Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odcházení ...

Tentokrát ve federálním distriktu Columbia, odcházení Trumpovo. Čas pro první rekapitulace jeho čtyř let. Skvělou analýzu (jako vždy) ve formě eseje napsal Roman Joch. Původně pro víkendové Lidové noviny (16-17/1).

K dispozici je i na Neviditelném psu (19/1/2021). V textu „To byla ale jízda!“ autor popisuje klady a zápory Trumpova prezidentství. Nemusíme s Romanem Jochem ve všem souhlasit, ale jedno bychom uznat měli: že jeho rozbor daného tématu je pokaždé brilantní. I tentokrát.

 

Už na začátku své analýzy autor uvádí podstatný postřeh – a bude to mé jediné zastavení u jeho článku. Jakkoli je každý US prezident jiný, Trump byl jiný zásadně. „Odlišoval se od všech.“

 

To bylo po mém soudu zřejmé od počátku, tak jsem ho také vnímal a mnoha jeho kontroverzními počiny nebyl překvapen. Pokud jde o „mravy“ (ve smyslu chování), Trump prostě nebyl Reagan, řečeno v kostce.

 

Vyvolal nejeden otazník. Ten poslední souvisí s kaňkou, která vyvrcholila „lidovým atakem“ na Kongres 6. ledna. To datum si budeme s mrazením v zádech pamatovat hodně dlouho. Současně si ale musíme odpovědět na otázku. Má „6. leden 2021“ zastínit i to, za co si Trump zaslouží jedničku s hvězdičkou?

 

Za sebe říkám ne. Nehodlám se zařadit do množiny těch, kdo pro stromy nevidí les. To by bylo vůči odcházejícímu prezidentovi hodně nespravedlivé. (Ne vždy musí platit: konec špatný, všechno špatné.)

 

Těch pozitiv je víc, jedno z nejviditelnějších se jmenuje Abrahamovské dohody – normalizace vztahů čtyř arabských zemí s Izraelem. To je také výsledek Trumpovy politiky, který vejde do dějin.

 

Novinářka, spisovatelka (a také malířka, skladatelka a zpěvačka – viz YOUTUBE níže) Orit Arfa publikovala 18. ledna 2021 na webu Jewish News Syndicate článek „For Israeli right, Trump’s Mideast legacy will outshine his last days“, v němž se dotýká také toho, zda Trumpův blízkovýchodní odkaz zastíní dění posledních dnů v táboře izraelské národní pravice.

 

Orit v úvodu píše, že protrumpovští lídři, aktivisté a analytici si z velké části myslí, že útok na Kapitol nezmění nic na vysokém respektu, který pravice v Izraeli chová vůči Trumpovým úspěchům, k nimž patří (připomeňme):

 

  • přesun US ambasády do Jeruzaléma
  • uznání izraelské svrchovanosti na Golanech
  • uznání legitimity židovských osad v Judeji a Samaří
  • zprostředkování Abrahamovských dohod navzdory pokračujícímu izraelsko-palestinského konfliktu

 

 

Autorka uvádí názor aktivisty Aviho Abelowa, který provozuje proizraelskou mediální platformu  PULSE OF ISRAEL.  Abelow má za to, že události z 6. ledna byly pouhou výchylkou na historické časové ose a je přesvědčen, že během několika let bude skutečný Trumpův odkaz akceptován a vyučován v učebnicích dějepisu – a nikoli že bude dominovat skvrna (události z 6. ledna), která je podle něj součástí čtyřleté kampaně za delegitimizaci Trumpa a celého (protrumpovského) hnutí.

 

S tím samozřejmě nemusíme do puntíku souhlasit, nicméně i takovýto pohled na Trumpa jako prezidenta má své místo ve veřejném prostoru (a proto s ním čtenáře seznamuji).

 

Orit dále připomíná, že ani v pravicovém osadnickém hnutí v Izraeli není Trump přijímán jednoznačně. Někteří představitelé těch, kdo si vybudovali domovy v Judeji a Samaří (nedílné historické součásti Země izraelské – LS), vnímají negativně Trumpovu Dohodu století – kvůli podpoře myšlenky zřídit palestinský stát (na teritoriu Země izraelské). Ovšem podle Aviho Abelowa, který je sám obyvatelem judské osady Efrat, jsou tito lidé v menšině.

 

Abelow také nevěří, že Bidenova administrativa může zvrátit vývoj události, pokud jde o přesun ambasády nebo Abrahamovské dohody. Má ale obavy z politiky appeasementu vůči Palestincům a Íránu. (Není sám.)

 

Trumpa oceňuje jako osobnost, jehož zahraniční politika byla založena na realitě – na vědomí, že existují dobří a špatní aktéři a na prosazování lepší budoucnosti pro ty dobré, aniž by byli odměňováni také ti špatní.

 

A ještě jeden názor z pravicového tábora. Yišai Fleisher, mluvčí židovské komunity v judském Hebronu, říká: Trump stanovil nový „zlatý standard“ (ve smyslu vzorec chování) i pro republikány, totiž co znamená být skutečně proizraelský.

 

Ano. On jediný měl odvahu počínat si realisticky – ať ve věci Jeruzaléma, Golan či judskosamařských osad. Že jeho realismus přispěl k míru, je zřejmé na podepsání Abrahamovských dohod. Nebýt to Trump, ale kdokoli jiný, Nobelova cena míru by ho neminula.

 

SLOVO K AUTORCE

Orit Arfa je nejen novinářka, ale také malířka, hudební skladatelka a v neposlední řadě spisovatelka. Pochází z židovské americké diaspory (* v LA), nyní žije v Berlíně, kde napsala svůj druhý román Underskin. Román milostný.  O vztazích dvou mladých lidí: Židovky, potomka přeživších holocaust,  ze samařské osady Ariel a Němce z Drážďan, možná potomka nacistů. Oba se seznámí na pláži a brzy zjistí, že jsou si víc podobní, než si mysleli. Vzájemné rozdíly, i to, co je spojuje, poznávají prostřednictvím zajímavé konverzace – a také prostřednictvím vášnivého sexu.

 

Orit k románu natočila i hudební videklip, v němž zpívá píseň „Sanctified“.

YOUTUBE/SANCTIFIED

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 19.1.2021 12:05 | karma článku: 20,08 | přečteno: 467x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 7x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 6,02 | Přečteno: 116x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:25

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 4809
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal