Multiblog /2/ Nejen o thajském králi nad Karlovými Vary

2. 07. 2020 23:06:16
Cestou autobusem jsem zaznamenal reklamní panel s nápisem: „Místo Srí Lanky frčí letos Mariánky“. Napadlo mě: nejsou to tytéž Mariánky, kde byl v dubnu poplach kolem enormního nárůstu covidu-19?

To už je ale za námi a tak tedy, pokud někam na dovolenou, rozhodně ne na Cejlon, nýbrž do Mariánských Lázní. Přesto, že na Srí Lance evidují k dnešnímu dni (2/7) 2054 nakažených a 11 zemřelých (z 22milionové populace). Všimněte si, že otázku, kde je bezpečněji, nekladu.

Tím jsme se dostali k tématu prázdnin. A k němu patří létání. Kdo sleduje provoz na ruzyňském letišti, s potěšením zaznamenal, že se výrazně zvýšil počet vzletů a přistání. Ještě před nedávnem byly zřídkakdy k vidění dva stroje – jeden přistávající a druhý připraven na začátku dráhy k odletu. Nyní je to jev opět dosti častý (viz obr. 1 a 2). Naštěstí.

Podíváme-li se na odletový displej ruzyňského letiště, najdeme tam mezi 12:05 a 13:00 SELČ (2/7) devět spojů: do Říma , Budapešti. Kefalonie (řecký ostrov), Cagliari (Sardinie), Paříže, Splitu, Burgasu, na ostrov Korfu (Kerkyra), do Moskvy a Minsku. Mezitím další přilétají, letečtí nadšenci mohou být víc a víc spokojeni.

... obr. 1/S laskavým svolením Mall.TV/Slow TV.

obr. 2/S laskavým svolením Mall.TV/Slow TV.

KRÁL V KOKPITU

Zajímavý úkaz byl k vidění nad Karlovými Vary 1. července před 11. hodinou SELČ. Přiletěl Boeing 737, v prostoru letiště udělal tři oblety v nízké výšce a poté zase odletěl. Dle webu Flightradar24.com se jednalo o letadlo Royal Thai Force. Průběh letu je na obr. 3.

... obr. 3/Zdroj: Flightradar24.com.

Jak jsem se dozvěděl na karlovarském letišti od provozního ředitele ing. Václava Černého, jednalo se o "výcvikový let thajského krále, který si sám pilotuje tento letoun, bázovaný na letišti v Mnichově. Letadlo provedlo přiblížení a letmé přistání a vzlet".

Korunní princ Mahá Vatčirálongkón nastoupil na thajský trůn jako Ráma X. v roce 2016, korunován byl až roku 2019.

EGYPTAIR

Dvě zastávky na Středním východě. Egyptský národní dopravce EgyptAir hlásí, že obdržel pátý Airbus A320neo z celkem osmi objednaných; šestý má být dodán příští týden. Vedle toho má EgyptAir objednáno sedm kusů airbusů ve verzi A321neo.

Také EgyptAir postihl v důsledku pandemie masivní propad příjmů, nicméně nehodlá žádat o vládní pomoc, ale jedná s bankami o půjčku ve výši 3 miliardy egyptských liber na splácení dluhu zahraničním věřitelům. Souběžně spoléhá na to, že po „otevření nebe“ 1. července a obnovení letů do 29 destinací dojde v oblasti letecké dopravy k ekonomickému oživení.

EL AL

Zatímco v Egyptě se situace národního leteckého dopravce jeví mírně optimisticky, v sousedním Izraeli nikoli. Prvního července se na tamním ekonomickém webu Globes objevilo lakonické oznámení:

... obr. 3/

"Společnost El Al zastavila provoz." Její šéf nařídil, aby se všechna letadla vrátila do Izraele. Včetně těch, která sloužila pro nákladní dopravu (šlo o dva osobní a čtyři nákladní spoje). Co to znamená se teprve uvidí, nicméně pravdou je, že firma se kvůli koronaviru dostala do obrovských problémů. Přesněji: do ještě větších problémů než před pandemií, neboť za první kvartál 2020 vykázala ztrátu 140 milionů dolarů (loni to bylo za leden - březen 55 mil dolarů). V současné době je 5800 z 6300 zaměstnanců společnosti El Al na neplacené dovolené; z 650 pilotů slouží pouze 110. Těm, kdo zůstali doma, prudce klesl celoroční příjem - stejně tak vzrostlo napětí mezi odborovým svazem a vedením společnosti.

A právě nedohoda mezi vedením firmy a svazem pilotů, resp. tvrzení oborů, že společnost neplní dohodu uzavřenou během pandemie způsobila ono zastavení letů. Společnost El Al sice zrušila osobní dopravu do konce července, nicméně zveřejnila „prázdninový“ letový plán (obr. 4), díky němuž a především díky nákladní dopravě zůstala část zaměstnanců v práci. Rozhovory o řešení situace zaměstnanců ztroskotaly v úterý (30/6) večer, načež piloti odmítli ve středu 1/7 do práce nastoupit - a šéf El Al Gonen Usiškin rozhodl o zastavení všech letů. Do odvolání.

... obr. 4/Zdroj: Web společnosti El Al.

Sporů mezi odbory a společností je víc, jedním z nich je i penzijní fond. Prostředky na něm uložené chce El Al použít na řešení krize, odbory se ovšem snažily tento krok zablokovat. V tom jim zabránil soud. Kromě toho: společnost odmítla přeřadit piloty Boeingů 737 na Dreamlinery, neboť by to dále zvýšilo náklady (kvůli výcviku).

Podobně jako u českých Smartwings, jsou i u El Al ve hře vládní záruky na bankovní úvěry. Izraelské weby píší o několika variantách. Původní vládní plán, získat 61% akcií, což by se znamenalo, že stát by obdržel v El Al většinu, byl společností odmítnut. Další návrh, půjčku ve výši 400 milionů dolarů s 85procentním ručením státu, odmítly banky. Nyní je na stole další varianta ministerstva financí.

Opět jde o 400 milionů dolarů, rozdělených na dvě části. /1/ Půjčku ve výši 200 milionů s vládní zárukou 75 procent. /2/ 150 milionů za prodej 61 procent akcií společnosti, přičemž stát by koupil akcie, které by se prodat nepodařilo. Zajímavá okolnost: pokud by většinu koupil stát, stal by se po letech opět majoritním vlastníkem národního dopravce privatizovaného v roce 2004.

Ačkoliv to tak vypadalo, El Al zatím nekončí. Zastavení provozu, jak všichni doufají přechodné, je součástí probíhající krize, kterou prochází bezpočet leteckých společností všude ve světě. A nejde jen o koronavir.

Yoram Gabison napsal 10. května 2020 v listu Haaretz, že společnost El Al mířila tak jako tak k finanční krizi, která by bez pandemie nastala pravděpodobně v roce 2021. Připomíná, že letecká společnost vyplatila za posledních pět let na dividendách 200 milionů šekelů, přestože měla vydání ve výši 1,5 miliardy šekelů za nákup šestnácti Dreamlinerů. Což samozřejmě není jediná příčina toho, proč je na tom El Al tak mizerně.

... obr. 5/Ilustrační foto: Boeing 787 Dreamliner polské společnosti LOT. (Zdroj: Pixabay.com)

... obr. 6/Ilustrační foto: Airbus A320neo indické společnosti IndiGo. (Zdroj: Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 2.0, autor BriYYZ, Toronto, Kanada)

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 2.7.2020 23:06 | karma článku: 7.79 | přečteno: 199x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Není to málo, pane ministře Rakušane?

Jsem ten poslední, kdo by měl zalíbení v kritice politiků nynější české vládní koalice. Jsou ale situace, které vyžadují víc než jen pozdvižení obočí.

18.3.2024 v 19:54 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Souhlasím s generálem Šedivým: Ukrajinci v zahraničí by měli jít bránit vlast

Myšleno zdraví ukrajinští muži odpovídajícího věku, které potkáváme i v České republice a dalších evropských státech.

18.3.2024 v 13:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 7 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Nehorázná protiizraelská provokace v Mnichově

Bavorská metropole, ulice Connollystraße. Pamětníci vědí: zde fungovala olympijská vesnice. V čísle popisném 31 byla ubytována většina izraelské výpravy na letních hrách 1972.

17.3.2024 v 19:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Dvojí tvář Palestinskoarabské samosprávy

Jedním z úhelných kamenů, na nichž stojí mírové narovnání mezi Izraelem a palestinskými Araby, je zřeknutí se terorismu Palestinskou osvobozeneckou organizací (PLO).

16.3.2024 v 20:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 12 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 10.03 | Přečteno: 135 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 5. díl: Z Uyuni do La Pazu

Než se vydáme na 500 kilometrovou cestu do La Pazu, je čas si Uyuni prohlídnout. Na první pohled nemá na moc co nabídnout, ale zdání klame.

15.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 13.46 | Přečteno: 160 | Diskuse

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 13

Měsíc jsem prožil na pozvání známé v USA. To už by si člověk pomalu řekl, že je tady skoro doma. Ale kdepak! Zelenáčem je a greenhornem zůstane! A teprve doma začíná zjišťovat, kde že to vlastně byl.

15.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 10.37 | Přečteno: 237 | Diskuse

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 12

Na konci měsíčního pobytu v USA na přelomu 1991/92 jsem se konečně dostal do New Yorku. Musel jsem si to tak trochu prosadit. A udělal jsem dobře. Za pár dní jsem toho zažil tolik, co před tím za měsíc. Včetně největšího trapasu.

11.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 13.29 | Přečteno: 291 | Diskuse
Počet článků 4759 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 846

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...