Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Exotická tvář přírody na dosah

„Budeme na Facebooku?,“ ptali se chlapci sloužící v plážovém baru, když jsem je požádal, aby se nechali vyfotit na památku. „Facebook nemám,“ řekl jsem jim, „ale budete na mém blogu. Stejně jako ryby v moři.“

 

Zjevně je to uspokojilo.

 

Ten slib musím samozřejmě splnit. A tak vedle fauny v Rudém moři nabízím záběr těchto dvou barmanů, kteří se v Egyptě starali o to, abychom nepadli v  úmorných červencových a srpnových vedrech žízní. Služba to není lehká, od rána do pozdního večera den co den a pak po několika týdnech na pár dní domů. A po návratu znovu.

 

Stěžovat si ovšem nemohou. Pořád je lepší být zavalen prací v turistickém centru a vedle pravidelné mzdy si přijít na nějaký ten bakšišový dolar, než živořit jako nezaměstnaný v Luxoru, kde mají mnozí své domovy; mnozí z těch, kdo jsou zaměstnáni v jižní části destinace Marsa Alam, kde jsme si my užívali slunce, žhavého vzduchu a podmořského ráje. A v našem hotelu také skvělé italské kuchyně, skromně nazvané „Italian Corner“. Kdo miluje těstoviny, byl tu správně.

 

Následující kolekce pořízená mnou a mým věrným parťákem Tomem (12) budiž důkazem, že i v lokalitě, kde koráli nepatří k nejbohatším (spíše naopak), lze pozorovat zajímavé rudomořské tvory. Snad poslouží jako inspirace k následování.

...1/Šipka ukazuje na "cosi". Je to mořský jazyk na písečném dnu. Všimnou si ho jen ti pozornější.

... 2/Stejný mořský jazyk v detailu.

... 3/Rudé moře, to jsou především barvy. Ostenec modrovlnkatý. Loví na travnatém dnu.

... 4/Chňapal modropruhý.

... 5/Králíčkovec hvězdnatý. Není tak bezpečný, jak se může jevit. K obraně mu slouží jedovaté paprsky na hřbetních a řitních ploutvích.

... 6/Ostenec zelenkavý (nazelenalý). Pavla Charousková na českém webu Reaseadiving upozorňuje, že jde o jednu z nejagresivnějších rudomořských ryb. Platí to ovšem o období, kdy si důrazně chrání hnízdo s jikrami a je s to zaútočit i na potápěče (a kousnout). Kromě tohoto kritického období se ovšem chová klidně a plavců si nevšímá; pokud se k ní přiblížíte, mizí. Délka: až 75 cm.

... 7/Snímek pro radost: klaun dvoupruhý.

... 8/Sytě zbarvený bodlok žlutoocasý.

... 9/Bodlok Desjardinův.

... 10/Havýž žlutohnědý - samička. Jedna z mála "nekulatých" ryb.

... 11/Ostenec arabský se vztyčeným ostnem. Pavla Charousková k tomu na výše zmíněném webu uvádí: "První hřbetní ploutev mají přeměněnou na osten, který zdvihnou jako varování, pokud se jim něco nelíbí. Položený osten není téměř vidět. Odtud se vzalo jejich anglické pojmenování – triggerfish, osten připomíná spoušť pistole. V noci ryba používá osten tak, že se pomocí něho zapře v útesu, aby ji predátor nemohl vytáhnout. Do skuliny se ryba vmáčkne hlavou napřed, takže směrem ven kouká její opancéřovaný ocas."  Něco podobného jsem vypozoroval i ve dne, jak ilustrují následující tři snímky nazvané Hra na schovávanou.

... 12a/Hra na schovávanou (I-III): Osten sice vztyčený nemá, ale nebezpečí v mé osobě vnímá. Proto ... 

... 12b/ ... zamířil do úkrytu.

... 12c/Schován v korálové skulině, uvažuje jako dítě. Nevidím, tedy nejsem vidět. Když ostenec usoudil, že nebezpečí pominulo, obezřetně vycouval - aby zjistil, že trpělivý pozorovatel ze suchozemského středu Evropy je stále na místě. Rychle se vrátil do otvoru ... a toto se několikrát opakovalo. Zážitek, který mě nesmírně obohatil. 

... 13/Ostenec zelenkavý ještě jednou - v celé své kráse. Korálový majestát. Čím dravější ryba, tím větší přitažlivost. Toto jsou obrázky, kvůli nimž mnozí tak milujeme Rudé moře. 

... 14/Chňapal černoskvrnný.

... 15/Bodlok Sohal, jedna z nejúchvatnějších rudomořských ryb, ale také nejvíce nepříjemných. Loví na okraji útesu a své teritorium  úzkostlivě chrání. Nejen ve vztahu k jiným rybám, ale i ke zvídavým šnorchlařům. Když se přiblížíte, vyrazí proti vám ve snaze vás zahnat - velikostní nepoměr velkou roli nehraje. O to víc je třeba mít na paměti, že je u ocasu vyzbrojen ostrým oranžovým trnem, kterým dokáže nepříjemně pořezat (i několik cm). Proto je lépe, když vyjeví svoji nelibost, odplavat o kousek dál, pronásledovat nás rozhodně nebude. Na obrázku nad ním kněžík Klunzingerův. 

 ... 16/Toto je naopak jedna z nejpřátelštějších korálových ryb - útesník indopacifický.  Když se blížíte ke korálu, pluje naproti  a pak je stále ve vaší blízkosti. Je jasné proč: očekává krmení.

... 17/Netopýrník se svými čističi, pyskouny rozpůlenými. 

... 18/Blízké setkání s jedním  z druhů trnuch. Bodlinkami na povrchu, ale nikoli tvarem ocasu připomíná trnuchu mauricijskou.  Ať tak či onak,  každém případě úžasný pocit.

... 19/Výjev naprosto fantastický. Co živočich, to nebezpečí.  Obří trnucha s menším rejnokem a nad nimi ostenec zelenkavý. Ten má odhadem 40 cm. Z toho můžeme usoudit na průměr tvora v popředí.

... 20/Čtverzubec běloskvrnný. Ryba s jedovatým masem, v Japonsku známá jako delikatesa fugu (když víte, jak ji připravit, aby to nebylo vaše poslední sousto).

... 21/Pruhatec skvrnoploutvý. Zdržuje se pod korálovými převisy. O to hůř se fotí.

... 22/Tento minitvoreček je mládě kněžíka pestrého.

... 23/Čtverzubec maskovaný. Ryba zdánlivě pomalá, ale stíhá uplavat, když chce.

... 24/Koncem pobytu se v moři objevovalo víc a víc medúz. Toto je jedna z nich, v celé své fialové kráse.

... 25/Muréna šedá. Takové setkání vždy potěší, zejména tam, kde ho nečekáte - u torza korálu o průměru sotva 1 m. Jako není na divadle malých rolí, není ani malých korálů.

... 26/Po chvíli se ukázalo, že tam jsou vlastně murény dvě. Dvojnásobná radost.

  

... 27/Ostenec žlutolemý.

... 28/Klidných a zvolna plavajících  netopýrníků bylo u korálů v laguně opravdu dost. Jsou pomalí, volně se vznášejí u korálů a když se přiblížíte, sestoupí o kousek blíže ke dnu, ale nemizí. Můžete mít pocit jedinečného souznění s přírodou.

... 29/Parmice Forsskalova. Tyto i další druhy parmic mají na bradě dva vousky, které jim slouží jako receptory při hledání potravy na písečném dnu. Přesně jako tady.

... 30/Dokonale maskovaný písečník. Stáčí pozorně se podívat.

... 31/Bodlok unicornis - s rohem mezi očima (viz šipku) překrytým sapínem zeleným.

... 32/Hlaváč (nahoře) a garnát žijící  symbióze. Hlaváč hlídá, poloslepý garnát vyklízí kamínky a zbytky korálů z nory. Takto si vytvářejí společný domov. Aktivita, kterou jsem s prstem na spoušti fotoaparátu (letos jsem poprvé testoval Nikon Coolpix W300) dokázal sledovat dlouhé minuty.

... 33/Ryby hodující na medúze. Že ještě žije? To se v přírodě neřeší. Vzpomeňme, co se děje dnes a denně třeba v africké savaně při lovu mezi suchozemskými zvířaty.

... 34/Setkání s karetou mířící k hladině. Důvod: čas od času se potřebuje nadechnout. A to je příležitost pro šnorchlaře - fotografy.

 ... 35/Pod křídlem karety. Pozice, do níž se jen tak někde nedostanete.

... 36/To nejlepší na konec. Celé to trvalo jen několik vteřin. Náhle se objevila  v naší blízkosti. V takové chvíli poskočí člověku srdce radostí.Tom byl naštěstí vedle mě, ale díval se jinam. Píchl jsem ho jemně do pravého ramene a ukázal směrem k ní. Záleželo mi na tom, aby ji viděl, byl to vrchol našich společných pozorování. Pak zbyl čas pouze na několik snímků - pohybovala se příliš rychle, jako pták.  Ano, síba skvrnitá! Nezapomenutelný zážitek. Pár desítek metrů od pobřežní mělčiny.

A NYNÍ: LIDÉ A VĚCI

... 37/Nejprve ploutve, pak masku se šnorchlerm - a Tom je připraven jít do akce.

... 38/Tom v akci aneb Hledání pokladů.

... 39/Dva barmani z plážového baru, o nichž píšu v úvodu článku.

... 40/Autor článku s hotelovým šéfkuchařem Emadem.   

... 41/Teplota Rudého moře se na přelomu července a srpna pohybovala v rozmezí od 28 do 32 stupňů. Zde 29°C.

... 42/Selfie s parťákem. Lepšího si nedovedu představit.

... 43/Návrat, už v Boeingu 737-800 (a ne jako loni v MAXU 8, u něhož jsem si do deníku napsal: Více místa na nohy). Tady, severně od Káhiry, začíná nilská Delta. Takto se jeví z okénka boeingu. 

... 45/A takto při pohledu na mapu (zdroj: Google Maps). Šipka ukazuje směr, z něhož byl pořízen obrázek 44.

... 46/Opouštíme Afriku, opouštíme Egypt. Ve výšce 10 km nad alexandrijským přístavem.

... 47/Dráha letu z Marsy Alam do Prahy na webu Flightradar24. Jenom pro představu, jak dlouho let trvá. Směr Praha-Marsa Alam: Vzlet 01,20 hod SELČ z dráhy 06/24, přistání 05,20 SELČ (přistáním je myšlen dotek kol stroje s dráhou) na dráze 15/33. Směr Marsa Alam - Praha: Vzlet 06,33 SELČ (33/15), přistání 11,06 SELČ (24/06).

... autor blogu děkuji za pozornost.

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 9.8.2019 8:35 | karma článku: 19,51 | přečteno: 557x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Na okraj zákazu propalestinské konference v Berlíně

Na pátek 12. dubna byla do Berlína svolána Palestinská konference 2024. Krátce po začátku ji německá policie zakázala.

15.4.2024 v 22:18 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Pravda vyšla najevo: Írán se spolupodílel na masakru ze 7. října 2023

Teheránský režim se opakovaně dušuje, že s masakrem provedeným Hamasem v Izraeli loni 7. října nemá nic společného. Máme tomu věřit?

14.4.2024 v 20:35 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Agrese proti Izraeli: Tuto bitvu Írán prohrál

Bylo to úlevné probuzení do nedělního rána 14. dubna. Dlouho po půlnoci jsem šel spát s obavami, jak rozsáhlé škody drony a střely agresora v Izraeli způsobí.

14.4.2024 v 10:24 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Je válka na spadnutí?

Tuto otázku jsem si kladl v sobotu 13. dubna na začátku večera, kdy to tak skutečně vypadalo. Soudě podle obsahu zpráv a řady opatření, z nichž zásadní byla vydána v Izraeli.

13.4.2024 v 23:55 | Karma: 0 | Přečteno: 16x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Válka va Gaze: K novému videu unesené Noy Argamaniové

Šestadvacetiletá Noa Argamaniová je jednou z těch mladých žen, které na izraelském hudebním festivalu Supernova loni 7. října nebyly zavražděny, ale gangstersky uneseny do Pásma Gazy.

13.4.2024 v 14:03 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Česká korupční republika?

Vždycky když se v médiích objeví nová zpráva o zásahu protikorupčních orgánů tam či onde, vzpomenu si na jeden svůj rozhovor starý nějakých dvacet let.

12.4.2024 v 7:56 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Válka v Gaze: Matka píše náčelníkovi generálního štábu

Iris Haimová zažila jednu z nejhorších a zároveň nejabsurdnějších věcí, která může izraelskou matku potkat. Její syn Jotam unesený 7. října 2023 gangstery Hamasu byl v Pásmu Gazy zabit.

11.4.2024 v 12:59 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Mají muslimské svátky větší hodnotu než židovské?

Proč se ptám? Ta otázka mě napadla, když jsem se ve středu 10. dubna 2024 večer letmo seznamoval s obsahem denního vydání egyptského serveru Ahramonline.

10.4.2024 v 23:33 | Karma: 0 | Přečteno: 25x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Fanatismus BDS se nyní obrátil proti Giro d´Italia a Tour de France

Jsou oba špičkové cyklistické podniky Evropy z hlediska zajištění bezpečnosti ohroženy? Při pohledu na web hnutí BDS se toho dojmu sotva zbavíme.

9.4.2024 v 22:08 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Hlas z periferie: Ke sporu p. Valíkové a p. Flašky

Nejde o takovou legraci, jak by se mohlo na první pohled zdát. Svoboda tvorby na blogu iDNES není bezbřehá. Je omezena mantinely, které nesou název kodex blogera.

9.4.2024 v 19:42 | Karma: 4,52 | Přečteno: 65x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Nemocnice Al Ahli v Gaze: Definitivní konec jedné hysterie

Vzpomínáte na 17. října 2023? Z Pásma Gazy přišla zpráva o výbuchu v anglikánské nemocnici Al Ahli. Palcové titulky hlásaly: 500 mrtvých. Arabové přičetli vinu Izraeli.

9.4.2024 v 11:24 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Slovenské volby a postřehy některých blogerů

Už jen letmé seznámení s titulky některých článků v blogerském prostoru českého internetu mohly vyvolat dojem, že z naší strany byl masivně podporován pouze Ivan Korčok.

8.4.2024 v 21:38 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Proč budou letos pravoslavné Velikonoce až 5. května?

Zatímco podle gregoriánského (našeho) kalendáře byla letos Velikonoční neděle 31. března, v ortodoxních církvích, které se řídí juliánským datováním, připadne až na 5. května.

8.4.2024 v 11:43 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Už půl roku...

Už půl roku jsou držena izraelská rukojmí v Pásmu Gazy v nelidských podmínkách. Už půl roku vede izraelská armáda v Pásmu Gazy válku s teroristy Hamasu.

6.4.2024 v 23:12 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Odpověď z periferie: Pro p. Krištofíkovou a Kielbergerovou

Druhého dubna 2024 to byl rok, co jsem byl administrací odsunut v rámci blogů iDNES na internetovou periferii. Protože mi byl později na několik měsíců zablokován vstup do diskusí, reaguji článkem.

6.4.2024 v 10:20 | Karma: 7,79 | Přečteno: 83x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Střelba na konvoj v Gaze. Co se vlastně stalo?

V pátek 5. dubna 2024 zveřejnila izraelská armáda (IDF) výsledky svého šetření tragédie, k niž došlo v pondělí 1. dubna v Pásmu Gazy.

5.4.2024 v 21:06 | Karma: 0 | Přečteno: 25x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Glosa k dění na blogu

Čekám na výsledek basketbalového utkání v Eurolize mezi Barcelonou a Maccabi Tel Aviv a v tom čase bych se chtěl krátce vyjádřit k vyhrocené atmosféře mezi blogery iDNES v poslední době.

4.4.2024 v 22:49 | Karma: 0 | Přečteno: 56x | Diskuse

Lubomír Stejskal

K ataku blogerky Kielbergerové nejen na pana Sabó

Není snadné probírat se houštinou slov v textech Radky Kielbergerové, svého druhu enfant terrible kdysi na Blogosféře i zde na iDNES.

4.4.2024 v 12:27 | Karma: 0 | Přečteno: 64x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Dvoustátní model vs palestinský teror a demokratický deficit

Slyšíme to ze všech stran. Jedině dvoustátní řešení konfliktu mezi Izraelem a palestinskými Araby přinese do jejich vztahu mír. Nic není vzdálenějšího pravdě.

3.4.2024 v 20:50 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Pane Vracovský, byl jsem smutný, ale potěšil jste mě

Jedna z diskutujících na blogu iDNES má za to, že to tady „jde do kopru“. Nemyslím. Naopak: v poslední době je to tady do jisté míry docela zábavné.

3.4.2024 v 10:26 | Karma: 0 | Přečteno: 56x | Diskuse
  • Počet článků 4794
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal