Vidíme to jinak, pane prezidente

2. 02. 2020 12:45:08
Palestinskoarabská propaganda ráda šermuje souborem map, které mají dokumentovat, jak se území „arabské Palestiny“ stále více zmenšuje. Naposledy tuto kolekci vytáhl prezident autonomie Mahmúd Abbáa na zasedání Arabské ligy.

Bylo to 1. února v Káhiře, kde Arabové odmítli Trumpův mírový plán. Soubor map v rukou prezidenta Abbáse je k vidění na tomto FOTOODKAZU.

Při zběžném pohledu, pokud se neřekne ono příslovečné B, to skutečné vypadá tak, že palestinským Arabům mnoho místa k žití nezbývá. Ve skutečnosti je to ovšem poněkud jinak. Aneb lze nabídnout odlišný výklad.

Především je třeba připomenout, že po první světové válce získala vítězná Británie Palestinu jako mandátní území Společnosti národů. Jedním z důvodů, proč SN Palestinu Británii svěřila, byla realizace tzv. Balfourovy deklarace neboli zřízení národní domoviny židovského lidu na palestinském teritoriu.

Přitom je třeba mít na mysli věc dávno zapomenutou. Že součástí britský mandát Palestina bylo nejen území mezi řekou Jordánem a Středozemním mořem, ale také území na východ od řeky Jordánu.

Původní mandát tedy zahrnoval dnešní Izrael, území Palestinské autonomie (oblast A dle Dohod z Oslo) , oblasti B a C (dle téže dohody) a dnešní Jordánsko.

K prvnímu zmenšení národní židovské domoviny došlo v roce 1922, kdy Britové rozdělili oněch 100% na dvě teritoria: východní Zajordánsko (77% původního mandátu) a západní Palestinu (23%).

Židům byla pro jejich národní domovinu vyčleněna pouze Palestina, tedy 23% původního mandátu. Nazvěme ji pro lepší orientaci Palestinou historickou.

K dalšímu zmenšení území určeného pro Židy došlo v roce 1947 v rámci plánu na rozdělení historické Palestiny na židovský a arabský stát. Židům zbyl z původních 100% v podstatě zlomek, necelých 13%. A tak by tomu také bylo i do budoucna, kdyby Arabové onen plán na rozdělení neodmítli a nerozhodli se řešit situaci silou. Ve snaze získat pro sebe celou historickou Palestinu (100% Arabové, 0% Židé). Nově vzniklý Stát Izrael vojensky napadli, ovšem jejich záměr nevyšel – byli poraženi. Po podepsání příměří a vytyčení linie příměří Izrael teritoriálně získal.

Nebyl to ovšem zisk nikterak ohromující, území státu se zvětšilo na něco přes 17% původního mandátu. V této podobě byl Izrael také mezinárodně uznán, stejně tak jako svět akceptoval skutečnost, že další části historické Palestiny získali Arabové. Předjordánsko (Západní břeh) bylo připojeno k Zajordánsku, čímž vzniklo Jordánsko. Pásmo Gazy se dostalo pod kontrolu Egypta.

Další územní změny nastaly po válce z června 1967 a v pozdějším období (připojení části Golan k izraelskému státu z bezpečnostní důvodů a sjednocení Jeruzaléma).

V současné době je v Izraeli na stole připojení osad vzniklých na historickém území Judeje a Samaří (Západní břeh), jakož i k připojení Jordánského údolí k Izraeli (opět z bezpečnostních důvodů). Tyto záležitosti jsou ale teprve v jednání, takže je pro tuto chvíli ponechme stranou.

Podstatné je něco jiného: současné izraelské území, tedy to z hranic před válkou 1967 s připojenými Golanskými výšinami a po sjednocení Jeruzaléma nepředstavuje ani 20% původního britského mandátu, na kterém měla být vybudována židovská národní domovina (dnes Stát Izrael).

Jestliže tedy palestinští Arabové v čele s Abbásem mávají souborem map uvedeným v obrázku 1, druhá strana může mávat zase jinými mapami a jinými procenty. Je na každém z nás, jaké historické interpretaci dá přednost.

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 2.2.2020 12:45 | karma článku: 21.74 | přečteno: 508x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Poděkování panu Refaelu Chvátalovi

Lhal bych kdybych tvrdil, že mě nenapadlo něco podobného. Že když už dochází k tak významné změně („zbrusu nové blogy“), mohlo by ze strany administrace dojít k projevu dobré vůle a aktu milosrdenství.

25.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Lubomír Stejskal

K teroristickému útoku v Krasnogorsku

Především: Krvavý teror, který spáchal Islámský stát v pátek 22. března v Krasnogorsku je zapotřebí jednoznačně a co nejostřeji odsoudit.

24.3.2024 v 21:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 20.35 | Přečteno: 329 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 4766 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...