K reakcím na zvolení Zuzany Čaputové

4. 04. 2019 8:00:13
Vyjevil jsem sympatie ke zvolené prezidentce Slovenské republiky – a stavidla nenávisti se otevřela. Přitom nešlo z mé strany o nic jiného než o projev elementární slušnosti a popis toho, co vnitřně cítím.

Reakce na zvolení Zuzany Čaputové, hovořím o těch negativních až nenávistných, to je pro mě další lekce. Málo platné, i když je mi lehce přes šedesát, potvrzuji platnost rčení, že člověk se učí celý život.

Co jsem se dozvěděl? Vyjádření sympatií ke zvolené prezidentce mi vyneslo cejch naivky. Mé nadšení je prý záhadné, údajně bych klidně nechal vyhladit Izrael, kdyby to přispělo k odstoupení Miloše Zemana, můj text je vlastně obsese, jsem směšný, úplně jsem se pomátl.

Jednoho by napadlo, že si Slováci nezvolili za prezidentku inteligentní a slušnou dámu, která mimo jiné ukázala, že kampaň může být prostá konfrontačního ducha (toto vše má pro mě v dnešní době obrovskou hodnotu – ano, i ta obyčejná lidský slušnost), ale snad samotného Belzebuba s maskou půvabné a elegantně vystupující ženy.

Ne, opravdu mi nevadí útoky na moji osobu kvůli sympatiím k Zuzaně Čaputové. Vadí mi něco jiného: že oponenti urážejí více než milion slovenských voličů, kteří v demokratickém hlasování delegovali do prezidentského paláce tuto ženu. Já možná jsem naivka a směšný pomatenec (co na tom záleží); jsou ale naivkové a směšní pomatenci ti, kdo dali hlas Zuzaně Čaputové? Jeden milion, 56 tisíc 582 občanů Slovenské republiky?

Tady přece nejde o jednoho českého blogera, ale o demokratickou vůli většiny těch, kdo se rozhodli jít ke svobodným (což znamená také nepovinným) volbám.

V diskusi se vyskytl názor, jehož autor se ptá (zjednodušeně formulováno), jak mohu sympatizovat se Zuzanou Čaputovou, když jako proevropská politička bude zastávat protiizraelské postoje.

Je to jednoduché - a prosím, aby si moji oponenti uložili následující slova do paměti:

1/Ačkoli jsem nebyl sympatizantem Donalda Trumpa (v US prezidentských volbách jsem podporoval Teda Cruze), věděl jsem, že s některými jeho politickými činy a postoji budu souhlasit. 2/ Ačkoli jsem sympatizantem Zuzany Čaputové, počítám s tím, že s některými jejími politickými činy a postoji nebudu souhlasit.

Svět není černobílý, život ani politika není přímočará – dílčí nesouhlas s tím či oním počinem či postojem nemusí být vždy důvodem k tomu, abych zavrhl (demokratického) politika jako takového. Takto se nechová demokrat s respektem k jiným názorům.

Kdo toto není schopen či ochoten pochopit, s tím sotva najdeme (já vs on/ona) společnou řeč.

Uvedu k tomu jeden „izraelský“ příklad. Ačkoli mám velké výhrady a mnoho otazníků nad politikou sblížení premiéra Jicchaka Rabina s Jásirem Arafatem, přesto si tohoto muže za vše, co pro Izrael vykonal hluboce vážím a mám ve své pracovně na čestném místě jeho portrét. Kvůli problematické politice „Osla“ (mírové a dodnes ne zcela funkční dohody s PLO) nemohu Jicchaka Rabina zavrhnout jako takového; pokud bych to udělal, právem by se o mě psalo, že jsem směšný, že jsem se pomátl, že se chovám jako omezenec, fanatik.

Kvůli případným dílčím názorovým rozdílům nemohu zavrhnout Zuzanu Čaputovou, když s ní v jiných záležitostech souhlasím. Například v tom, co je obsaženo v jejím programu zveřejněném na internetu:

  • „ ... spravodlivosť na Slovensku neplatí vždy pre všetkých rovnako. Často jevychýlená v prospech mocných. V mnohých korupčných či trestných kauzách sa potvrdzuje, že pre politikov platia iné pravidlá. Zodpovednosť sa voči nim nevyvodzuje, ale štát pritom tvrdo vynucuje dodržiavanie pravidiel od bežných občanov. Nerovnosť v prístupe k spravodlivosti má zhubné dôsledky, lebo utvrdzuje ľudí v presvedčení, že ak pre politikov pravidlá neplatia, nemusíme ich dodržiavať ani my.“

Asi nejsem jediný, kdo si uvědomuje nebezpečí, která plyne z výše uvedeného a které Zuzana Čaputová v televizi DVTV formulovala takto:

  • Slovensko podle ní stojí na křižovatce. Ve smyslu totálního poklesu důvěry v politické lídry, v demokracii nebo demokratické instituce. Co z toho plyne? „Hodně lidí sahá po extrémních zkratkách,“ říká Zuzana Čaputová. Lidé se podle jejího mínění obrací k extremistickým silám a stranám a jejich vůdcům; pokud se nepokusíme to zvrátit ošetřením příčin, to znamená nevrátíme-li férovost, důvěru a kulturu do komunikace ve veřejném životě, a také neobnovíme-li rovnost před zákonem, tak to může mít postupně velmi nebezpečné a destruktivní důsledky.

Toto že jsou „prázdná slova a fráze“? Tak se na adresu vystupování Zuzany Čaputové v kampani, a také po jejím zvolení, vyjádřil za Institut Václava Klause ve stanovisku Slovenský „projekt“ Jiří Weigl (IVK, 1. 4. 2019). Považuji IVK za prestižní think-tank, jehož mnohé postoje vnímám jako inspirující, nicméně v tomto případě jsem poněkud na rozpacích.

Vysvětlím proč. IVK se staví k Zuzaně Čaputové veskrze negativně. Tento jeho postoj respektuji a argumenty vyjádřené ve Weiglově článku beru na vědomí. Byť mám za to, že výroky typu „dosud nic nevykonala, nikdo ji nezná, a tak o ní nelze nic říci“ jsou poněkud příkré a ne zcela galantní, ale buďme objektivní: v další větě pan Weigl dodává: „Ani v dobrém, ani ve špatném.“ Budiž.

Poněkud mě ovšem překvapuje jedna věc. Jsou to lidé z IVK a zejména Václav Klaus st., kdo opakovaně kritizují tzv. elity (z NGO a jiné) za to, že nikým nezvoleni a nikomu neodpovědní snaží se bez mandátu vzešlého z demokratického volebního procesu ovlivňovat politiku a chod společnosti.

A čeho jsme svědky nyní? Zuzana Čaputová přinesla kůži na trh. Prošla volebním procesem, zvítězila, má mandát od většiny těch, kdo se dostavili k urnám ve svobodných volbách – a je to opět špatně. Přesněji: není to tak, jak by to být mělo podle politického názoru osobností působících v IVK.

Dozvěděli jsme se, že „vše co říkala a dělala po vstupu do předvolební kampaně, je čistý marketing“. OK. Nebyl ale z tohoto pohledu vstup nepolitika Donalda Trumpa do boje o Bílý dům také čistým marketingem? A co tehdy, po Trumpově vítězství, psal IVK ve svém Newsletteru 11/2016? Toto:

  • Výsledek amerických prezidentských voleb vítáme. Jsme přesvědčeni, že je to dobře pro Ameriku, pro Evropu a celý Západ, i pro Českou republiku. Je to dobře pro celý svět. Troufáme si říci, že v amerických prezidentských volbách zvítězil i Institut Václava Klause a jsme na to pyšní.

Inu, co je ve velké zemi dovoleno Trumpovi, není v malé zemi dovoleno Čaputové. Když byl Donald Trump zvolen prezidentem, nikdo nevěděl, jaký bude. Přesto se z Hanspaulky (sídla IVK) ozval jásot. Stejně tak přesně nevíme, jaká jako prezidentka bude Zuzana Čaputová. Přesto je lidmi z téhož Institutu předem zatracena.

Je to fér?

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 4.4.2019 8:00 | karma článku: 22.75 | přečteno: 549x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 3 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 89 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.77 | Přečteno: 180 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.44 | Přečteno: 590 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...