Izrael: Na okraj posledních předvolebních průzkumů

21. 03. 2021 20:10:55
V pátek 19. března 2021 byly v Izraeli zveřejněny poslední průzkumy před nadcházejícími parlamentními volbami. Další už k dispozici nebudou, neboť od pátečního večera platí předvolební klid.

Tedy zákaz zveřejňování předvolebních preferencí.

Připomeňme, že volby do 120členného Shromáždění (hebrejsky Kneset) se budou konat v úterý 23. března. Izraelci půjdou k urnám za necelé dva roky už počtvrté a to nejhorší, co by je mohlo potkat je výsledek rovnající se patu. Popravdě, aniž bych chtěl – a nejen já – malovat čerta na zeď, ledacos tomu nasvědčuje. Na druhou stranu: průzkumy jsou jenom průzkumy.

PŘEHLED VOLEB 2019 – 2021

  • 9. dubna 2019

  • 17. září 2019

  • 2. března 2020

  • 23. března 2021

Řečeno s lehkým humorem: zatímco sousední palestinští Arabové už téměř nevědí, jako volební urna vypadá (do parlamentu Autonomie volili naposledy v lednu 2006), Izraelcům se o ní nejspíš i zdá a mají jí tak trochu plné zuby. A to se někteří děsí toho, jestli je v brzké době nečekají volby páté.

Jak tedy vypadají čísla z 19. března – z průzkumů, které zveřejnily televize KAN 11, Channel 12 a Channel 13? To je patrné z následující tabulky 1 (u každé strany je uveden počet získaných křesel v parlamentu):

... tab. 1/

Z téměř čtyř desítek kandidujících formací překročí podle průzkumů práh 3,25 % třináct stran a aliancí.

Z hlediska pravolevého dělení by Izraelci většinově volili pravici. První na pásce, strana Likud premiéra Netanjahua (přezdívka Bibi), je daleko před ostatními, dalšími pravicovými partajemi jsou Yamina, Nová naděje, Yisrael Beiteinu, dvě ultraortodoxní: Šas a Sjednocený judaismu Tóry (UTJ) a Náboženská sionistická strana. Tedy sedm z třinácti.

Centristické partaje nacházíme v tabulce preferencí dvě: Yeš Atid a Modrobílé.

Levicové jsou také dvě: labouristé (ti jsou spíše středolevicoví, ale do takových podrobností v tomto článku nepůjdeme; týká se to ostatně i pravice) a Meretz.

Samostatnou skupinu pak tvoří obě arabské formace, z většiny levicové orientace, ovšem pro sestavení jakékoli budoucí koalice z podstaty věci nerelevantní (což by bylo téma pro samostatný článek).

Kdyby tedy šlo o to sestavit koalici podle typologie pravice vs levice, bylo by to relativně snadné. Všechny výše uvedené pravicové strany mají dohromady 76 mandátů ze 120 (shodně ve všech třech průzkumech), tedy pohodlnou nadpoloviční většinu (minimum je 61 křesel). Vítězná strana a její šéf Bibi by byli těmi, kdo si může vybírat, zatímco levice a středové strany, i kdyby se spojily s arabskými partajemi, by neměly šanci.

To je ovšem čistá teorie, protože v praxi existují dvě dělící linie, nejen pravolevá. Druhá rozděluje strany na dva bloky. Jeden tvoří strany PROBIBI a druhý ANTIBIBI. Což formování koaliční vlády značně komplikuje.

Do skupiny PROBIBI (souhlasí s tím, že Netanjahu bude po volbách sestavovat vládu) patří s Likudem strany Šas, UTJ a náboženští sionisté. Podle tří posledních předvolebních průzkumů by získali „pouze“ 50 nebo 51 mandátů. To je první problém: nemají většinu.

Strany ANTIBIBI nesouhlasí s tím, aby Netanjahu byl po volbách premiérem, mj. kvůli jeho trestnímu stíhání v údajné korupční kauze. Protože ale Likud se svého předsedy vzdát nehodlá (a už vůbec ne proto, že si to přejí lídři jiných partají), jeví se situace tak, že „antibibisté“ by museli formovat koalici bez Likudu. V tom případě by musel být tímto úkolem pověřen šéf nejsilnější strany z tábora ANTIBIBI, což je Yair Lapid, předseda partaje Yeš Atid.

To má ovšem několik háčků.

I kdyby se spojily všechny strany z tohoto tábora, zprava doleva, získaly by nanejvýš 58 mandátů (podle průzkumu televize Channel 13). A to je druhý problém.

Opět se tedy rýsuje pat.

Jak z něj ven? Některá strana by musela změnit tábor. Vyloučeno to není u Yaminy, která se vůči Netanjahuovi nevymezuje tak kategoricky. Ovšem i kdyby se připojila k táboru PROBIBI, nestačilo by to. Taková koalice by měla pouze 60 mandátů. Netanjahu by potřeboval ještě někoho. Kdo připadá do úvahy? Darmo spekulovat.

Pokud bychom ale přece jenom chtěli, tak podle mého soudu – a opět čistě teoreticky – připadají do úvahy dvě strany. Modrobílí v čele s Gantzem, ti už to jednou udělali. Nebo arabská strana Raam. Takové náznaky jsme sice zaznamenali, ale: i kdyby šlo o podporu menšinové vlády bez přímé účasti v ní (nikoli nepodobné do nedávna fungující podpoře komunistů menšinové Babišově vládě v ČR), je něco takového přijatelné? Nikoli. Strana Raam prosazuje v rámci tzv. dvoustátního řešení rozdělení Jeruzaléma a přičlenění jeho východní části k budoucímu státu Palestina. Dominantní roli v ní hraje jižní větev Islámského hnutí; jde o islamisty, ovšem umírněnější než ti, kteří působili v zakázané severní větvi téhož hnutí, která nechvalně proslula svými vazbami na teroristické formace Hamas a Muslimské bratrstvo. Samotný předseda Raamu Mansour Abbas se sice v poslední době projevoval ve vztahu k Netanjahuovi pragmaticky, nicméně v Knesetu hlasoval proti Abrahamovským mírovým dohodám Izraele s několika arabskými státy (Emiráty, Bahrajn, později Súdán, Maroko).

Ale dost. Toto jsou úvahy natolik šílené, že nemá smysl se jimi vážně zabývat.

Pokud jde o blok ANTIBIBI, i v jeho případě bude nesnadné získat spojence z druhého tábora; nesnadné, ale nikoli nemožné. Opět teoreticky: vyloučena není podpora od Mansoura Abbase (obtížně akceptovatelná pravicovou částí bloku), ale překvapivě ani od ultraortodoxních. V sobotu 20. března se šéf UTJ Moše Gafni nechal slyšet, že pokud se Netanjahuovi nepodaří získat většinu (61 nebo víc), přehodnotí svoji podporu vůči němu. To znamená, že nevyloučil podporu koalice na jiném půdorysu, jak jsme zvyklí říkat v českých zemích.

Kromě toho: předseda Yaminy Naftali Bennett sdělil v neděli 21. března serveru Arutz Ševa (obr. 1), že nehodlá pomáhat Lapidovi (Yeš Atid) s případným formováním vlády, ani s případnou rotací na postu premiéra (izraelská specialita – první polovinu volebního období je premiérem šéf strany A, druhou šéf strany B). Jednoduše proto, že Lapidovy politické postoje jsou opakem jeho postojů. „Jsem mužem pravice. Tečka.“

... obr. 1/Zdroj: Server Arutz Ševa.

Reagoval tím na výtku premiéra Netanjahua, který v neděli 21. března novinám Yisrael Hayom řekl: „Bennett přenáší hlasy zprava doleva. Bennetta získáte jako ministra ve vládě Lapida, pokud pro něj budete hlasovat. Včera ve studiu objal Gideona Saara (šéf Nové naděje - LS) a řekl, že budou společně v koalici. Saar říká, že nebude v koalici s Netanjahuem, což znamená, že Bennett skončí u Lapida.“

Netanjahu také Bennettovi vytkl, že není schopen říci, zda půjde s Likudem do pravicové vlády. „Vláda Lapida, Saara a Bennetta by byla nestabilní, rychle se rozpadne a my půjdeme znovu volit. Hlasovat pro mě znamená hlasovat pro stabilní a silnou vláda,“ poznamenal Netanjahu. Při pohledu na preference má formálně pravdu – i když většina 61 mandátů negarantuje kdovíjakou stabilitu.

Server Arutz Ševa v neděli 21. března citoval i tato Bennettova slova: „Netanjahu může být nahrazen pouze zprava – je mnoho způsobů, jak zformovat pravicovou národní vládu, která ho nahradí.“

Upřímně: my, pozorovatelé izraelské scény nemáme k dispozici víc než předvolební preference. Ty ale poslední Bennettovo vyjádření příliš nepotvrzují. Tak uvidíme.

... obr. 2/Zasedací sál Knesetu.(Zdroj:Unsplash.com)

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 21.3.2021 20:10 | karma článku: 9.67 | přečteno: 167x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 9 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.79 | Přečteno: 501 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 27.20 | Přečteno: 1581 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.72 | Přečteno: 476 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.55 | Přečteno: 267 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 684 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...