Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volby - pokud možno beze zbraní (Doplněno)

V únoru jsem psal o káhirském prvním předvolebním jednání palestinskoarabských frakcí, z nichž nemalá část  patří mezi teroristické organizace. V historii parlamentní demokracie se jedná o unikum.

 

Teroristé usilují o získání moci demokratickou cestou – a svět přidává svůj potlesk. Podivné poměry, podivná doba.

 

Mýlí se každý, kdo by si myslel, že vstupem teroristických organizací do demokratického procesu se jejich teroristická podstata vypaří jako kapka vody na saharském kameni. Hamas, který vyhrál minulé volby do zastupitelského sboru Palestinskoarabské autonomie (PA) v roce 2006, je toho jasným důkazem.

 

  ODKAZ na článek o únorovém setkání PA frakcí v Káhiře./ZDE

 

V úterý a ve středu (16-17/3) se konalo v Káhiře druhé kolo předvolebních rozhovorů frakcí PA. Egyptský zpravodajský server Ahramonline přinesl informaci o ujednání vzešlém  první den („Palestinian factions in Cairo vow to hold free, fair elections“/16. 3. 2021). Domluven byl tzv. čestný kodex. Co obsahuje?

 

DO VOLEB BEZE ZBRANÍ

Několik závazků. Že volby budou „svobodné a spravedlivé“. Všechny fáze volebního procesu budou probíhat způsobem, který zajistí jeho „transparentnost a poctivost“. Přítomné delegace se také zavázaly, že budou "dodržovat všechna ustanovení zákonů a nařízení, která regulují volební proces, aby posílily národní jednotu a veřejný zájem“.

 

Během předvolebního období  nebudou ke kampani využívány bohoslužby.

 

Dále frakce zdůraznily nutnost respektu vůči roli policie PA při zajišťování volebního procesu a respektu vůči  místním, arabským a mezinárodním pozorovatelům. Dále se účastníci káhirského jednání zavázali, že jimi zastupované frakce se neuchýlí k žádné formě podněcování či pomluv a nebudou používat náboženská, sektářská, kmenová nebo rasová hesla v kampani a nebudou útočit na předvolební kampaň konkurentů.

 

Ledaskoho napadne, že toto jsou tak samozřejmé principy, že není nutné se kvůli tomu  scházet a dávat si čestné sliby. K tomu je možné říci jediné: oni dobře vědí, proč to dělají.

 

Jako pikantní se pak může jevit slib, že frakce nebudou během veřejných setkání, předvolebních shromáždění a jiných aktivit používat zbraně. To ponechme bez komentáře.

 

Místo něj připomeňme, že předchozí volby – konaly se v lednu 2006 a vyhrál je Hamas – skončily občanskou válkou a následným dvojvládím trvajícím dosud: poražený Fatah vládne na autonomních územích v Judeji a Samaří, Hamas v Pásmu Gazy.

 

Poté, co skončilo čtyřleté funkční období (2010) se žádné parlamentní volby v PA neuskutečnily. Nynější jsou plánovány na 22. května (pro jistotu uvedu i rok: 2021). Jakou demokratickou legitimitu tedy mají představitelé PA?  Kdo to ví, odpoví.

 

Mohou si PA frakce důvěřovat? Odpovím vzpomínkou.

Jednou, bylo to na Sinaji, chtěli jsme jet vozem taxi z dnešního hotelu Sea Magic (na dohled letiště v Šarm aš Šajchu) do Naama Bay. Asi osm kilometrů. Já, žena a ještě jedna česká dvojice. Vyšel jsem z hotelu a na prvního taxikáře volám přes ulici: Do Naama Bay za patnáct liber. Anglicky  fifteen pounds.  Řidič kývl a když jsme k němu přišli, říká:  Fifty pounds.  Padesát liber.

 

To jsem odmítl: Pouze  fifteen,  víc ani piastr. Ukázal na řadu asi deseti taxíků opodál. Došli jsme tam, říkám svoji cenu, pánové se chvíli domlouvali a pak si nás jeden vybral. Protože dobré účty dělají dobré přátele, řekl jsem znovu  fifteen pounds – a ruku na to. Když jsme stiskli dlaně, Egypťan vyhrkl:  Fifty. Padesát.

 

Byl to samozřejmě žertík, ale cosi naznačuje.

 

Podotýkám, než budu ocejchován jako novodobý Harpagon, že tenkrát měla egyptská libra podstatně větší hodnotu než dnes; bylo to ještě za Mubaraka a taxislužba byla opravdu levná.

 

ĎÁBEL UKRYTÝ V DETAILU

Podíváme-li se na web Palestinské osvobozenecké organizace, střechové instituce sdružující řadu formací, které budou v nadcházejících volbách kandidovat, zjistíme dvě věci. Některé můžeme označit jako teroristické, o tom už řeč byla, a kromě toho je poučné podívat se na jejich loga. Většina z jedenácti na webu PLO uvedených zobrazuje celé území mandátní Palestiny jako svoje teritorium, což znamená, že v podání tohoto symbolu není žádné místo pro Stát Izrael. Ten v představách lídrů těchto organizací neexistuje.

 

Je to stejné, jako kdyby dnešní Německo mělo ve znaku mapu svého státu, na níž by jako součást Spolkové republiky byly i Čechy, Morava a naše část Slezska. Na palestinskoarabskou verzi takové nehoráznosti se nyní můžeme podívat:

 

... obr. 1/Organizace sdružené v PLO, které mají ve znaku celou mandátní Palestinu jako území, na němž chtějí zřídit stát pro palestinské Araby. 1 - Předvoj lidové osvobozenecké války, 2 - Palestinská osvobozenecká fronta, 3 - Palestinská lidová bojová fronta, 4 - Lidová fronta pro osvobození Palestiny - Všeobecné velení, 5 - Lidová fronta pro osvobození Palestiny, 6 - Fatah, 7 - Demokratická fronta pro osvobození Palestiny. (Zdroj: Web PLO.)

 

... obr. 2/Také PLO má ve svém znaku celé území bývalé mandátní Palestiny coby teritorium budoucího státu Palestina. (Zdroj: Web PLO.)

 

Jelikož celou historickou Palestinu, tedy včetně území Izraele, má ve svém znaku i Fatah (šéf Abbás), a rovněž PLO (šéf Abbás), nelze se nezeptat, jak upřímně vlastně PA (šéf Abbás) myslí mír s Izraelem, když mu nedá prostor ani na svém symbolu? Nemyslím, že by to byl nepodstatný detail.

 

DOPLNĚNÍ

Středa 17. března přinesla dvě klíčové zprávy z káhirského jednání, jak o nich informoval Ahramonline.

 

Frakce ve svém prohlášení položily důraz na „jednotu palestinských území“, což v jejich pojetí znamená nejen „Západní břeh“ a Pásmo Gazy, ale také Jeruzalém. Ve zprávě egyptského serveru je uvedeno „Jerusalem“, nikoli „East Jerusalem“. Přičemž frakce odsouhlasily, že „budou čelit jakékoli překážce při hlasování, zejména v Jeruzalémě“ (especially in Jerusalem). Tady ovšem nastane problém, protože celý Jeruzalém je hlavním městem jiného státu – Izraele.

 

Druhý problémový moment představuje oznámení, že palestinskoarabské frakce se dohodly na dokončení procesu formování „antinormalizační skupiny nazvané Jednotné palestinské národní vedení pro lidový odpor“. Antinormalizační je v kontextu našeho tématu kouzelné slůvko, které znamená odmítnutí mírových dohod mezi arabskými státy a Izraelem, což staví veškeré úsilí o narovnání vztahů mezi palestinskými Araby a Izraelem na hlavu. Na jedné straně jakýmsi "nejvyšším cílem" je mír Izrael – PA, na druhé straně PA odmítá nedávno uzavřený mír mezi Izraelem a Emiráty, Bahrajnem, Súdánem a Marokem. Pikantní je, že sami palestinští Arabové mají s Izraelem uzavřený svého druhu dílčí mír (bez něj by jejich autonomie vůbec neexistovala) a jednání vedli v metropoli státu, který má uzavřenou standardní mírovou smlouvu s Izraelem (Egypt).

 

Normalizaci – ve smyslu mírové dohody – tedy palestinští Arabové (jak patrno všechny frakce) odmítají a místo toho formují jednotné vedení lidového odporu. Dosadíme-li za „lidový odpor“ slovo teror, pak se musíme ptát, co vlastně palestinští Arabové chtějí?

 

Ať už nám vyjde jakákoliv odpověď – a ať už dopadnou volby v Izraeli příští týden jakkoli -, jisté je jedno. Patová situace se nezmění a spíše mezi Izraelem a PA o něco vzroste napětí. A pokud se volby v PA 22. května opravdu uskuteční, lze očekávat další vývoj s největšími obavami.

 

Řečeno bonmotem: To bude mít Izrael dřív mírové dohody se všemi arabskými státy, než se s ním na míru budou ochotni dohodnout  předáci palestinských Arabů.

:

 

Autor: Lubomír Stejskal | středa 17.3.2021 21:53 | karma článku: 8,94 | přečteno: 125x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Slovo k migračnímu paktu

Kdyby nešlo o tak závažné téma, byla by to docela zábava. Evropská unie připomíná člověka plačícího nad rozlitým mlékem.

18.4.2024 v 21:36 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Video, které by měl vidět každý

Izraelský prezident Isaac Herzog sdílí na svém účtu na síti X nové video z barbarského únosu Yardena Bibase, jednoho z těch, kdo byli 7. 10. 2023 gangsterky odvlečeni teroristy do Pásma Gazy.

17.4.2024 v 23:03 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Brusel: Ke skandálnímu pokusu levice zakázat pravicovou konferenci

V pátek 12. dubna rozpustila berlínská policie propalestinskou konferenci podporovatelů teroristických agresorů. K podobnému kroku sáhl o čtyři dny později starosta jedné obce v metropolitní oblasti Bruselu.

17.4.2024 v 19:43 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Několik poznámek k článku Jana Fikáčka z 16. 4. 2024

Bloger Jan Fikáček publikoval 16. dubna 2024 článek „Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?“.

16.4.2024 v 20:40 | Karma: 8,37 | Přečteno: 100x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Na okraj zákazu propalestinské konference v Berlíně

Na pátek 12. dubna byla do Berlína svolána Palestinská konference 2024. Krátce po začátku ji německá policie zakázala.

15.4.2024 v 22:18 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Pravda vyšla najevo: Írán se spolupodílel na masakru ze 7. října 2023

Teheránský režim se opakovaně dušuje, že s masakrem provedeným Hamasem v Izraeli loni 7. října nemá nic společného. Máme tomu věřit?

14.4.2024 v 20:35 | Karma: 0 | Přečteno: 25x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Agrese proti Izraeli: Tuto bitvu Írán prohrál

Bylo to úlevné probuzení do nedělního rána 14. dubna. Dlouho po půlnoci jsem šel spát s obavami, jak rozsáhlé škody drony a střely agresora v Izraeli způsobí.

14.4.2024 v 10:24 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Je válka na spadnutí?

Tuto otázku jsem si kladl v sobotu 13. dubna na začátku večera, kdy to tak skutečně vypadalo. Soudě podle obsahu zpráv a řady opatření, z nichž zásadní byla vydána v Izraeli.

13.4.2024 v 23:55 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Válka va Gaze: K novému videu unesené Noy Argamaniové

Šestadvacetiletá Noa Argamaniová je jednou z těch mladých žen, které na izraelském hudebním festivalu Supernova loni 7. října nebyly zavražděny, ale gangstersky uneseny do Pásma Gazy.

13.4.2024 v 14:03 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Česká korupční republika?

Vždycky když se v médiích objeví nová zpráva o zásahu protikorupčních orgánů tam či onde, vzpomenu si na jeden svůj rozhovor starý nějakých dvacet let.

12.4.2024 v 7:56 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Válka v Gaze: Matka píše náčelníkovi generálního štábu

Iris Haimová zažila jednu z nejhorších a zároveň nejabsurdnějších věcí, která může izraelskou matku potkat. Její syn Jotam unesený 7. října 2023 gangstery Hamasu byl v Pásmu Gazy zabit.

11.4.2024 v 12:59 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Mají muslimské svátky větší hodnotu než židovské?

Proč se ptám? Ta otázka mě napadla, když jsem se ve středu 10. dubna 2024 večer letmo seznamoval s obsahem denního vydání egyptského serveru Ahramonline.

10.4.2024 v 23:33 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Fanatismus BDS se nyní obrátil proti Giro d´Italia a Tour de France

Jsou oba špičkové cyklistické podniky Evropy z hlediska zajištění bezpečnosti ohroženy? Při pohledu na web hnutí BDS se toho dojmu sotva zbavíme.

9.4.2024 v 22:08 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Hlas z periferie: Ke sporu p. Valíkové a p. Flašky

Nejde o takovou legraci, jak by se mohlo na první pohled zdát. Svoboda tvorby na blogu iDNES není bezbřehá. Je omezena mantinely, které nesou název kodex blogera.

9.4.2024 v 19:42 | Karma: 4,62 | Přečteno: 71x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Nemocnice Al Ahli v Gaze: Definitivní konec jedné hysterie

Vzpomínáte na 17. října 2023? Z Pásma Gazy přišla zpráva o výbuchu v anglikánské nemocnici Al Ahli. Palcové titulky hlásaly: 500 mrtvých. Arabové přičetli vinu Izraeli.

9.4.2024 v 11:24 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Slovenské volby a postřehy některých blogerů

Už jen letmé seznámení s titulky některých článků v blogerském prostoru českého internetu mohly vyvolat dojem, že z naší strany byl masivně podporován pouze Ivan Korčok.

8.4.2024 v 21:38 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Proč budou letos pravoslavné Velikonoce až 5. května?

Zatímco podle gregoriánského (našeho) kalendáře byla letos Velikonoční neděle 31. března, v ortodoxních církvích, které se řídí juliánským datováním, připadne až na 5. května.

8.4.2024 v 11:43 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Už půl roku...

Už půl roku jsou držena izraelská rukojmí v Pásmu Gazy v nelidských podmínkách. Už půl roku vede izraelská armáda v Pásmu Gazy válku s teroristy Hamasu.

6.4.2024 v 23:12 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Odpověď z periferie: Pro p. Krištofíkovou a Kielbergerovou

Druhého dubna 2024 to byl rok, co jsem byl administrací odsunut v rámci blogů iDNES na internetovou periferii. Protože mi byl později na několik měsíců zablokován vstup do diskusí, reaguji článkem.

6.4.2024 v 10:20 | Karma: 7,84 | Přečteno: 86x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Střelba na konvoj v Gaze. Co se vlastně stalo?

V pátek 5. dubna 2024 zveřejnila izraelská armáda (IDF) výsledky svého šetření tragédie, k niž došlo v pondělí 1. dubna v Pásmu Gazy.

5.4.2024 v 21:06 | Karma: 0 | Přečteno: 25x | Diskuse
  • Počet článků 4798
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal