Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stín nad papežovou návštěvou v Iráku (Doplněno)

Zahraniční cesty nejvyššího představitele římskokatolické církve vyvolávají vždy obzvláštní pozornost. Zejména, jde-li o návštěvu země rozervanou válkami, sektářským násilím a terorismem, jakou je Irák.

 

Kdysi jedna z kolébek civilizace.

 

V sobotu 6. března, během druhého dne své návštěvy, se host z Vatikánu vydal do Násiríje, v jejíž blízkosti se nacházelo starověké město Ur, kdysi metropole sumerské civilizace. Jméno města dobře znají čtenáři Bible, a to pod třemi různými názvy – podle toho, jaký překlad je použit. Kralická Bible, dílo Jednoty bratrské, ho označuje jako Ur Kaldejských, moderní český ekumenický překlad píše o Kaldejském Uru a česká redakce serveru Vatican News hovoří o Uru Chaldejců.

 

Významné je to město především proto, že jde o rodiště Abrahama, tehdy ještě používajícího jméno Abram. Bible o tom píše v 11. kapitole knihy Genesis:

 

  • Tito jsou pak rodové Táre: Táre zplodil Abrama, Náchora a Hárana; Háran pak zplodil Lota. Umřel pak Háran prvé než Táre otec jeho v zemi narození svého, totiž v  Ur Kaldejských. I zpojímali sobě ženy Abram a Náchor; jméno ženy Abramovy Sarai, a jméno ženy Náchorovy Melcha, dcera Háranova, kterýž byl otec Melchy a Jeschy. (...) I vzal Táre Abrama syna svého, a Lota syna Háranova, vnuka svého, a Sarai nevěstu svou, ženu Abrama syna svého, a vyšli spolu z  Ur Kaldejských, aby se brali do země Kananejské, a přišli až do Cháran, a bydlili tam.

 

Jelikož k Abramovi, který později přijal jméno Abraham, se hlásí nejen Židé (přesněji Izraelité), ale také křesťané a muslimové – odtud abrahamovská náboženství -, uskutečnilo se na urské pouštní pláni, a zde již cituji server Vatican News: „ … setkání tří monoteistických náboženství, která Abrahama pokládají za svého patriarchu. Zazněly na něm úryvky z první knihy Mojžíšovy i Koránu a poté trojice svědectví, na která papež František navázal svou promluvou“.

 

V ní František mimo jiné pravil:

 

  • Odkud začíná cesta míru? Od toho, že upustíme od nepřátelství. Člověk, který s odvahou hledí na hvězdy a věří v Boha, nemá žádné nepřátele. Jediným protivníkem je nepřátelství v srdci. (...) Kdo chodí po Božích stezkách, nemůže být proti někomu, nýbrž staví se za všechny. Nemůže ospravedlňovat jakoukoli formu diktátu, útlaku a násilí, nezaujímá agresivní postoje.

 

Kdo by ovšem čekal, že se v Uru setkají zástupci všech tří hlavních abrahamovských větví, to znamená Židé, křesťané a muslimové, čekal by marně. Skoro by se chtělo říci, že ti nejdůležitější na místě chyběli, totiž zástupci Židů.

 

Důvody proč tomu tak bylo se různí.

 

Portál Algemainer.com v sobotu 6. března v článku „Pope Francis Meets Iraq’s Top Shi’ite Cleric, Visits Birthplace of Prophet Abraham“ napsal, že podle představitele místní irácké křesťanské církve iráčtí Židé byli kontaktováni a pozváni, ale jejich situace je prý „komplikovaná“ - zejména proto, že nemají „strukturovanou komunitu“.

 

Pokud by člověka napadlo, že bylo možné oficiálně pozvat představitele judaismu ze zahraničí, pak zde máme nepřímou odpověď na webu listu The Jerusalem Post („Iraqi government prevents Jews from participating in Pope’s historic visit“/7. 3. 2021). Ten píše, že podle dobře informovaných zdrojů se zdá, že irácká vláda zabránila Židům do země přicestovat (z čehož lze dovodit, že o jejich účast v Uru nestála).

 

Ale ať už je to jakkoli, pravdu má Omar Mohammed z blogu Mosul Eye, který uvedl, že nepřítomnost Židů poškodila obraz rozmanitosti.

 

Téměř komicky pak vyznívá věta, kterou v reportu o papežově návštěvě napsal 6. 3. iROZHLAS:

 

  • Druhý den papežovy cesty bude pokračovat náboženským setkáním na pláni u starověkého města Ur, kterého se zúčastní šíité, sunnité, jezídové i sabejci.

 

Je to podobné, jako kdyby se u příležitosti loňského 350. výročí úmrtí J. A. Komenského shromáždil v nizozemském Naardenu kde kdo, jenom ne zástupci Jednoty bratrské.

DOPLNĚNÍ

Ve zmíněném článku v The Jerusalem Postu Edwin Shuker, rodák z irácké diaspory, který byl nucen najít azyl v Británii, vyjádřil zklamání nad tím, že irácká vláda „promarnila historickou příležitost“ smířit se se svými Židy a uznat a napravit bezpráví, kterého se vůči nim irácký stát dopouštěl. To mohla podle něj učinit tak, že by Židy oficiálně na ceremonii do Uru pozvala a k jejich přechozímu pronásledování se postavila čelem.

 

K tomu Howard M. Sachar v knize Dějiny státu Izrael píše:

 

  • K roku 1973 zbývalo v Iráku méně než 3000 Židů. Po válce v roce 1967 byl vyhlášen bojkot židovských obchodníků s to vedoucích příslušníků židovské obce bylo zatčeno a zadržováno na různě dlouhou dobu..

 

Dále píše, že podobně jako v Egyptě a Sýrii byli iráčtí Židé vystaveni systematickému vládnímu ponižování a při častých útocích na ně jim byla odpírána policejní ochrana. Citát z jednoho propašovaného dopisu ze srpna 1967:

 

  • Ve dne v noci trvá hrůza, že nás přijdou zatknout nebo prohledat dům. Některé z nás odvedli v řetězech, nazdařbůh zbili holemi a zfackovali. Každý den slyšíme něco jiného: nejdřív že nás chtějí deportovat, potom, že nás chtějí zabít. O těch, které odvezli se říká, že je upálili zaživa, jednoho po druhém zastřelili nebo vyhodili do pouště.

 

A jako vyvrcholení děsivé divadlo 27. ledna 1969. Na náměstí v Bagdádu bylo pověšeno 14 lidí, z toho devět Židů jako „špioni“. „Davy, odhadem 200 tisíc lidí, kráčely kolem pohupujících se těl a přihlížející zpravovaly ampliony o židovské  zradě“.

 

Věru, že má irácký stát důvod zpytovat svědomí. Skutečnost, že nevyužil historicky nabídnuté šance, jaká se už sotva kdy bude opakovat, patří k oněm stínům papežovy návštěvy v někdejší Mezopotámii.

FOTOODKAZ

Urská planina, místo jednoho z papežových zastavení. V pozadí zikkurat starý více než čtyři tisíciletí./ZDE

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 7.3.2021 23:50 | karma článku: 16,26 | přečteno: 462x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Gaza: Jiný pohled na genocidu

Valí se to na nás ze všech stran: Izrael páchá v Pásmu Gazy genocidu. Jen málo prostoru ale dostávají odborníci schopní tento nesmysl kvalifikovaně vyvrátit.

18.5.2024 v 16:33 | Karma: 0 | Přečteno: 6x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Člověk se učí celý život

Máme milou povinnost. Vyzvedávat vnučku ze školy a později ji předat rodičům, až se vrátí z práce. Téměř každý všední den.

16.5.2024 v 21:34 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Poprvé od agrese Hamasu: Zahraniční sportovci v Izraeli

Po loňském 7. říjnu se v Izraeli nekonají z pochopitelných důvodů žádné sportovní podniky se zahraniční účastí. A izraelské klubové týmy, stejně jako národní reprezentace, musí hrát domácí zápasy v cizině.

16.5.2024 v 20:43 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Atentát na slovenského premiéra: Srovnání

Úvodem z mé strany jednoznačné odsouzení tohoto hanebného zločinu a přání Robertu Ficovi hodně síly, aby tuto nejtěžší životní zkoušku zvládl.

15.5.2024 v 22:41 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

BBC: Objektivita vs pravda

Pro nás starší bývala BBC v době komunismu příkladem zpravodajské objektivity, důvěryhodnosti a korektnosti. V porovnání s jinými západními stanicemi se někdy jevila až přehnaně korektní.

15.5.2024 v 11:42 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Uprchlíci z Ukrajiny v Česku čelili nenávisti a diskriminaci, oznámila organizace

18. května 2024  19:03

Nevládní organizace Amnesty International ve výroční zprávě za rok 2023 zkritizovala Českou...

Jihokorejci hledají způsob, jak se zbavit stresu. Soutěží v nicnedělání

18. května 2024  18:53

V Soulu se o víkendu sešlo přes sto lidí, aby v rámci soutěže, která si klade za cíl zpomalit...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

  • Počet článků 4831
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 834x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal