve uvidí. Podstatné je, že se objevila zpráva, podle které Lapid může informovat  prezidenta a oznámit mu dohodu o vzniku koalice. S tím, že některé nedořešené otázky budou projednány v rámci vzniklé koalice později. (Perlička: Lapid informoval Rivlina telefonicky: zavolal mu na telavivský stadion Bloomfield, kde prezident sledoval finále fotbalového Poháru státu.)

     

    Čas 22:18 SELČ … rozhodnutí padlo i na hřišti. V prodloužení dal druhý gól Maccabi Tel Aviv  Luis Hernandez a zajistil tak pro svůj klub zisk poháru. Maccabi – Hapoel 2:1.

     

     

    ZÁVĚR DNE

    Ten za nás udělají titulky pěti izraelských serverů, které informují o Lapidově úspěchu. Koalici zformoval, ale to je pouze počátek. Nebylo to snadné, ale ještě těžší bude ji udržet. Pokud tedy získá důvěru většiny poslanců Knesetu; k hlasování by mělo dojít nejpozději do sedmi dnů od nejbližšího zasedání pléna Knesetu. To se sejde 7. června, což znamená, že hlasování o důvěře nové koaliční vládě proběhne nejpozději 14. června. Jak poznamenává server Times of Israel, do té doby má Netanjahu čas zapracovat na tom, aby novou koalici "Lapid - Bennett" zbavil většiny.

     

    ... web listu The Jerusalem Post. Lapid  řekl prezidentovi, že při formování koalice s Bennettem byl úspěšný.

     

    ... portál The Times of Israel.  Vláda zformována, ale potíže přetrvávají. Realistický dovětek.

     

    ... portál Ynetnews. Lapid infomuje Rivlina, že při formování vlády byl úspěšný.

     

    ... podobný titulek na serveru Arutz Ševa. Lapid oznamuje: Byl jsem úspěšný při formování vlády.

     

    ... web listu Haaretz si klade otázku, jestli končí Netanjahuova éra. V titulku konstatuje, že Lapid posílá Netanjahua do opozice. Přelomová událost? Zřejmě ano.

     

     

     

    Autor: Lubomír Stejskal | středa 2.6.2021 11:18 | karma článku: 11,41 | přečteno: 259x
    • Další články autora

    Lubomír Stejskal

    Bible versus věda? Nikoli. Bible a věda

    Pravidelně dostávám na gmailový účet newslettery izraelského ministerstva zahraničí. Ten poslední [1], datován je 2. května, stojí za širší publicitu.

    2.5.2024 v 22:20 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Společnost

    Lubomír Stejskal

    Ještě k Prvnímu máji za komunistické éry

    Kolega bloger Pavel Ďuran napsal 1. 5. 2024 článek o tom, že za minulého režimu chodil do prvomájového průvodu dobrovolně a rád. Upřímně: věřím mu to.

    2.5.2024 v 11:06 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Osobní

    Lubomír Stejskal

    Premiér Fico na noční směně

    Politicky stojíme každý jinde. On, slovenský premiér, vlevo. Já, český bloger, vpravo. Přesto ho musím pochválit.

    1.5.2024 v 18:48 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Společnost

    Lubomír Stejskal

    Reakce oběti na útok muslimského teroristy

    Letos 15. dubna došlo v sydneyské předměstské čtvrti Wakeley k teroristickému útoku. V kostele během bohoslužby, živě přenášené na sociálních sítích.

    30.4.2024 v 8:29 | Karma: 0 | Přečteno: 23x | Diskuse| Společnost

    Lubomír Stejskal

    Co mají společného bloger Karel Trčálek a zpěvačka Taylor Swift?

    Téměř nic – až na jedno. Oba našli zálibu v zesměšňování křesťanství. On ve svých článcích (některých), ona v (některých) písních na nejnovějším albu „The Tortured Poets Department“.

    28.4.2024 v 22:57 | Karma: 0 | Přečteno: 37x | Diskuse| Osobní
    • Nejčtenější

    Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

    2. května 2024  17:21

    Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

    Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

    3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

    Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

    Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

    29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

    Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

    Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

    2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

    Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

    Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

    1. května 2024  12:58

    Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

    Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

    3. května 2024  21:23

    Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

    Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

    3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

    Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

    V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

    3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

    Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

    Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

    3. května 2024  19:44

    Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

    Akční letáky
    Akční letáky

    Všechny akční letáky na jednom místě!

    • Počet článků 4816
    • Celková karma 0
    • Průměrná čtenost 836x
    Tip:

    https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

    /* 1956.   

    V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

     eContact:  mrstejskal@gmail.com

    Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal