Poslední šance

7. 04. 2021 14:20:00
"Společná dohoda na Nilu je v zájmu všech, přestože nyní vše nasvědčuje tomu, že cesta k ní bude možná ještě delší a klikatější než řeka sama,“ uzavírá své brilantní pojednání o přehradě GERD portál Voxpot.cz.

Má pravdu. Když jsem 7. dubna ráno otevřel egyptský Ahramonline, první zpráva hlásila: „GERD – poslední šance promarněna“.

Co je GERD a co to všechno znamená? Zkuste na slepé mapě ČR k ploše Lipna přimalovat 37 a půl dalších stejně velkých přehrad a dostanete budoucí plochu přehrady GERD. Ta leží na Modrém Nilu v Etiopii a je to něco jako časovaná bomba. (Jenom pro srovnání: Vysoká Asuánská přehrada na Nilu v Egyptě je ještě rozlehlejší - má 2,8krát větší plochu než GERD.)

Její anglický název Grand Ethiopian Renaissance Dam se překládá různě. Moje varianta je Velká přehrada etiopské obrody, nicméně dávám přednost označení přehrada GERD.

V čem je její problém? Kdyby Modrý Nil, na němž se přehrada GERD buduje, ústil na hranicích Etiopie do moře, žádná komplikace by nenastala. Jenomže Modrý Nil teče do Súdánu, tam se spojuje s Bílým Nilem a protéká jako Nil zbývající částí země a pak celým teritoriem Egypta, kde teprve se vlévá do moře.

Už z hodin dějepisu na základní škole víme, že vždy platila rovnice „Nil = život“. Je tomu tak i dnes. Toto pravidlo platí do jisté míry i pro Súdán. Obě země mají vážné obavy, že stavba, přesněji napouštění a následný provoz přehrady GERD, ovlivní množství vody v Nilu – se všemi z toho vyplývajícími důsledky. Zejména pro Egypt, ale také pro Súdán, je snížení množství vody (průtoku) nepřijatelné. Oba státy jsou proto v souvislosti s tímto nebezpečím, které vnímají jako velmi vážnou hrozbu, mimořádně diplomaticky aktivní.

Od roku 2011, kdy byla stavba zahájena, a také v souvislosti s první fází plnění přehrady (červenec 2020), proběhla celá řada mezinárodních jednání na nejrůznějších úrovních. Ke shodě ale nedošlo. Na jedné straně je tu Egypt podporovaný Súdánem a jejich obavy, na opačné straně stoji Etiopie se svými argumenty ve prospěch provozu tohoto obřího vodního díla.

Poslední krach jednání nastal v úterý 6/4. Ministři zahraničí a zavlažování, jakož i experti všech tří zemí jednali od neděle 4/4 v Kinshase, hlavním městě DR Kongo. Rozhovory zaštítila Africká unie. Podle webu Ahramonline odmítla Etiopie návrh Egypta podpořený Súdánem, aby do jednání všech tří stran vstoupil po boku vedle Africké unie také mezinárodní výbor složený ze zástupců OSN, EU a USA. Obě země po proudu řeky usilovaly o to, aby výše zmínění byli plnoprávnými partnery při rozhovorech, Etiopie to odmítla: AU, OSN, EU i USA by měly mít postavení pouhých pozorovatelů. Na tom rozhovory v Kongu ztroskotaly.

Zásadní nepříjemností pro Egypt a Súdán je skutečnost, že několik hodin po nezdaru jednání - která egyptský ministr zahraničí Šoukry označil jako „poslední šanci“ před letním záplavovým cyklem - Etiopie oznámila, že v každém případě („dohoda nedohoda“) přistoupí k druhé fázi plnění přehrady údajně plánované taktéž na léto.

Co bude dál? V regionu stoupne napětí. Káhira a Chartúm hodlají informovat Radu bezpečnosti, Chartúm mimoto oznámil, že „zváží všechny možnosti ochrany své a svých občanů v souladu s mezinárodním právem“. Co konkrétně je tím myšleno se teprve uvidí.

Podobně se ve středu 7/4 vyjádřil egyptský prezident Sisi. Podle něj jsou všechny varianty možné a jedním dechem dodal, že spolupráce je lepší než konflikt. „Etiopským bratrům“ poslal jasný vzkaz: obě země by se neměly dostat do bodu, kdy Etiopie připraví Egypt o jedinou kapku z jeho podílu nilské vody. Je za tím slyšet řinčení zbraní? Utěšujme se tím, že ne.

Za zmínku stoji tvrzení Súdánu, že loňské první plnění přehrady GERD způsobilo zemi „vážné škody“ v podobě úbytku vody - jak pitné, tak určené pro zavlažování; během jednoho týdne bylo prý zadrženo 3,5 mld kubických metrů vody.

Několik čísel:

  • stavby přehrady GERD ... 2011

  • říjen 2019 ... dokončeno 70 %

  • červenec 2020 ... 1. fáze plnění ... 4,9 mld kubických metrů

  • plánované 2. plnění ... 18,4 mld kubických metrů

  • celkový plánovaný objem ... 74 mld kubických metrů

... obr. 1/Orientační mapa ukazující pozici přehrady GERD - je budována v těsné blízkosti etiopsko-súdánké hranice. (Podklad: Google Maps)

FOTOODKAZ: Výstavba přehrady GERD./ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | středa 7.4.2021 14:20 | karma článku: 9.95 | přečteno: 226x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 8 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 22.98 | Přečteno: 394 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 913 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1590 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...