Ruský prezident vyhrožuje, český mlčí

21. 04. 2021 22:17:37
Pochopil bych, kdyby se prezident ČR nezmínil o tématu č. 1 těchto dnů, krizi ve vztazích ČR - RF, při jmenování nového ministra zemědělství nebo životního prostředí. Ale při jmenování ministra zahraničí?

Taková míra ignorance ze strany nejvyššího představitele země, proti níž tajné služby jiné země provedly brutální teroristický útok je absolutně nepochopitelná. A nepochopitelný je i týdenní oddechový čas, který si Miloš Zeman vybral, pokud jde o jeho veřejné vystoupení k tomuto ataku.

Jaký je důvod tohoto mlčení? Na co čeká? Proč veřejně nepodpořil premiéra a vicepremiéra, nepromluvil k národu? Co to znamená? Jak si to máme vysvětlit? Uvědomuje si, že tím jen nahrává těm, kdo jsou čím dál víc přesvědčeni, že „kope za Rusko“ (a někteří hovoří o vlastizradě)?

Zažívá snad Miloš Zeman krizi loajality? Postavit se proti vládě a tajným službám vlastní země nemůže, postavit se proti Kremlu nechce. (Sorry, ale i tak se dá jeho mlčení interpretovat.)

Podobné dilema zažila v 50. letech izraelská levicová marxisticko-sionistická strana Mapam, když v 50. letech československý komunistický režim zatkl jejího předního představitele Mordechaje Orena; stalo se během jeho zastávky v Praze po návratu z konference Světové odborové federace v NDR. Komunistická justice odsoudila Orena jako „agenta sionismu a imperialismu“ k 15letému vězení. (Propuštěn byl v roce 1956 a v 60. letech plně rehabilitován.)

Zatímco Zeman mlčí, Putin mluví – a vyhrožuje. Ve středu 21/4 v projevu k Federálnímu shromáždění sdělil světu, kdo určuje pravidla a jak:

  • Doufám, že nikoho nenapadne překročit takzvanou červenou linii ve vztazích s Ruskem. A kde se budou tyto linie nacházet, to budeme určovat pro každý konkrétní případ zvlášť.

Vzpomněl jsem si - opět – na slova velitele útvaru, kde jsem v 70. letech absolvoval základní vojenskou službu:

  • Já když řeknu, že je voják vožralej, tak je vožralej, i kdyby nebyl.

Jinými slovy: já určuji pravidla. Putin řekl v principu totéž: o pravidlech (červené linii) rozhoduje Kreml. V případě vojenské služby v komunistickém režimu se arogantní vyjádření velitele ve vztahu k prostému vojákovi dá „pochopit“ – tak to prostě bylo. V mezinárodních vztazích je ale něco takového nepřijatelné.

V roce 2015 citovala média Putinův výrok, že rozpad Sovětského svazu byla katastrofa, tragédie. Nejde ale jen o toto vyjádření: Putín nezapomněl na „B“. Dělá vše pro to, aby SSSR vzkřísil. Nikoli až tak teritoriálně, zde má možnosti omezené (byť i ty hojně využívá), ale stylem chování. Tomu dominuje velmocenská arogance, jak jsme právě svědky během současné česko-ruské krize.

Když ve středu 21/4 večer oznámil nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek požadavek české strany týkající se návratu vyhoštěných diplomatů, bylo jasné, že tato část kauzy Vrbětice se záhy dočká svého pokračování, neb Kreml český požadavek odmítne. Stalo se.

Agentura TASS 21/4 ve 20:03 moskevského času (19:03 SELČ) napsala:

Titulek: Kreml odpověděl na požadavek České republiky vrátit vyhoštěné diplomaty. V článku mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že je neperspektivní mluvit s Ruskem ve stylu požadavků (potažmo ultimát) a samozřejmě připomněl výše zmíněný Putinův projev.

Nicméně: přesto, že bylo odhadnutelné, co se po předložení českého požadavku (předneseného ministrem Kulhánkem) bude dít, je nutné jasně říci: postoj naší vlády a diplomacie v konfliktu s Ruskem si zaslouží naši plnou podporu. Postavit se proti by byl odporný podraz, stejný jaký udělalo Rusko ve vztahu vůči ČR terorem ve Vrběticích.

Nejsem fanda této vlády (volič stran tvořících koalici), ale toto je situace, kdy – navzdory jistému tanci mezi vejci z její strany a 100+1 dílčích výhrad– je nutné ji podpořit. Je to věc principu: buď jsme sebevědomá společnost, anebo (doplňte si každý sám).

Když do této chvíle (21/4 cca 22:00 SELČ) nebyl ochoten říci jasné slovo prezident této země, je na nás, prostých občanech, abychom v rámci svých možností vládu podpořili. Přiznám se: vzhledem k tomu, jak obludný byl zločin ruských agentů ve Vrběticích nemám s touto podporou sebemenší problém.

Na závěr nečekaná sebekritika Jiřího Ovčáčka, kterou zveřejnil na svém Twitteru 21/4 v pozdním odpoledni:

  • Patologická sedlina společnosti, před kterou varoval Masaryk, je nebezpečná právě v době krize. Dere se na povrch, nenávidí a vyhrožuje. Společnost je jako káva. Sedlina je na dně. Ve víru krize se sedlina smísí s kávou a znechutí tak celek.

Jen podmět „sedlina“ v druhé větě od konce je pro správné pochopení nutné nahradit souslovím „hradní skvadra“.

Autor: Lubomír Stejskal | středa 21.4.2021 22:17 | karma článku: 41.72 | přečteno: 3891x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 3 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 5.69 | Přečteno: 89 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.77 | Přečteno: 180 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.44 | Přečteno: 590 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...