Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Izrael: Pokus č. 2

Bez překvapení a dle očekávání. V úterý 4. května vrátil Benjamin Netanjahu prezidentu Rivlinovi pověření sestavit koaliční vládu. O den později ve večerních hodinách byl druhý pokus svěřen Yairu Lapidovi.

 

Lapid je vůdce nejsilnější opoziční strany Yeš Atid – Budoucnost existuje. Ve 120členném parlamentu má 17 poslanců. Je to po Likudu (30 mandátů) druhý nejlepší výsledek politické strany v minulých volbách, které se konaly 23. března.

 

Z tohoto hlediska je tedy rozhodnutí prezidenta pochopitelné a objektivně posuzováno správné. Přispěl k němu i počet doporučení pro Lapida; ten se od předchozího, daného parlamentními stranami v souvislosti s pokusem č. 1, poněkud zvýšil. Zatímco k 6. dubnu měl Netanjahu (strana Likud) doporučení 52 poslanců, Lapid (Yeš Atid) 45 a Bennett (Yamina) 7, k 5. květnu vypadala situace následovně:

 

  • 52 poslanců doporučilo prezidentovi předat mandát do parlamentu (Likud 30/ultraortodoxní strany Šas a UTJ 16, Náboženští sionisté 6);
  • 56 poslanců doporučilo dát mandát Lapidovi (Yeš Atid 17/Modrobílí 8/labouristé 7/Yisrael Beiteinu 7/Nová naděje 6/Meretz 6/Společný arabský seznam 5 ze šesti);
  • 7 poslanců Yaminy doporučilo svého šéfa Naftaliho Bennetta;
  • Bez doporučení: 1 poslanec Společného arabského seznamu a 4 poslanci arabské strany Raam, nicméně šéf Raamu Abbás deklaroval dle prezidentova vyjádření ochotu  širokou koalici podpořit – v tom případě by měl Lapid k dispozici 60 hlasů, což ovšem stále není nadpoloviční většina.

 

Počty by se ovšem v Lapidův prospěch mírně změnily, kdyby se ke koalici připojila se svými sedmi hlasy Yamina, což je na pořadu dne.  Její lídr Bennett i stranická dvojka Šakedová říkají, že než páté volby za dva a půl roku, to raději takovouto „vládu jednoty“. Vyloučeno není ani to, že Lapid se s Bennettem dohodnou na rotaci na postu premiéra. Jedna z možností, která je ve hře, byť není bez rizika, zejména pokud jde o následnou vnější podporu arabských stran.

 

Zaručen úspěch ovšem Lapid nemá. Nejen z pohledu čísel, ale také ideologie.

 

Bez arabských stran by měla tato koalice (i s Yaminou) 58 hlasů, což znamená, že se neobejde buď bez podpory arabských stran (nebo aspoň jedné), případně někoho z tábora podporujícího Netanjahua. Jenomže koho. V politice není sice nic nemožné, ale takovéto úvahy nechme na později.

 

Druhým problémem je „širokopásmovost“ případné Lapidovy koalice. Od pravice přes centristy a levý střed až po krajní levici. Zárodek budoucích kontroverzí. Je těžké si představit, jak v zásadních otázkách týkajících se Judeje a Samaří najdou shodu pravicové partaje Nová naděje nebo Yisrael Beiteinu či dokonce Yamina s ultralevicovým Meretzem. Nemluvě o již zmíněné „arabské kartě“ - jak velké by musela pravice dělat ústupky, aby neztratila podporu arabských stran.

 

Ve středu (5/5) večer vydal prohlášení Benjamin Netanjahu. Ostře kritizoval Bennetta za to, že se hodlá připojit k Lapidově koalici.

 

„Naftali Bennett hovoří o vládě jednoty. To je zavádějící. Ve skutečnosti se bude jednat o nebezpečnou levicovou vládu, smrtící kombinaci bez vize a zodpovědnosti. Bennett a Šakedová přísahali, že do takové vlády nepůjdou,“ uvedl Netanjahu.

 

Bennetovi tak připomněl jeho závazek, že nebude sedět ve vládě s Lapidem a levicí. Podle Netanjahua se většina voličů Yaminy staví proti takové vládě a s nimi i velká většina pravicových voličů. Zmínil také poslance Yaminy Amichaie Chikliho, který na protest proti tomu, že Bennett hodlá být součástí Lapidovy „levicové“ vlády se vzdal svého mandátu v parlamentu.

 

V závěru Netanjahu vyzval Bennetta a Šakedovou, lídra a dvojku ve vedení Yaminy: „Když vytvoříme solidní pravicový blok s 59 křesly, budeme mít vládu.“ Netanjahu je stále přesvědčen, že takový blok by podpořilo několik pravicových poslanců – ačkoli oni sami se k tomu navenek nehlásí - a tak by bylo možné vyhnout se volbám. „Je to v našich rukou, je to ve vašich rukou,“ apeloval na představitele Yaminy. Není ovšem jasné, které pravicové zákonodárce má Netanjahu na mysli.

 

Sám v  těchto okamžicích hraje o svoji politickou budoucnost. Jen jestli už není pozdě. V jedné věci ale pravdu  má: případná Lapidova vláda, i když není přesné nazývat ji levicovou, musí být  noční můrou každého opravdu pravicově smýšlejícího Izraelce i sympatizanta židovského státu všude ve světě. Ti si mohou jen přát, aby Lapidův druhý pokus nevyšel, mandát se vrátil do parlamentu a do hry opět Benjamin Netanjahu.

 

Čas ukáže.

 

Autor: Lubomír Stejskal | středa 5.5.2021 22:10 | karma článku: 6,26 | přečteno: 142x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 2x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 5,19 | Přečteno: 59x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Proč jsem měl rád Josefa Laufera

Mám rád každého umělce, který tak či onak participoval na fenoménu známém jako Křesťanské songy Luboše Svobody, potažmo manželů Svobodových.

21.4.2024 v 18:26 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 4808
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal