Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na změnu v pase čekala rodina osmnáct let

V těchto dnech došlo k nápravě jedné politické nelogičnosti. Týká se Spojených států, Izraele a Jeruzaléma. Abychom celou věc správně pochopili, musíme si nejprve říci, jaká byla dlouholetá praxe.

 

Pokud se Američanům narodí potomek mimo USA, je obvykle v jeho americkém pase v kolonce místo narození uvedena země, kde dítě přišlo na svět. Obvykle neznamená vždy: někdy je vedle státu uvedeno i město narození. Převažující úzus ale je uvádět stát.

 

Existovala dosud  jedna výjimka a tou byl Jeruzalém. Pokud se dítě narodilo v Jeruzalémě, mělo v pase uvedeno pouze JERUZALÉM. Pakliže rodiče chtěli, aby byl jako místo narození zapsán IZRAEL, jak je to obvyklé v případech, kdy se dítě narodí kdekoli jinde na světě (rozumí se mimo USA), narazili na byrokratické NE.

 

Důvod? Američané donedávna neuznávali Jeruzalém jako součást Izraele, ba ani jako hlavní město státu – s poukazem na to, že o konečném statutu Jeruzaléma rozhodne až mírová smlouva Izraelců s palestinskými Araby.

 

Byli jsme tak svědky až směšné absurdity: pokud se dítě narodilo Američanům dejme tomu v Tel Avivu nebo Haifě, mělo v pase napsáno v kolonce místo narození IZRAEL; pokud se narodilo v Jeruzalémě, označení státu (IZRAEL) mít nesmělo a mělo uvedeno pouze JERUZALÉM.

 

Že to, co jsem napsal, není pouhé teoretizování, dokazuje kauza rodiny Zivotofských. Americký pár žil od roku 1999 v Izraeli, kde Ari Zivotofsky působil jako profesor na Bar Ilanově univerzitě v Ramat Ganu. V říjnu 2002 se jim v Jeruzalémě (v nemocnici Šaarej Cedek v západní části města, která patřila Izraeli už před šestidenní válkou 1967) narodil syn Menachem. Rodiče si hned od jeho narození přáli, aby měl v pase jako místo narození napsáno nejen JERUZALÉM, ale také IZRAEL; takovýto údaj měl zohlednit skutečnost, že Menachemovým rodištěm je Jeruzalém v Izraeli.

 

Proč to pro ně bylo důležité? Protože část mezinárodního společenství, tenkrát ještě včetně Spojených států (těch do jisté míry, Kongres byl jiného mínění než administrativa) odmítala mezi oba termíny, tedy Jeruzalém a Izrael, položit rovnítko.

 

Shodou okolností nedlouho poté, co  Menachem Zivotofsky přišel na svět,  schválil americký Kongres zákon č. 107-228, v němž se v části 214d píše:

 

 

Tedy:  Pro účely registrace narození, osvědčení o státní příslušnost nebo vydání pasu občanu Spojených států narozenému ve městě Jeruzalému, tajemník (ministr zahraničí – LS) na požádání občana nebo jeho zákonného zástupce zaznamená jako místo narození Izrael.

 

Teoreticky se tedy zdálo, že rodiče Menachema nebudou mít problém s tím, aby v pase jejich syna byl uveden jako jeho rodiště Izrael, leč nestalo se tak. Tehdejší prezident (Bush ml.) sice zákon podepsal, ale současně oznámil, že on ani State Department se jeho rozhodnutím řídit nebude, neboť Kongres v tomto případě nepřípustně zasáhl do ústavních kompetencí Bílého domu, potažmo Státního departmentu (ministerstva zahraničí): o zahraniční politice USA totiž nerozhoduje Kongres, ale Bílý dům.

 

Tento právní pohled následně podpořily i soudy, na které se prostřednictvím washingtonské advokátní kanceláře Lewin a Lewinová manželé Zivotofští obrátili (ve snaze docílit toho, aby jejich syn měl v pase uvedeno IZRAEL).

 

Vedeny byly dva spory, ten druhý v roce 2015 u Nejvyššího soudu USA s jasným verdiktem:  Uznání je záležitost, v níž musí stát hovořit jedním hlasem. A ten hlas je prezidentův.

 

Dokud tedy prezidenti (Bush ml., Obama) zastávali názor (a s nimi i Státní department), že Jeruzalém není uznanou součástí Izraele a že o jeho postavení rozhodne až ujednání mezi Izraelem a palestinskými Araby, neměli Zivotofští a další lidé řešící stejný problém žádnou šanci na změnu.

 

Ta přišla až s nástupem Donalda Trumpa do Bílého domu. Prezident rozhodl o uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele a přestěhoval do něj z Tel Avivu americké velvyslanectví. Logicky by tedy mělo následovat uznání nároku Menachema Zivotofského (který mezitím povyrostl a v říjnu 2020 oslavil osmnácté narozeniny), aby měl v cestovním pase uvedené jako místo narození nejen město Jeruzalém, ale i stát Izrael.

 

Nějaký čas to trvalo. Kýžený den D nastal v pátek 30. října 2020. Současná americká administrativa, jmenovitě Státní department, v souladu s politikou prezidenta Trumpa krátce předtím rozhodla o změně dosud zavedené praxe popsané výše. Od nynějška každý Američan, který se narodí v Jeruzalémě, může mít v cestovním pase uveden název státu – tedy Izrael. Prvním držitelem takového dokumentu se stal poslední říjnový pátek právě Menachem Zivotofsky. Stalo se tak na malé slavnosti před budovou US ambasády v Jeruzalémě, kde mu nový pas předal americký velvyslanec Friedman. (Foto  ZDE)

 

Od 30. října 2020 je tedy svět zase o něco víc normální.

 

ZPRÁVA PRO CELÝ SVĚT

Za zmínku stojí hysterická reakce vysoké představitelky Palestinskoarabské autonomie Hanan Ašráviové. Ta označila popsanou změnu americké politiky vůči Jeruzalému jako další   pokus o vymazání Palestiny  (???) a dodala: Jeruzalém byl, je a zůstane srdcem Palestiny.

 

Bohužel se mýlí, neb je to poněkud jinak. Jeruzalém byl, je a zůstane srdcem Země izraelské (i když ta z rozhodnutí nepřátel židovského národa byla po dlouhou dobu nazývána Palestinou – ovšem pouze do roku 1948).

 

Průlom v americké oficiální praxi týkající se možnosti uvádět v pasech Američanů narozených v Jeruzalémě vedle tohoto města také označení Izrael oznámil na svém Twitteru státní tajemník Mike Pompeo ve čtvrtek 30. října 2020: 

 

 

Jak výstižně poznamenala na webu novin Jerusalem Post Tovah Lazaroffová, Pompeovo sdělení obsahuje několik krátkých řádků, který působí tak, že se týkají technických záležitostí souvisejících s údaji v cestovních pasech. Ve skutečnosti je to ale zpráva pro celý svět:  Jeruzalém je nedílnou součástí moderního Izraele.

 

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 31.10.2020 7:00 | karma článku: 17,61 | přečteno: 447x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K dění v kampusech amerických univerzit

V reakci na antisemitské a protiizraelské nepokoje na amerických vysokých školách se v jedné internetové diskusi objevila otázka: „ Kde se ta rostoucí nenávist k Židům skoro po celém světě bere?“

26.4.2024 v 16:51 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 6,53 | Přečteno: 129x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 4810
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal