Osud člověka

2. 03. 2021 20:59:39
Podle představ Hitlera a Eichmanna měli žít jeden i druhý déle než on. Měli jeho osud ve svých všemocných zločineckých rukách – a přesto se stal zázrak. Mordechai Ansbacher je přežil.

Prvně jmenovanou nacistickou zrůdu o 76 let, druhou o 59 let. Zaokrouhleně.

Kdo byl Mordechai Ansbacher? Žid, který se narodil v německé diaspoře v nanejvýš zlé době: v roce 1927 v bavorském Würzburgu. V normálních poměrech by narození Žida v Německu, potažmo v demokratické Výmarské republice, žádný problém nepředstavovalo. V poměrech nenormálních ovšem ano: 30. ledna 1933 se stal říšským kancléřem Adolf Hitler. Výmarská republika se stala minulostí.

Co to pro mladého Mordechaie znamenalo, je zřejmé. V patnácti letech byl deportován do Terezína, pak do nacistického pekla v Osvětimi, poté do Dachau. Měl neskonalé štěstí: přežil. Po válce se přestěhoval do Izraele.

Ve staronové vlasti patřil ke spoluzakladatelům památníku Yad Vašem a sloužil jako první ředitel jeho Muzea holocaustu. Tři roky poté, co se znovu narodil – což o sobě může říci každý, kdo se živý vrátil z nacistických táborů, lhostejno zda koncentračních či vyhlazovacích – bojoval v izraelské armádě při obraně Jeruzaléma. Během šestidenní války 1967 se opět zúčastnil bitvy o Jeruzalém a poté jeho jednotka pokračovala na jih – do Betléma, Guš Etzionu a Hebronu; zde obdržel klíč od dolních dveří Jeskyně patriarchů.

Jak uvádí Sarah Chemlaová na webu listu The Jerusalem Post (její článek „Mordechai Ansbacher, one of last Eichmann trial witnesses, dies in Jerusalem“ z 2. 3. 2021 je zdrojem tohoto textu), Ansbacher se stovkou článků podílel na 26svazkovém díle Encyklopaedia Judaica.

Pozoruhodnou součástí jeho života byla role svědka v historickém procesu s Adolfem Eichmanem, jedním z klíčových organizátorů holocaustu. Soud se konal v Jeruzalémě v roce 1961. Aby k němu mohlo dojít, musela tajná služba Mosad z Evropy uprchlého Eichmanna vypátrat a dopravit do Izraele; válečný zločinec našel po válce útočiště v Argentině a o to byla celá operace logisticky náročnější. Nicméně podařila se a Eichmann byl v roce 1962 po spravedlivém procesu odsouzen k nejvyššímu trestu a popraven – jako jediný člověk odsouzený k smrti izraelským civilním soudem. (Vojenským polním soudem byl v roce 1948 během Války za nezávislost odsouzen k smrti a zastřelen popravčí četou kapitán Meir Tobianski za údajnou špionáž, která byla ovšem později zpochybněna a Tobianski byl zanedlouho očištěn a pohřben s vojenskými poctami. Černá kaňka na štítu mladého státu.)

Eichmann unikl oprátce v Norimberku, nikoli ovšem v izraelské věznici v Ramle.

Zkoušel jsem porozumět tomu, co asi prožíval člověk, který prošel nacistickým peklem, zůstal naživu a když se situace obrátila, stál v soudní síni tváří v tvář zrůdě, která měla jediný cíl: jeho a miliony dalších nevinných zavraždit. Musel to být především unikátní pocit spravedlnosti a dobře fungujících „božích mlýnů“, když po šestnácti letech od vítězství Spojenců seděl Eichmann na lavici obžalovaných – v nezávislém státě židovského národa, který měl být podle plánu nacistů vyvražděn.

Mordechai Ansbacher se dožil požehnaných 94 let. Zemřel v sobotu 27. února, pohřben byl následující pondělí v Jeruzalémě.

Jeden z bezpočtu pozoruhodných lidských osudů. Osudů lidí, kteří poznali nejhorší podobu zla. To, co museli prožít, nesmí být zapomenuto.

FOTOODKAZY

Mordechai Ansbacher jako svědek v procesu s Eichmannem./ZDE

Proces s Eichmannem, celký pohled na soudní síň./ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 2.3.2021 20:59 | karma článku: 18.75 | přečteno: 306x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Poděkování panu Refaelu Chvátalovi

Lhal bych kdybych tvrdil, že mě nenapadlo něco podobného. Že když už dochází k tak významné změně („zbrusu nové blogy“), mohlo by ze strany administrace dojít k projevu dobré vůle a aktu milosrdenství.

25.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 26.81 | Přečteno: 303 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 24.33 | Přečteno: 1179 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 232 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 177 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 243 | Diskuse
Počet článků 4767 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...