Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O tom, jak funguje jazýček na vahách a o dramatu kolem ministra spravedlnosti

Poté, co izraelský parlament zformoval Organizační výbor, v němž pronetanjahuovská pravice nezískala většinu, mnozí čekali (včetně autora článku), jak bude tento klíčový orgán před sestavením koalice fungovat.

 

Připomeňme to podstatné. V pondělí 19/4 při utváření Organizačního výboru, složeného proporčně ze stran zvolených do Knesetu, neprošel návrh vládnoucího Likudu o podobě tohoto výboru, ale prosadil se návrh největší opoziční strany Yeš Atid. Jak jsem napsal na svém blogu o den později:

 

  • V Organizačním výboru má nyní většinu BLOK ZMĚN, což vede některé politiky Likudu k tomu, že začínají připouštět možnost neúspěchu při formování koalice s následným odchodem do opozice. I to je ale poněkud předčasné. Už proto, že tak zkušený politik, jakým Netanjahu je, ještě nevyčerpal veškerý vyjednávací potenciál. Ostatně ani situace v Organizačním výboru není beznadějná: BLOK PRO BIBI + Yamina mají 16 zástupců, BLOK ZMĚN také 16 – a roli jazýčku na vahách přebírá v parlamentu židovského státu arabská strana Raam. Jsou to někdy v politice paradoxy.

 

O týden později, tedy 26/4, se ukázalo, že situace vskutku není beznadějná a že arabský jazýček na vahách (strana Raam) vůbec nemusí fungovat v neprospěch Netanjahua (pokud si takto zjednodušeně zosobníme tu část pravice, která ho podporuje).

 

Na začátku posledního dubnového týdne (od 26/4) byly v Knesetu ustaveny dva (ale vlastně tři – viz dále) povolební prozatímní výbory, jmenovitě Finanční výbor a Výbor pro zahraniční záležitosti a obranu. Do čela Finančního výboru byl postaven Moše Gafni, lídr Sjednoceného judaismu Tóry, tedy člen tábora PRO BIBI (rozumějme: pro Netanjahua).

 

Na post předsedkyně Zahraničního a obranného výboru byla zvolena  Orna Barbivayová  (mimochodem první žena, která v Izraeli dosáhla hodnosti generálmajora, nyní v záloze) ze strany Yeš Atid.

 

Poměr vláda vs opozice je to tedy 1:1.

 

Pak byl ale ustaven ještě jeden – nový – výbor: pro záležitosti arabské komunity. Ten se podařilo prosadit poměrem hlasů 17:0:16, tedy hlasy pronetanjahuovské pravice (14), zástupců pravicové Yaminy (2) a islámského Raamu (má pouze 1 hlas v Organizačním výboru). Opozice si netroufla říci NE a všichni kdo k ní patří - zleva doprava - se zdrželi. Do čela tohoto výboru byl postaven Mansour Abbás (předseda Raamu).

 

Tento vstřícný krok vůči Arabům se pravici vyplatil, protože při volbě tří náměstků předsedy Knesetu (všichni čtyři pak tvoří důležité předsednictvo, které rozhoduje o parlamentní agendě, přednostním projednání návrhů zákonů, termínu blížících se prezidentských voleb atp.) nebyl zvolen nikdo z protinetanjahuovského BLOKU ZMĚN.

 

Předsednictvo Knesetu nyní tvoří:

 

  • předseda … Yariv Levin/Likud – pravice
  • místopředsedové:Yaakov Margi/Šas – praviceMatan Kahana/Yamina – praviceMansour Abbás/Raam – arabská strana, islámská a konzervativně-sociální

 

Jak patrno, s Abbásem se lze dohodnout, neboť jde o pragmatického reprezentanta arabské komunity. Zda to přinese ovoce i při případném zformování Netanjahuem vedené pravicové koalice, to se teprve uvidí. „Základní hrací doba“ končí Netanjahuovi pověřenému prvním pokusem o sestavení koalice příští úterý 4/5 o půlnoci. Nicméně je třeba dodat, že varianta menšinové vlády vedené Likudem a spoléhající se na tzv. vnější podporu arabského Raamu má v pravicovém bloku jak příznivce, tak zaryté odpůrce. To je ale záležitost příštích dnů, když ne týdnů (prezident může, ale také nemusí Netanjahuovi mandát o dva týdny prodloužit), zatímco mnohem aktuálnější je (resp. byl) politicko-právní střet o pozici ministra spravedlnosti.

 

BOJ O MINISTRA SPRAVEDLNOSTI

Zde je opět nutné připomenout, že současná vláda premiéra Netanjahua byla vytvořena jako „kabinet jednoty“ po volbách konaných v březnu 2020 a nyní funguje jako úřadující kabinet, neboť po volbách z letošního března koalice, jak známo, nebyla ještě vytvořena.

 

Původní kabinet doznal ovšem řady personálních změna, řada členů jej v souvislosti s předvolebním děním (vznik nových formaci aj.); proto některé resorty dočasně převzali stávající členové vlády včetně premiéra.

 

Do detailů nepůjdeme, ale zaměříme se na resort spravedlnosti. Ten vedl do 1. ledna 2021 Avi Nissenkorn (vládu opustil v souvislosti se svým odchodem do nové strany Izraelci, kterou posléze opustil rovněž) a téhož dne post převzal – dočasně na tři měsíce, tedy do konce března – ministr obrany a alternativní předseda vlády Benny Gantz. (Alternativní proto, že podle původního znění koaliční dohody se měl v polovině volebního období vystřídat v rámci rotace na postu ministerského předsedy s Netanjahuem.)

 

Od začátku dubna ovšem nový ministr spravedlnosti jmenován nebyl. V izraelském politickém systému je to kompetence premiéra. Netanjahu tvrdí, že v době, kdy může být „každým dnem“ jmenována nová vláda obsazovat post šéfa resortu spravedlnosti valný smysl nemá. (Spekulace, že Netanjahuova nečinnost v této věci souvisí s jeho trestním stíháním rád nechám povolanějším.)

 

Opozice, generální prokurátor (který slouží také jako legislativní poradce vlády) a Vrchní soudní dvůr to ovšem viděli jinak. Jelikož se celý duben v této záležitosti nic nedělo, zmíněný Vrchní soud rozhodl, že ministr spravedlnosti jmenován být musí. Vládě nařídil, ať tak  učiní do úterý 27. dubna. (Existovala dokonce hrozba, že když do toho data šéf resortu justice jmenován nebude, rozhodne o něm samotný Vrchní soud. To by ovšem byl bezprecedetnní zásah moci soudní do moci exekutivní.)

 

V úterý 27. dubna se skutečně vláda sešla – a bylo to jedno z jejích nejbouřlivějších rokování. Zde je opět nutné vytknout před závorku, že podle původní koaliční dohody (mezi Likudem a Modrobílými) náleží post ministra spravedlnosti Modrobílým. Likud ovšem namítá, že tato koaliční smlouva poté, co byl zvolen nový Kneset pozbyla platnosti. Tedy: právní spor.

 

Skutečností nicméně je, že Benny Gantz, v souladu s onou koaliční dohodou, oznámil: Kandidátem na post šéfa resortu spravedlnosti jsem já. Vláda hlasovala. Výsledek: 17 PROTI, 10 PRO. Gantz neprošel.

 

Vzápěti Netanjahu oznámil, že kandidátem Likudu na tuto funkci je Ofir Akunis, stávající ministr pro regionální spolupráci. Nechal hlasovat – a Akunis dostal většinu hlasů. Poměr 17:10. Moc platné mu to ale nebylo.

 

Přítomný generální prokurátor Mandelblit premiéra upozornil, že jedná v rozporu se zákonem. Vycházel z toho, že dle koaliční smlouvy post náleží Modrobílým a že Gantz musí s jeho obsazením vyslovit souhlas, přičemž tato ustanovení byla vpravena do "Základního zákona: Vláda" (který v Izraeli nahrazuje, spolu s dalšími Základnímu zákony, ústavu).

 

Situace gradovala. Vrchní soud ještě v úterý (27/4) jmenování Akunise zmrazil a rozhodl, že další pokračování této kauzy bude na programu ve středu 28/4. Do té doby měl Netanjahu jmenování Akunise soudu z právního hlediska zdůvodnit.

 

Ve středu 28/4 nastal obrat. Netanjahu v zájmu toho, aby – podle svých slov - vyvedl tuto záležitost ze slepé uličky, souhlasil se jmenováním Bennyho Gantze ministrem spravedlnosti, což následně podpořila také vláda. Současně ale dodal, že má dostatek právních argumentů pro to, aby svůj postup ve věci jmenování Akunise ministrem spravedlnosti obhájil.

 

Shrnuto: Ministrem spravedlnosti v úřadující Netanjahuově vládě je – po měsíční přestávce – opět Benny Gantz, šéf strany Modrobílí. (Formálně je také alternativním premiérem, úřadujícím ministrem obrany a vedle toho šéfuje několika dalším resortům. Změnu přinese až zformování povolební koalice, v horším případě další volby.)

 

Takový je reálný obraz reálné demokracie v jedné demokratické zemi.

 

Autor: Lubomír Stejskal | středa 28.4.2021 20:52 | karma článku: 8,43 | přečteno: 192x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Slovo k migračnímu paktu

Kdyby nešlo o tak závažné téma, byla by to docela zábava. Evropská unie připomíná člověka plačícího nad rozlitým mlékem.

18.4.2024 v 21:36 | Karma: 0 | Přečteno: 16x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Video, které by měl vidět každý

Izraelský prezident Isaac Herzog sdílí na svém účtu na síti X nové video z barbarského únosu Yardena Bibase, jednoho z těch, kdo byli 7. 10. 2023 gangsterky odvlečeni teroristy do Pásma Gazy.

17.4.2024 v 23:03 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Brusel: Ke skandálnímu pokusu levice zakázat pravicovou konferenci

V pátek 12. dubna rozpustila berlínská policie propalestinskou konferenci podporovatelů teroristických agresorů. K podobnému kroku sáhl o čtyři dny později starosta jedné obce v metropolitní oblasti Bruselu.

17.4.2024 v 19:43 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Několik poznámek k článku Jana Fikáčka z 16. 4. 2024

Bloger Jan Fikáček publikoval 16. dubna 2024 článek „Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?“.

16.4.2024 v 20:40 | Karma: 8,39 | Přečteno: 102x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Na okraj zákazu propalestinské konference v Berlíně

Na pátek 12. dubna byla do Berlína svolána Palestinská konference 2024. Krátce po začátku ji německá policie zakázala.

15.4.2024 v 22:18 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Pravda vyšla najevo: Írán se spolupodílel na masakru ze 7. října 2023

Teheránský režim se opakovaně dušuje, že s masakrem provedeným Hamasem v Izraeli loni 7. října nemá nic společného. Máme tomu věřit?

14.4.2024 v 20:35 | Karma: 0 | Přečteno: 25x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Agrese proti Izraeli: Tuto bitvu Írán prohrál

Bylo to úlevné probuzení do nedělního rána 14. dubna. Dlouho po půlnoci jsem šel spát s obavami, jak rozsáhlé škody drony a střely agresora v Izraeli způsobí.

14.4.2024 v 10:24 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Je válka na spadnutí?

Tuto otázku jsem si kladl v sobotu 13. dubna na začátku večera, kdy to tak skutečně vypadalo. Soudě podle obsahu zpráv a řady opatření, z nichž zásadní byla vydána v Izraeli.

13.4.2024 v 23:55 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Válka va Gaze: K novému videu unesené Noy Argamaniové

Šestadvacetiletá Noa Argamaniová je jednou z těch mladých žen, které na izraelském hudebním festivalu Supernova loni 7. října nebyly zavražděny, ale gangstersky uneseny do Pásma Gazy.

13.4.2024 v 14:03 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Česká korupční republika?

Vždycky když se v médiích objeví nová zpráva o zásahu protikorupčních orgánů tam či onde, vzpomenu si na jeden svůj rozhovor starý nějakých dvacet let.

12.4.2024 v 7:56 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Válka v Gaze: Matka píše náčelníkovi generálního štábu

Iris Haimová zažila jednu z nejhorších a zároveň nejabsurdnějších věcí, která může izraelskou matku potkat. Její syn Jotam unesený 7. října 2023 gangstery Hamasu byl v Pásmu Gazy zabit.

11.4.2024 v 12:59 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Mají muslimské svátky větší hodnotu než židovské?

Proč se ptám? Ta otázka mě napadla, když jsem se ve středu 10. dubna 2024 večer letmo seznamoval s obsahem denního vydání egyptského serveru Ahramonline.

10.4.2024 v 23:33 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Fanatismus BDS se nyní obrátil proti Giro d´Italia a Tour de France

Jsou oba špičkové cyklistické podniky Evropy z hlediska zajištění bezpečnosti ohroženy? Při pohledu na web hnutí BDS se toho dojmu sotva zbavíme.

9.4.2024 v 22:08 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Hlas z periferie: Ke sporu p. Valíkové a p. Flašky

Nejde o takovou legraci, jak by se mohlo na první pohled zdát. Svoboda tvorby na blogu iDNES není bezbřehá. Je omezena mantinely, které nesou název kodex blogera.

9.4.2024 v 19:42 | Karma: 4,62 | Přečteno: 71x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Nemocnice Al Ahli v Gaze: Definitivní konec jedné hysterie

Vzpomínáte na 17. října 2023? Z Pásma Gazy přišla zpráva o výbuchu v anglikánské nemocnici Al Ahli. Palcové titulky hlásaly: 500 mrtvých. Arabové přičetli vinu Izraeli.

9.4.2024 v 11:24 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Slovenské volby a postřehy některých blogerů

Už jen letmé seznámení s titulky některých článků v blogerském prostoru českého internetu mohly vyvolat dojem, že z naší strany byl masivně podporován pouze Ivan Korčok.

8.4.2024 v 21:38 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Proč budou letos pravoslavné Velikonoce až 5. května?

Zatímco podle gregoriánského (našeho) kalendáře byla letos Velikonoční neděle 31. března, v ortodoxních církvích, které se řídí juliánským datováním, připadne až na 5. května.

8.4.2024 v 11:43 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Už půl roku...

Už půl roku jsou držena izraelská rukojmí v Pásmu Gazy v nelidských podmínkách. Už půl roku vede izraelská armáda v Pásmu Gazy válku s teroristy Hamasu.

6.4.2024 v 23:12 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Odpověď z periferie: Pro p. Krištofíkovou a Kielbergerovou

Druhého dubna 2024 to byl rok, co jsem byl administrací odsunut v rámci blogů iDNES na internetovou periferii. Protože mi byl později na několik měsíců zablokován vstup do diskusí, reaguji článkem.

6.4.2024 v 10:20 | Karma: 7,84 | Přečteno: 86x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Střelba na konvoj v Gaze. Co se vlastně stalo?

V pátek 5. dubna 2024 zveřejnila izraelská armáda (IDF) výsledky svého šetření tragédie, k niž došlo v pondělí 1. dubna v Pásmu Gazy.

5.4.2024 v 21:06 | Karma: 0 | Přečteno: 25x | Diskuse
  • Počet článků 4798
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal