Až porazíme koronavir ...

24. 01. 2021 23:05:23
Zřejmě i mezi čtenáři těchto řádků se najdou ti, kdo s nostalgií vzpomínají na prázdninové pobyty v egyptské Tabě. Troufnu si tvrdit, že většina navštívila tento sinajský resort ještě za Mubaraka.

Tedy před egyptskou fází toho, co je označováno jako arabské jaro.

Pobývali jsem v Tabě s manželkou, bez dětských členů širší rodiny, ještě po První revoluci, tedy na jaře 2011. Protože od podzimu toho roku jsme plánovali brát sebou do Egypta i ratolesti, rozhodli jsme se Sinaj opustit (já s těžkým srdcem, protože ten poloostrov miluji) a na podzim 2011 jsme zamířili do Safagy. Tedy do Afriky.

Důvod byl bezpečnostní. Situaci na Sinaji jsem vyhodnotil jako potenciálně nebezpečnou, což se záhy potvrdilo. Na poloostrově se etablovalo několik teroristických skupin, z nichž ta asi nejvíce známá, Ansar al Bait Maqdis, se stala v roce 2014 součástí Islámského státu (v rámci jeho chalífátu šlo o Sinajskou provincii).

Teroristé pak řádili na severu Sinaje jako nefalšovaní služebníci zla. Vzpomeňme na krvavé útoky, které provedli v říjnu 2014 – třiadvacátého toho měsíce nejprve na silničním kontrolním stanovišti Karm al Qawadis nedaleko města Šajch Zuvajd a o několik hodin později ve městě Al Ariš. Bilance: 31 mrtvých egyptských vojáků.

Výzva pro egyptského prezidenta Abdela Fataha Sisiho, který se ujal funkce v červnu 2014.

V době útoků na stanoviště Karm al Qawadis a v Al Ariši jsme trávili svoji první bezpečnou dovolenou v Marse Alam, kam jsme se přesunuli po báječných sezonách v Safaze. Ne že by v té době vláda prezidenta Sisiho na Sinaji na teroristické vraždění nereagovala, ale hlavní úder přišel až v roce 2018. Impulsem ke komplexnější akci byl útok teroristů na mešitu Al Rawda ve městě BirAl Abd v listopadu 2017. Zahynulo při něm přes 300 věřících.

V únoru 2018 byla zahájena masivní protiteroristická operace egyptských ozbrojených sil známá jako COS 2018 (Comprehensive Operation – Sinai 2018). Jejím cílem byla likvidace teroru na Sinaji, zejména v jeho severovýchodní části. Původně měla trvat tři měsíce, což byl ovšem termín šibeniční a nereálný; nakonec se o poznání protáhla. O jejích pozitivních výsledcích informoval týdeník Al Ahram Weekly 21. ledna 2021.

Podstatné pasáže z článku přinesl 24. ledna server Ahramonline. To nezajímavější z jeho souhrnu je součástí tohoto textu.

Takříkajíc vytknout před závorku musíme skutečnost, že nikoli náhodou centrum teroristických aktivit nacházíme na Sinaji v jeho severovýchodní části – na ose měst Rafah, Šajch Zuvajd a Al Ariš (viz mapu níže). Rafahem je míněna egyptská část pohraničního města těsně sousedícího se stejnojmenným městem v Pásmu Gazy. Tedy v oblasti, v níž vládne teroristické hnutí Hamas.

... mapa Sinaje/Červené kolečko-Šajch Zuvajd, modré - egyptský Rafah, T - destinace Taba. Na západ od Šajch Zuvaidu města Al Ariš a Bir Al Abd. (Pozn.: Přepisy z arabštiny se mohou na jiných mapách a v jiných textech lišit.)/Podklad: Cz.wikipedia.org/Licence: Public Domain.

Tato těsná blízkost obou Rafahů, lépe možná jednoho Rafahu na dvou územích, to je voda na mlýn teroristických aktivit. Egyptská blokáda Pásma Gazy (existuje souběžně s blokádou ze strany Izraele, pouze Egypt není kvůli ní tak mezinárodně tepán jako Izrael) byla na tomto místě léta úspěšně narušována - jak na povrchu, tak prostřednictvím podzemních tunelů, kterými byly na Sinaj pašovány zbraně i lidé (nemluvě o pašování zboží).

Aby tomu egyptská vláda učinila přítrž, sáhla už v roce 2014 k drastickému opatření. Rozhodla se na své straně hranice vytvořit několik stovek metrů široké nárazníkové pásmo, což znamenalo vystěhování všech obyvatel (ne vždy lidsky citlivé a dostatečně kompenzované), likvidaci všech budov a tunelů a vytvoření vodního kanálu. Zprávy hovoří o tom, že zbouráno bylo přes tři tisíce budov a vystěhovány tisíce lidí.

SVĚDECTVÍ Z MÍSTA

Novináři týdeníku Al Ahram Weekly navštívili Šajch Zuvajd a egyptský Rafah.

V Šajch Zuvajdu jim kmenový vůdce šejk Abdallah Al Ruweišan řekl: „Všechno je teď mnohem jednodušší. Život nejen že se vrací k normálu, ale bude lepší než předtím. Prošli jsme velmi těžkým obdobím, když se v roce 2011 (po protimubarakovské revoluci – LS) zhroutila bezpečnost. Život se tu zastavil.“

A dnes? Tři roky od zahájení protiteroristické operace COS 2018 se novináři a jejich průvodce zastavili v centru města před školou Hamadiya. Zdánlivá banalita: v tomto školní roce už zase funguje. Něco takového nebylo dříve vůbec samozřejmé. V provozu je veřejné tržiště, stánky jsou plné ovoce a zeleniny.

Není ale všechno stoprocentní. „Drobné teroristické aktivity stále existují, ale odehrávají se mimo městské oblasti. Zbylí teroristé sem nemají přístup,“ doplnil šejk Al Ruweišan.

Noviny citují armádní zdroje, podle kterých došlo v této oblasti k poslední teroristické operaci před sedmi měsíci. Přesněji: mělo dojít. Byla zaměřena proti zemědělským farmám za městem a bezpečnostní síly ji překazily.

Ruku v ruce s protiteroristickou kampaní byl zahájen rozsáhlý rozvojový program. Vyrostly nové školní budovy, veřejné parky a zdravotní střediska, byla vybudována technická infrastruktura a obnoveny veřejné služby. Například nová vodárna s denní kapacitou pět tisíc metrů kubických pitné vody.

Zdroj obeznámený s bezpečnostní situací na Sinaji novinářům řekl: „Prostředí, v němž bujel terorismus, bylo eliminováno. Lidé vidí na Sinaji nový obraz díky rozšíření rozvojových projektů.“

Nejde ale jen o infrastrukturu. Rozvíjet je zapotřebí také lidské zdroje a přetvářet myšlení lidí po stránce kulturní a intelektuální. V tom jsou nápomocny i beduínské kmeny. Jejich příslušníci vyvracejí tvrzení, že teroristé mohli spoléhat na jejich spolupráci. Jistěže i takoví se našli, ale podle Abdallaha Al Maaniho, stařešiny stejnojmenného kmene Maani, se beduíni postavili na stranu protiteroristického snažení vlády. „Naším hlavním zájmem bylo obnovení bezpečnosti.“

Mladý obyvatel města jménem Mohamed novinářům řekl, že do procesu obnovy se zapojili také sinajští podnikatelé. Třeba tím, že nechali vykopat studny. „Nyní má město úpravnu vody a odsolovací zařízení.“

V pouštní oblasti víc než důležité.

S jistým problémem se ovšem potýká zemědělství, které se zatím nerozšířilo tak, jak by bylo zapotřebí, a to kvůli omezením týkajícím se prodeje pesticidů. Má jít o dočasné opatření a zavedeno bylo proto, že některé složky těchto látek využívali teroristé ke zhotovení výbušnin.

V EGYPTSKÉM RAFAHU

Novináři zavzpomínali. Když byli v tomto městě před několika lety, čeho byli svědky? Rozšíření teroristických sítí všeho druhu, mišmaše násilnických extremistických skupin, pašeráků zbraní a gangů obchodujících s lidmi. Jednalo se o prostředí naplněné kriminálními aktivitami, s nimiž se museli lidé vypořádat sami; vláda byla daleko a byla příliš slabá na to, aby místním pomohla.

Příznačné: v minulosti bylo nesnadné určit, která budova stojí na jedné či druhé straně hranice, zda ještě na egyptské či palestinské. Mnoho domů sloužilo jako pouhá fasáda pro nezákonný obchod; byly branami pro infiltraci teroristů přes hranice. Al Ahram Weekly úlevně dodává: „Tyto budovy již neexistují a s nimi zmizela i nelegální činnost, k níž sloužily. Podle oficiálních zdrojů bylo uzavřeno více než 3 000 (slovy tři tisíce!) tunelů, což zastavilo pašovaných zbraní a lidí do Egypta.“

V současné době se blíží dokončení druhá fáze výstavby Nového Rafahu. Zatímco starý Rafah byl „vzorem chaosu a nahodilého vývoje“, jak řekl jeden odborník ze stavebního dozoru, nynější podoba urbanismu je shodná s tou, jaká je v poslední době realizována v rámci rozvoje měst ležících v údolí Nilu a v Deltě. Kromě 84 vícepodlažních bloků s 1344 bytovými jednotkami zahrnuje projekt Nového Rafahu také čtyři stovky jednopodlažních domů vybudovaných v beduínském stylu v souladu s beduínskou identitou významné části místní populace. V Novém Rafahu nebude chybět infrastruktura a budovy policie, hasičského sboru a pošty, taktéž čerpací stanice, pekárna a sportovní a rekreační areál.

K tomu guvernér provincie generálmajor Mohammed A. F. Šouša řekl: „Obyvatelé Rafahu, poté, co byli nuceni odejít kvůli válce a terorismu, se vrátí a tyto domy na ně budou čekat.“

SLOVO AUTORA NA ZÁVĚR

Ne, opravdu si nemyslím, že v tomto koutě Sinaje je nyní všechno tak ideální, jak by se mohlo z reportáže zmíněného týdeníku zdát. Na druhou stranu: vše nasvědčuje tomu, že protiteroristická operace COS 2018 přináší pozitivní výsledky. Nezbývá než si přát, aby byl tento proces dokončen. Protože čím dříve bude na severovýchodě poloostrova, potažmo na celém poloostrově klid, tím dříve bude možné v plném rozsahu obnovit cestovní ruch v sinajském resortu Taba. A to by mělo, až porazíme koronavirového nepřítele se všemi jeho mutacemi, zajímat také české turisty. Prostě proto, že Taba je fantastické místo necelé čtyři hodiny letu ze středu Evropy.

... obr. 1/Taba, krása beduínské dívky. (Foto zde i níže: Autor článku.)

... obr. 2/Taba, krása sinajských hor.

... obr. 3/Taba, krása moře, krása hor.

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 24.1.2021 23:05 | karma článku: 9.90 | přečteno: 298x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.07 | Přečteno: 585 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2046 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...