K článku v LN „Zloděj demokracie“

21. 07. 2019 9:15:53
V příloze Lidových novin „Orientace“ vyšel 20/7 zajímavý článek arabistky Jitky Jeníkové o „pomubarakovském“ egyptském prezidentovi Muhammadu Mursím. Dovoluji si k němu přičinit tři poznámky.

Nejde o polemiku, s obsahem článku lze do jisté míry souhlasit, spíše o doplnění a můj úhel pohledu na některé aspekty Mursího osoby a jeho politiky.

A/

Jitka jeníková píše, že „ ... zemřel první a prozatím také poslední demokraticky zvolený egyptský prezident ...“.

První demokraticky zvolený? V tom se shodneme. Mursí v 2. kole obržel 51,73% hlasů, jeho protikandidát, expremiér Ahmed Šafik, který šel do klání jako nezávislý, 48,72%. Vše se zdálo být jasné, leč i tyto volby provázely otazníky.

Jeden z nich vložil do veřejného prostoru ve své době významný izraelský politik Yossi Beilin, který v novinách Israel Hayom prozradil to, co se dozvěděl od jednoho egyptského zdroje: volby prý ve skutečnosti vyhrál Šafik, ale armáda, která v porevolučním (2011-2012) Egyptě v zemi vládla, dala z obav z nepokojů přednost Mursímu. Je to více než co jiného spekulace, ale v mediálním prostoru se objevila, proto ji zmiňuji.

Byl ale Mursí prozatím posledním demokraticky zvoleným prezidentem? S tímto tvrzením mám problém. A ptám se: on současný prezident A. F. Sisi nebyl v roce 2014 zvolen demokraticky? Ani v roce 2018? A jak tedy? Že ve volbách 2014/2018 byla řada kandidátů úředně vyřazena? Ano, to ale v roce 2012, kdy vyhrál Mursí, také. Tak proč Mursí ano a Sisi ne?

B/

„Armáda nakonec dopřála Mursímu rok, než ho 3. července 2013 bez velkých cirátů odstavila od moci,“ píše Jitka Jeníková. Má pravdu: od moci ho armáda sice odstavila, nikoli ale „bez velkých cirátů“. „Ciráty“ tam byly, a to obrovské: masivní protimursíovské protesty milionů Egypťanů, které přiměly armádu, v jejímž čele stál jako ministr obrany dnešní prezident Sisi, jít do akce na záchranu země. Tyto demonstrace dnes mnozí (včetně autora tohoto článku) definují jako Druhou revoluci (2013 – ve srovnání s První revolucí z roku 2011, protimubarakovskou).

Ještě předtím, než se 30. června 2013 shromáždily v Káhiře, Alexandrii, Port Saidu a dalších městech miliony protestujících, čímž nespokojenost s islamistickým prezidentem vyvrcholila, konalo se během prvního roku Mursího panování, konkrétně od 1/7/2012 do 20/6/2013, 9427 (slovy devět tisíc čtyři sta dvacet sedm !) protestů (zdroj: iHNED, 26/6/2013). Vesměs v Káhiře a v Deltě. Hrozil kolaps státu, armáda – stabilizační faktor - musela konat.

Tedy: žádný puč, ale vyvrcholení Druhé revoluce. Tam, kde nejsou kritickou situaci schopni vyřešit politici, musí nastoupit ozbrojené síly. Jiné cesty není. (Dlužno dodat, že armádu tehdy podpořily, vedle milionů "pěšáků Druhé revoluce", také nejvyšší duchovní autority sunnitského islámu a koptské ortodoxní církve.)

3/

V další části svého pojednání o Mursím Jitka Jeníková konstatuje: „Odstavení demokraticky zvoleného vůdce, jehož nástup do úřadu s napětím sledoval celý svět, bylo potřeba dostatečně pádně odůvodnit, a tak se navenek z Mursího stal nebezpečný autokrat.“ Tato formulace může vyvolat dojem, že Mursí ve skutečnosti nebezpečným autokratem nebyl, jen jaksi navenek. Obávám se, že opak je pravdou.

Nesmíme pustit ze zřetele, který Mursí vyvolal v listopadu 2012. Zveřejnil výnos, který mimo jiné stanovil, že veškerá rozhodnutí a zákony, jež vydal od svého nástupu do funkce 30. června 2012, jsou nepřezkoumatelné a nikdo je nemůže zrušit - ani jiné státní instituce nebo soudy. Tedy ani Nejvyšší ústavní soud. Něco takového hrubým způsobem podkopává obecné principy fungování demokratického systému. (V médiích se tehdy psalo o „novém faraonovi“.)

Nešlo samozřejmě o akademickou debatu o pravomocech té či oné státní instituce, ale o věc zásadního významu. Jedna ilustrace: v polovině června 2012 Nejvyšší ústavní soud prohlásil předchozí parlamentní volby z přelomu let 2011/2012 za neústavní a zákonodárný sbor rozpustil. Důvod: třetina mandátů měla tehdy být ve většinovém hlasování rezervována nezávislým kandidátům. Ovšem i v rámci této třetiny byli zvoleni lidé z kandidátek partajních, zejména z islamistického Muslimského bratrstva. Tento postup soud označil za protiústavní a parlament proto za nelegitimní.

Připomeňme: Mursí stal prezidentem 30. června 2012 a už 8. července téhož roku výše uvedený verdikt ústavního soudu svým dekretem zrušil. Nejvyšší ústavní soud o den později kontroval prohlášením, v němž své předchozí rozhodnutí o rozpuštění parlamentu potvrdil: "Rozsudky Nejvyššího ústavního soudu a jeho rozhodnutí jako celek jsou konečné, nelze se proti nim odvolat a jsou závazné pro všechny státní instituce.“ Tedy i pro prezidenta.

Tím vzniklo mezi Mursím a soudní mocí napětí, které vyvrcholilo oním listopadovým dekretem. Dlužno dodat, že „faraonský dekret“ vyvolal v egyptské společnosti takovou vlnu odporu, že ho Mursí na začátku prosince 2012 zrušil.

Z výše uvedeného je zřejmé, že Mursí nebyl nebezpečným autokratem „navenek“, ale ve skutečnosti. Jitka Jeníková sice píše, že „skutečně autokratickým směrem zamířila země až po Sísího převratu“, já jsem ale přesvědčen, že kdyby Mursí a celý jeho plíživě se rodící islamistický režim měli volné ruce, pak teprve by se ukázalo, kdo představuje skutečné nebezpečí. Jestli Sisi, nebo Mursí.

Nic takového už nebudeme mít možnost si ověřit. Naštěstí!

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 21.7.2019 9:15 | karma článku: 22.70 | přečteno: 518x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 9 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.79 | Přečteno: 501 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 27.20 | Přečteno: 1581 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.72 | Přečteno: 476 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.55 | Přečteno: 267 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 684 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...