Bejrútské stíny

6. 08. 2020 14:25:24
Je skvělé, že záchranáři z více než dva tisíce kilometrů vzdálené České republiky se ve středu 5/8 večer přepravili do Bejrútu, aby poskytli pomoc po tamní děsivé katastrofě. Přesto visí ve vzduchu jedna klíčová otázka.

A nikterak nesouvisí s Českou republikou.

Izraelská web Arutz ševa (Kanál 7) napsal ve čtvrtek 6/8 ráno, že téhož dne libanonský ministr zdravotnictví Hamad Hassan požádal země světa, aby jeho zemi pomohly tím, že budou instalovat polní nemocnice v Bejrútu, kde zdravotnická zařízení vzhledem k enormnímu počtu zraněných kolabují.

... informace na webu Arutz ševa o žádosti libanonského ministra zdravotnictví týkající se vybudování polních nemocnic (šipky) v oblasti Bejrútu.

Nelze v této souvislosti nepřipomenout, že jedna polní nemocnice je takříkajíc „za rohem“. Jde o polní nemoci izraelské armády, která je shodou okolností nejlepší na světě. V roce 2016 obdržela od Světové zdravotnické organizace WHO status „Typ 3+“, kterého žádné podobné zařízení do té doby nedosáhlo.

Portál Židovský tiskový a informační servis tehdy vysvětlil, proč je izraelská polní nemocnice hodnocena jako nejlepší:

  • Typ 3 znamená nejkompletnější typ nemocnice. Pro zařazení do tohoto typu musí nemocnice disponovat minimálně 40 lůžky (izraelská jich má 86) a alespoň dvěma operačními sály (má čtyři). Zároveň je schopna kromě záchranné pomoci poskytnout i specializovanou péči včetně spáleninového oddělení, dialýzy, gynekologie a rekonstruktivní plastické chirurgie. Poslední dvě oddělení nejsou v seznamu pro Typ 3, takže izraelská polní nemocnice byla nakonec označena jako Typ 3+.

Pomoc poskytovala při těch nejhorších katastrofách v minulosti, k nimž mj. patří:

  • zemětřesení v Turecku 1999

  • zemětřesení na Haiti 2010

  • tajfun na Filipínách 2013

  • zemětřesení v Nepálu 2015

Tedy: špičkové zařízení a minimální vzdálenost od místa tragédie, to jsou dvě nesporné výhody izraelské polní nemocnice. Navíc jde přesně o ten typ pomoci, kterou Libanon naléhavě potřebuje.

FOTOODKAZ

Izraelská polní nemocnice./ZDE

Sousedství obou zemí přináší další výhodu. Zranění by mohli být snadno léčeni přímo v Izraeli. Tamní přední nemocnice již vyjádřily svoji připravenost. Záhy po výbuchu to byla nemocnice Zvi Medical Center v Safedu na severu země, asi 20 km od hranic s Libanonen, pak se přidaly další - Rambam Medical Centre v Haifě a Sheba Medical Centre v Ramat Ganu.

Jediné, co tomu brání, je politika a protiizraelské nepřátelství pěstované v Libanonu. V zemi, kde součástí exekutivy je teroristická organizace Hizballáh, v jehož stanových je uveden primární cíl: likvidace Státu Izrael.

Ve světle této skutečnosti pak lépe porozumíme slovům vedoucího lékaře safedské nemocnice Anthonyho Ludera, primáře dětského oddělení, který se na Libanonce obrátil s výzvou:

  • Moc prosím, nechte politiku stranou a přijměte pomoc, kterou můžeme nabídnout.

Dr. Luder, o jehož vyjádření referuje web Times of Israel, je přesvědčen, že bude ztraceno zbytečně mnoho životů, pokud Libanonci zranění při výbuchu v bejrútském přístavu nebudou moci jít do Izraele za účelem léčby kvůli dlouhodobému nepřátelství mezi oběma zeměmi. "Bude to znamenat zbytečné utrpení a smrt." Varoval, že pokud Hizballáh, teroristická organizace podporovaná Íránem, která je součástí libanonské vlády, bude bránit léčbě v Izraeli, postižení se stanou právě takovými oběťmi jejího teroru jako lidé touto skupinou přímo zastřelení.

Dr. Luder připomněl, že v jejich nemocnici léčili Libanonce po celá osmdesátá a devadesátá léta, což ovšem skončilo s tím, jak rostl vliv Hizballáhu, který je absolutně proti všem kontaktům s Izraelem.

Lidský pohled na bejrútskou tragédii je ovšem jedna věc – a politika druhá. Realisté jsou skeptičtí: Ředil nemocnice Ziv Medical Center, ačkoli by si přál, aby humanitární aspekt věci byl upřednostněn, je skeptický ve věci ochoty Hizballáhu a zejména jeho vůdce Nasralláha umožnit libanonským občanům léčit se v Izraeli.

Jakkoli nám na Západě to může připadat nepochopitelné, taková je blízkovýchodní realita.

Další ilustrací toho, jak může vypadat odvrácená strana apokalypsy, která Bejrút 4/8 postihla, je postoj některých Libanonců k solidaritě vyjádřené telavivským magistrátem. Ten nechal ve středu 5/8 na znamení účasti nasvítit svoji budovu v barvách libanonské vlajky. Z postižené země přišly ovšem nepřátelské reakce. Jistěže ne ode všech, ale přece jenom: na libanonských sítích se objevil příspěvky pod hashtgem „Nechceme to“ - odmítají nejen výrazy solidarity, ale také humanitární a lékařskou pomoc.

Někteří, zjevně stoupenci Hizballáhu, šli ještě dál:

  • Budeme to my, kdo rozsvítí Tel Aviv – našimi raketami.

Lze se pak divit, že i někteří Izraelci, jako třeba premiérův syn Yair Netanjahu, se vyslovili proti počinu telavivského magistrátu? Yair na Twitteru napsal:

  • Je to šílené. Libanon je oficiálně teroristický stát.

V té druhé větě má pravdu, jeho kritiku nasvícení budovy magistrátu v TA ovšem nesdílím. Neboť to byl jeho otec, kdo prohlásil:

  • Taková je naše politika. Rozlišujeme mezi režimem a občany.

A na svém Twitteru v arabštině ve středu 5/8 napsal:

"Právě jsem řekl v Knessetu: Jménem izraelské vlády nabízím libanonskému lidu soustrast. Včera došlo pro Libanon k velké katastrofě. Jsme připraveni poskytnout humanitární pomoc Libanonu, jakožto lidem, lidským bytostem."

Izraelská nabídka pomoci Libanonu leží tedy na stole. Jde o pomoc blízkou a vysoce účinnou. Jaká bude odpověď? Izrael je připraven. A jeho severní soused?

FOTOODKAZ

Budova telavivského magistrátu nasvícená jako libanonská vlajka./ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 6.8.2020 14:25 | karma článku: 25.67 | přečteno: 865x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Poděkování panu Refaelu Chvátalovi

Lhal bych kdybych tvrdil, že mě nenapadlo něco podobného. Že když už dochází k tak významné změně („zbrusu nové blogy“), mohlo by ze strany administrace dojít k projevu dobré vůle a aktu milosrdenství.

25.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Lubomír Stejskal

K teroristickému útoku v Krasnogorsku

Především: Krvavý teror, který spáchal Islámský stát v pátek 22. března v Krasnogorsku je zapotřebí jednoznačně a co nejostřeji odsoudit.

24.3.2024 v 21:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 30 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 9.38 | Přečteno: 92 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 123 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 13.85 | Přečteno: 187 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 13.45 | Přečteno: 351 |
Počet článků 4766 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...