Boj o vládu? Teď už spíše o termín voleb (+ příloha/aktualizace)

9. 12. 2019 8:00:33
Už ani největší optimista, k nimž patřil i autor tohoto článku, nevěří, že se Izrael vyhne třetím předčasným volbám konaným v průběhu necelého kalendářního roku. Zabránit jim může jenom politický zázrak.

Ve středu 11. prosince o půlnoci izraelského času vyprší termín tzv. třetího pokusu. Poté, co se nepodařilo sestavit většinovou koalici ani formálnímu vítězi voleb Benjaminu Gantzovi, lídru formace Modrobílí, ani druhému na pásce, současnému premiéru a šéfovi Likudu Benjaminu Netanjahuovi, měl poslední šanci kterýkoli člen Shromáždění (český název izraelského parlamentu Knesetu). Pokud by získal podporu 61 či více zákonodárců, pověřil by ho prezident Rivlin zformováním koaličního kabinetu (jiný v izraelském proporčním systému nepřipadá do úvahu).

Uvádím-li „kterýkoli člen Shromáždění“ (se může zúčastnit třetího pokusu), pak to samozřejmě znamená včetně Gantze a Netanjahua. Nic takového se ovšem nerýsuje a nikdo jiný by šanci tak jako tak nejspíš neměl.

Volby jsou tedy na dohled a s nimi se objevil další problém: stanovení dne, v němž by se měly konat. Podle Základního zákona: Kneset (nahrazuje ústavní články o parlamentu, neb Izrael ústavu nemá) by to mělo být nejpozději 90 dnů poté (po 11. prosinci). Čili (20 dnů v prosinci + 31 dnů v lednu + 29 dnů v únoru + 10 dnů v březnu = 90 dnů) 10. března 2020.

Na toto datum (10/3/2020) připadá ovšem židovský svátek Purim; jde tedy o termín nevhodný. Naopak jako vhodné se jevilo úterý o týden dříve (v Izraeli je obvyklé, že se volí v úterý, ale není to nezbytně nutné), tedy 3/3/2019. Web Jpost.com dokonce uvedl, že se na tom obě největší strany dohodly. Stejně se vyjádřil i právní poradce Knesetu Eyal Yinon.

Ovšem – chyba lávky a zase špatně. 3. březen 2020 odpovídá sedmému dni židovského měsíce adar. Na ten sice nepřipadá žádný svátek, ale jeden významný den ano. V Izraeli existuje organizace Yad labanim, jejímž posláním je udržovat památku padlých vojáků a zastupovat jejich rodiny. Každoročně sedmého adaru (příští rok tedy 3. března) pořádá vzpomínkový den na padlé vojáky, kteří nemají hrob. (Podle židovské tradice jeden z největších staroizraelských vůdců Mojžíš, který také nemá hrob, resp. není známo, kde přesně se jeho hrob nachází, zemřel 3. adaru.)

Yad labanim protestovala proti třetímu březnu a zdá se, že i tento termín je passé. To vyvolalo spor o další možné termíny. Modrobílí chtějí hlasování co nejdříve, Likud později. Obě strany se dokonce dohodly, že volby se nemusí nutně konat v úterý, ale třeba v pondělí. V tom případě: Likud navrhuje 16. březen, Modrobílí 2. březen.

Debata na toto téma bude pokračovat. Podle Ústřední volební komise nejbližší reálné datum, kdy by se volby mohly konat, je 25. únor – dříve nikoli, protože hlasování by nebylo možné kompletně připravit. Pokud by se volilo po 10. březnu, musela by se na tom shodnout většina poslanců Knesetu.

Jak patrno, nesnáze může působit nejen formování většinové vlády, ale – pakliže se to nepovede - i termín konání voleb. To všechno je součástí obsahu onoho úžasného systému jménem demokracie.

... ilustrační foto (zdroj pixabay)

Telegraficky z jiného soudku. Ve čtvrtek 12/12/2019 se bude konat v Moskvě slyšení v rámci odvolacího procesu s izraelskou turistkou Naamou Issacharovou. Ta se vracela v dubnu z pobytu v Indii a měla dvojí, vlastně trojí smůlu.

K cestě si zvolila let z Dillí do Moskvy a pak z Moskvy do Tel Avivu. Během čekání na druhý spoj, aniž by vstoupila na ruské území mimo tranzitní prostor letiště, byla zatčena, neboť v jejím odbaveném zavazadle našli Rusové necelých 10 gramů konopí. Posléze byla odsouzena do vězení k neuvěřitelné délce sedmi a půl roku.

Držme jí palce, ať její nesmyslné žalářování za bezvýznamné množství cannabisu co nejdříve skončí.

PŘÍLOHA – Proč ne volby?

Protože se jimi nic nevyřeší, jak ukazují průzkumy preferenci. Jeden z nich přinesl v pondělí 9/12 web izraelské televize KAN11. Pro srovnání uvádím výsledek zářijových voleb a zmíněný průzkum.

VÝSLEDKY STRAN v IX/2019 ... PREFERENCE 8/12/2019

Modrobílí 33 ... 35

Likud 32 ... 34

Arabská aliance 13 ... 13

Izrael, náš domov (Lieberman) 8 ... 7

Šas (ultraortodoxní) 9 ... 8

Sjednocený judaismus Tóry (ultraortodoxní) 7 ... 8

Nová pravice 7 (jako součást aliance Yamina) ... 6 (kandidující samostatně)

Labouristé/Gešer 6 ... 5

Demokratická unie 5 ... 4

Součty dle průzkumu:

Střed, levice, Arabové ... 57

Pravice bez Liebermena ... 56/s Liebermanem ... 63

Závěr nechť si udělá každý sám.

AKTUALIZACE---V pondělí 9/12/2019 před polednem jeruzalémského času přišla zpráva, že pokud se nepodaří koalici zformovat do určeného termínu (půlnoc 11/12), dohodly se Modrobílí a Likud, že volby se budou konat v pondělí 2. března 2020. Datum musí ještě schválit Kneset, což by měla být formalita.

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 9.12.2019 8:00 | karma článku: 7.18 | přečteno: 164x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 13 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Poděkování panu Refaelu Chvátalovi

Lhal bych kdybych tvrdil, že mě nenapadlo něco podobného. Že když už dochází k tak významné změně („zbrusu nové blogy“), mohlo by ze strany administrace dojít k projevu dobré vůle a aktu milosrdenství.

25.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Lubomír Stejskal

K teroristickému útoku v Krasnogorsku

Především: Krvavý teror, který spáchal Islámský stát v pátek 22. března v Krasnogorsku je zapotřebí jednoznačně a co nejostřeji odsoudit.

24.3.2024 v 21:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 73 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 494 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 4766 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...