Trumpův poslední den

20. 01. 2021 12:10:56
Stylově se rozloučil web Bílého domu s Donaldem Trumpem. Na velké fotografii prezident při nástupu do Air Force One kyne pod modrou oblohou zvednutou pravicí. Snímek doprovází text: Promises Made, Promises Kept.

Sliby učiněny, sliby dodrženy.

Víc řekl ve svém projevu na rozloučenou. Byla to řeč hodná státníka, který - ačkoli jistě nebyl bez chyb (kdo je nemá) – se může za uplynulými čtyřmi roky otočit s pocitem hrdosti. V bezmála 20minutovém vystoupení (viz YOUTUBE níže), které vydalo na víc než 16 tisíc slov, shrnul úspěchy své Administrativy – a sotva kdo může tvrdit, že žádné nebyly. Něco takového může říci jen člověk raněný politickou slepotou.

Hned na začátku, aniž by jmenoval svého nástupce a jeho viceprezidentku, řekl: „Tento týden bude inaugurace nové Administrativy a my se modlíme, aby byla úspěšná při zajišťování bezpečnosti a prosperity Ameriky.“ Zajímavý moment: popřál jí, aby měla štěstí - „velmi důležité slovo“.

Zdánlivá maličkost, ale všichni z vlastního života víme, jak zásadní je mít či nemít štěstí.

Jako člověk, kterému celý život leží na srdci mír na Středním východě, jsem se zajímal o to, jak Trump ve svém projevu zhodnotí své úsilí věnované narovnání vztahů v tamním regionu. Taková pasáž nemohla v jeho řeči chybět.

  • Vymazali jsme z povrchu zemského chalífát Islámský stát a ukončili bídný život jeho zakladatele a vůdce al Bagdádího. Postavili jsme se represivnímu íránskému režimu a zabili předního světového teroristu, řezníka Qasema Soleimaniho. Uznali jsme Jeruzalém jako hlavní město Izraele a izraelskou svrchovanost na Golanskými výšinami. Výsledkem naší odvážné diplomacie a zásadového realismu bylo dosažení několika historických mírových dohod na Středním východě. Nikdo nevěřil, že se to může stát. Abrahamovské dohody otevřely dveře do budoucnosti v míru a harmonii, nikoli v násilí a krveprolití. Je to úsvit nového Středního východu a my přivádíme naše vojáky domů.

Jasné, stručné, výstižné.

V několika větách je skromně vyjádřen dějinný přelom. Jen si připomeňme, kdy naposledy se svět radoval z podepsání mírové smlouvy mezi Izraelem a Araby. To jsme byli o víc než čtvrtstoletí (!) mladší. (1994 – mezi Izraelem a Jordánskem). A za Trumpa ne jedna, ale hned čtyři.

Mohlo jich být víc. Web Times of Israel napsal 19. ledna, že americkým vyjednávačům chybělo několik týdnů a mohla být připravena mírová smlouva Mauretánie s Izraelem a ani Indonésie prý nebyla od normalizace daleko. Jen jim chyběl čas. Bude v tomto trendu pokračovat Administrativa nového šéfa Bílého domu?

Nepřátelé Ameriky často argumentovali její údajnou vojenskou agresivitou a vývozem demokracie prostřednictvím válek. Je to samozřejmě argument až primitivně zjednodušený, neboť otázka angažmá USA v zahraničí je podstatně složitější (a hlavně je to na samostatný rozbor). V této souvislosti zmíním ještě jeden citát z Trumpova projevu:

  • Obzvláště jsem hrdý na to, že jsem za uplynulé dekády prvním prezidentem, který nezahájil žádné nové války.

Ocení levice alespoň toto? Anebo to přehlédne jako kukuřičné lány v Iowě?

Závěrem ještě jedna inspirující pasáž. Trump řekl, že nyní, když opouští Bílý dům, přemýšlí o nebezpečích, která ohrožují nesmírně cenné dědictví Ameriky. Jako nejmocnější národ světa čelí Američané neustálým hrozbám a výzvám ze zahraničí. „Ale největší nebezpečí, kterému čelíme, je ztráta důvěry v sebe samotné, ztráta důvěry v naši národní velikost. Národ je jen tak silný, jak silný je jeho duch. Dokážeme být jen tak dynamičtí, jak velká je naše hrdost. Jsme tak živí, jak živá je víra, která bije v srdcích našich lidí.“

A ovšem také: „Žádný národ nemůže být dlouhodobě úspěšný, pakliže ztrácí víru ve své vlastní hodnoty, svoji historii a její hrdiny, protože právě to jsou samotné zdroje naší jednoty a vitality.“

Zkusme se na tím zamyslet i u nás, v Evropě, v malé zemi v jejím středu – a aplikovat toto poselství na české poměry. Nemá nakonec Trump v principu pravdu?

Ve středu 20. ledna 2021 skončí jedna éra. Pro Ameriku a tím pro celý svět. Vzpomínám si, když jsem jednou jel autem se svým strýcem v Ontariu, bylo to krátce před volbami, zeptal jsem se ho, jak dalece záleží na tom, jestli v jeho městě zvítězí jako starosta kandidát liberálů či konzervativců, případně některé další strany. Odpověděl, že to má význam zcela zásadní.

Stejně tak zásadní bude význam změny šéfa a jeho týmu v Bílém domě. Jako přítel Ameriky udělám to, co před čtyřmi roky. Počkám si na plody Bidenovy politiky. A budu si upřímně přát, aby nový prezident a spol. byli obdařeni moudrostí a nedeformovali to dobré, co už dnes můžeme označit jako Trumpovo politické dědictví.

A jako přítel Izraele nemohu jinak: Díky, pane prezidente!

YOUTUBE/Závěrečný projev prezidenta Trumpa před odchodem z Bílého domu.

Autor: Lubomír Stejskal | středa 20.1.2021 12:10 | karma článku: 30.11 | přečteno: 657x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 7 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 5 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 281 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 635 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...