K železničnímu neštěstí v Krušných horách (Doplněno)

7. 07. 2020 17:30:27
Je to trať, kterou dobře znám. I její číslo: 142. Bezpočtukrát za život jsem jí projel, celou nebo první polovinu. Za normální situace je to oblíbená romantická vyjížďka.

Z Karlových Varů až na hranice SRN – do Potůčků, případně do saského Johanngeorgenstadtu. V přírodě Krušných hor, uprostřed lesů. A v tom je ten problém. V místě je značně nepřístupný terén, dle prvních informací bylo místo střetu mezi zastávkami Sejfy a Oldřichov (dle mapy na Novinkách.cz - podle pozdějších zpráv došlo ke střetu blíž k nádraží Pernink, necelý 1 km). Pro záchranáře je tam jedna asfaltová „okreska“, ovšem nikoli těsně u tratě, a jinak samé lesy, lesy, lesy.

Že se něco děje, usoudil jsem z letu vrtulníku tím směrem. Pořídil jsem snímek (obr. 1) a vzápětí se dozvěděl o tom neštěstí.

Přeji zraněným uzdravení a pozůstalým vyjadřuji hlubokou soustrast.

Říká se, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Tentokrát šlo po horách a na nich po lidech.

Jak se to mohlo stát? To nechme na vyšetřovatelích. Jen jeden technický poznatek. Vlaky na této jednokolejné trati na sebe musejí vždy počkat na stanoveném nádraží, kde nejsou výpravčí; jde o tzv. dopravny D3. Těmi stanicemi (dopravnami), kde se mohou křižovat (kde je víc kolejí) jsou Pernink (pro vlak jedoucí z Německa) a Nové Hamry (pro vlak jedoucí od Karlových Varů).

Pokud se vlaky srazily mezi těmito dvěma stanicemi, pak zřejmě někdo nepočkal, kde měl. Lidská chyba? Nechci předjímat. Pokud ano, opět nevinní lidé zaplatili vysokou daň.

... obr. 1/Foto: Autor článku.

Trať, na níž se stala 7/7 tragédie, je v tomto úseku zabezpečována podle D3, tedy Předpisem pro zjednodušené řízení drážní dopravy. Podle něj hraje klíčovou roli nikoli moderní zabezpečovací technika, ale lidský faktor.

Nechci tuto skutečnost osobně nikterak kritizovat, jen bych položil důraz na to, že v diskusích pod články o této havárii se mnozí přispěvatelé právem ptají, jak je možné, že v 21. století je železniční doprava řízena tak „primitivním“ způsobem a poukazují na to, že chyba v rámci lidského faktoru není nikdy stoprocentně vyloučena (což se zřejmě ukáže i v tomto smutném případě).

Za sebe dodám, že trať byla v nedávné minulosti na mnoha úsecích rekonstrována a ačkoli je mnohými označována posměšně jako lokálka, jezdí po ní mezinárodní vlaky z K. Varů do německého Johanngeorgenstadtu. Např. na karlovarském horním nádraží jsou hlášení o jejich příjezdech a odjezdech v českém a německém jazyce.

Je proto s podivem, že už z tohoto hlediska nemá trať na celé své délce moderní zabezpečovací systém.

Trať 142 má také přezdívku Krušnohorský Semmering (podle obdobné horské železnice v Rakousku). Shodou okolností se v místě srážky nachází její nejvyšší bod (915 m n. m.); samotné nádraží v Perninku je druhé nejvýše položené v ČR (po Kubově Huti na Šumavě 995 m n. m.).

Je smutné, že se o Krušnohorském Semmeringu mluví v tak temných souvislostech. Je to černý den tratě 142, tratě, kterou mám rád.

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 7.7.2020 17:30 | karma článku: 26.40 | přečteno: 1132x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Není to málo, pane ministře Rakušane?

Jsem ten poslední, kdo by měl zalíbení v kritice politiků nynější české vládní koalice. Jsou ale situace, které vyžadují víc než jen pozdvižení obočí.

18.3.2024 v 19:54 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 5 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Souhlasím s generálem Šedivým: Ukrajinci v zahraničí by měli jít bránit vlast

Myšleno zdraví ukrajinští muži odpovídajícího věku, které potkáváme i v České republice a dalších evropských státech.

18.3.2024 v 13:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 8 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Nehorázná protiizraelská provokace v Mnichově

Bavorská metropole, ulice Connollystraße. Pamětníci vědí: zde fungovala olympijská vesnice. V čísle popisném 31 byla ubytována většina izraelské výpravy na letních hrách 1972.

17.3.2024 v 19:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Dvojí tvář Palestinskoarabské samosprávy

Jedním z úhelných kamenů, na nichž stojí mírové narovnání mezi Izraelem a palestinskými Araby, je zřeknutí se terorismu Palestinskou osvobozeneckou organizací (PLO).

16.3.2024 v 20:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 12 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 74 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 10.04 | Přečteno: 140 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 5. díl: Z Uyuni do La Pazu

Než se vydáme na 500 kilometrovou cestu do La Pazu, je čas si Uyuni prohlídnout. Na první pohled nemá na moc co nabídnout, ale zdání klame.

15.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 13.46 | Přečteno: 161 | Diskuse

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 13

Měsíc jsem prožil na pozvání známé v USA. To už by si člověk pomalu řekl, že je tady skoro doma. Ale kdepak! Zelenáčem je a greenhornem zůstane! A teprve doma začíná zjišťovat, kde že to vlastně byl.

15.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 240 | Diskuse

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 12

Na konci měsíčního pobytu v USA na přelomu 1991/92 jsem se konečně dostal do New Yorku. Musel jsem si to tak trochu prosadit. A udělal jsem dobře. Za pár dní jsem toho zažil tolik, co před tím za měsíc. Včetně největšího trapasu.

11.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 13.29 | Přečteno: 294 | Diskuse
Počet článků 4759 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 846

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...