Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Problematická existence Židů? K článku blogera Josefa Komárka

Bloger Josef Komárek napsal článek, který upoutá už svým nadpisem: „Problematická existence Židů v Levantě stále budí rozruch“ (iDNES, 25/5). Podstatná je první část titulku. Dává tušit obsah autorova pojednání.

 

Kdykoliv se komukoliv v historii zachtělo nějaké antisemitské akce, předcházela tomu proklamace o „problematické existenci Židů“ tam či onde. Jednou je to Levanta, jindy to byl „životní prostor“ nacistů (Německo, dobyté a spřátelené země), v dalších případech zase jiná místa. Namátkou připomeňme vypovězení/vyhnání Židů z Paříže 1182, celé Francie opakovaně 1322, 1359, 1394, ze Španělska 1492, z Čech 1744 za Marie Terezie. Takto bychom mohli pokračovat ještě dlouho.

 

Josef Komárek cudně hovoří o problematické existenci Židů  v Levantě. Jak rafinované! Kdyby totiž psal o problematické existenci Židů  v Zemi izraelské, působilo by to absurdně. Asi jako  problematická existence Čechů v českých zemích. Do očí bijící nesmysl, který nesmyslem nebyl snad jen pro Hitlera a spol.

 

Komárkův titulek má ale ještě jeden problematický aspekt. Levanta je termín pro část Blízkého východu. Nejde o jednoznačně vymezenou oblast, ale chybu neuděláme, když do něj zahrneme Izrael a Teritoria (Judea, Samaří, Pásmo Gazy – na některých funguje Palestinskoarabská autonomie), Jordánsko, Sýrii a Libanon. Izrael a Teritoria, dnes s výjimkou Pásma Gazy, můžeme označit souhrnným názvem Země izraelská (Eretz Yisrael). Nebo také původním označením Palestina, ve smyslu území, které bylo svěřeno do mandátní správy Velké Británii Společností národů a návazně OSN. Alfou a omegou mandátní správy byla realizace Balfourovy deklarace, tedy zřízení národní domoviny židovského lidu v Palestině. Tedy v Zemi izraelské.

 

Uvádím to proto, že Židé nemají zájem žít „v Levantě“, ale v Zemi izraelské. Dodejme s hlavním městem Jeruzalémem. Důvodů pro to je víc než dost – historických, politických,  duchovních. Titulek Komárkova článku ovšem (záměrně?) vyvolává dojem, že Židé snad chtějí žít v celé Levantě, kde jako by nemají co pohledávat. Vlastně ne „jako by“. Nehorázná je Komárkova (opět rafinovaná) věta:

 

  • A nezaujatý cynik by mohl klidně prohlásit, že vlastně Židé nemají v Levantě co pohledávat.  Ale co, natlačili se tam a usadili, a už je to hotová věc.

 

Troufnu si tvrdit, že tím „nezaujatým cynikem“ je samotný Josef Komárek. Navíc naplněný falší zrozenou z protižidovské nenávisti Píše o Levantě, ale myslí Zemi izraelskou. Židé se tam prý „natlačili a usadili“.

 

Taková formulace mě osobně uráží. Vysvětlím proč. Nejsem Žid, ale potomek evangelických Čechů, kteří se po Bílé hoře museli uchýlit ve snaze zachovat si svoji víru do protestantského zahraničí. Po druhé světové válce se můj otec s dědečkem a babičkou vrátili do staré vlasti (já jsem se narodil už v Československu). Považoval bych za nehoráznost, kdyby kdokoli tvrdil, že se můj otec se svými rodiči do pravlasti Čechů „natlačili a usadili se v ní“, a tak se s tím holt musíme smířit. Přesně stejný proces prožili Židé, Judejci, potomci starověkého izraelského národa. V historii museli ze známých důvodů svoji vlast opustit, určitou (velmi dlouhou) dobu žili v diaspoře, zachovali si svoji židovskou identitu a v příznivém čase se do své vlasti, Země izraelské vrátili. (Byla za tím gigantická práce v rámci sionistického hnutí.)

 

Tvrzení, že Židé se do Země izraelské „natlačili a usadili se v ní“ je antisemitská urážka. Veřejně se proti ní ohrazuji.

 

Josef Komárek jde ovšem ještě dál. Vyjadřuje (zase rafinovaně) podporu protiizraelskému terorismu. Opět cituji:

 

  • A tak to palestinští Arabové prohráli a dnes se mohou jen bezmocně vztekat. Takže někteří z nich se stali teroristy. S tím už nikdo nic nenadělá. Nehledám v tom nic ušlechtilého ani zločinného, to se v dějinách stává.

 

Všimněme si: Autor protiizraelský teror omlouvá slovy „to se v dějinách stává“ (analogicky by mohl – netvrdím, že to dělá – omlouvat i holocaust a jakékoli další protižidovské zlo), dokonce v něm „nehledá nic zločinného“ (ale ani ušlechtilého, abych byl objektivní), což je ovšem zásadní problém, protože teror je jedním z vrcholů zločinného jednání. Zásadně se ovšem mýlí v tom, že s terorem „nikdo nic nenadělá“. Že je terorismu nutné čelit? Pro něco takového není zřejmě v jeho úvahách místo. Proč také. Když už se tam Židé "natlačili", tak ať si užijí – i to lze číst mezi řádky.

 

Zabývat se všemi polopravdami, účelovými tvrzeními a vyslovenými argumentačnímu fauly nemá smysl – nemám na to čas a přesáhlo by to rozumný rozsah tohoto článku. A tak jen k jedné lži. Autor tvrdí:

 

  • Po první světové válce, během které si Arabové dělali oprávněné naděje na osamostatnění ve všech zemích, bylo Balfourovou deklarací Židům povoleno se usazovat  v pobřežním pruhu mandátu

 

Nikoli. Balfourova deklarace říká:

 

  • Vláda Jeho Veličenstva je příznivě nakloněna zřízení  národní domoviny v Palestině pro židovský lid  a vynaloží veškeré úsilí, aby dosažení tohoto cíle usnadnila … (His Majesty’s Government view with favour the establishment  in Palestine of a national home for the Jewish people, and will use their best endeavors to facilitate the achievement of this object … )

 

Tedy: žádný pobřežní pruh mandátu. Celé území mandátu.

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 25.5.2020 19:46 | karma článku: 28,05 | přečteno: 515x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 1x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 5,17 | Přečteno: 58x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Proč jsem měl rád Josefa Laufera

Mám rád každého umělce, který tak či onak participoval na fenoménu známém jako Křesťanské songy Luboše Svobody, potažmo manželů Svobodových.

21.4.2024 v 18:26 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 4808
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal