Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Toto není demokracie. Moc převzala justiční junta."

V neděli 17/3 bylo s definitivní platností rozhodnuto, kdo se bude moci zúčastnit izraelských parlamentních voleb – a kdo bude naopak z volebního klání vyloučen.

 

Jeruzalémský Nejvyšší soud – vrcholná soudní instance Státu Izrael – rozhodoval v odvolacím řízení o předchozím rozhodnutí Ústřední volební komise z 6. března 2019, o kterém jsem informoval ve svém článku „Klip ministryně k MDŽ (a střípky z předvolební kampaně)“ zveřejněném o den později.

 

Telegraficky o co šlo:

 

Levice chtěla, aby z voleb byli vyloučeni dva kandidáti Unie pravicových stran, a to kvůli protiarabskému rasismu. Jmenovitě jde o stoupence zavražděného rabína Meira Kahaneho (který je také považován za protiarabského rasistu)  - Michaela Ben Ariho a Itamara Ben Gvira. Proti Ben Ariho kandidatuře se vyslovil rovněž generální prokurátor státu Avichai Mandelblit. Argumentoval poměrně drsnými výroky kandidáta na adresu Arabů z minulosti – zjednodušeně: Ben Ari působil dojmem, že se řídí heslem „dobrý Arab – mrtvý Arab“. Přesněji (2018): podle Ben Ariho vyjádření je nutné změnit měřítka týkající se každého, kdo se odváží mluvit proti Židům. Jeho slovy:  Taková osoba je mrtvý člověk. Nesmí z toho vyjít živý. Žádné vyhnání, žádná ztráta občanství. Ten člověk nesmí žít. Jedna popravčí četa to vyřeší – tomu Arabové nejlépe rozumí.

 

Jindy (2017) měl podle generálního prokurátora Ben Ari říci:  Rabín Kahane nás učil, že s nimi (palestinskými Araby – LS) není možná žádná koexistence.

 

Podobné postoje zaujímá podle levice i Ben Gvir, právník a advokát židovských aktivistů označovaných jako extremisté, byť jeho formulace nejsou (nebyly) tak ostré.

 

Názory za hranou? Ústřední volební komise většinou jednoho hlasu (16:15) rozhodla, že nikoli. Tedy abych byl korektní:  nevyřadila Ben Ariho ani Ben Gvira z demokratického volebního procesu. Levice zastoupená poslankyní Stav Shaffirovou z labouristické strany a Tamar Zandbergovou z levicové partaje Meretz uvedla, že se proti rozhodnutí Komise odvolá – konečné slovo tedy měl Nejvyšší soud. Jeho verdikt přináším níže.

 

Zatímco oba pravicové kandidáty z národně náboženského tábora Komise těsně „podržela“, docela jinak dopadlo podání proti arabské nacionalistické alianci  Raam/Balad. Proti její kandidatuře protestovaly strany Likud, Náš domov Izrael a frakce Otzma Yehudit (součást Unie pravicových stran). Důvody: Aliance usiluje o likvidaci Izraele jako židovského státu, podporuje násilný palestinský odpor a Hizballáh a většina jeho členů jsou příznivci a podporovatelé teroru. Členové Komise proto poměrem hlasů 17 ku 10 rozhodli, že aliance Raam/Balad se voleb zúčastnit nesmí.

 

Kromě toho většinou 15 ku 10 Komise rozhodla o tom, že voleb se nebude moci zúčastnit ani Ofer Kassif, jediný židovský kandidát na listině arabské aliance Hadaš (komunisté)/Taal, a to kvůli jeho vyjádřením: jednak na adresu ministryně spravedlnosti Ajelet Šakedové, kterou nazval neonacistickou špínou, jednak na adresu Izraele a jeho armády: obojí srovnal s nacistickým režimem a vyzval k boji proti „judeo-nacismu“. (Jak patrno, židovští aktivisté extrémní levice ve službách Arabů to mají v hlavě hodně popletené.) Také tyto dvě kauzy měl na stole Nejvyšší soud.

 

VERDIKT

V neděli 17/3 večer informovala izraelská média, že Nejvyšší soud rozhodl takto:

 

  • z volebního klání byl vyloučen pouze Michael Ben Ari; Itamar Ben Gvir kandidovat může;
  • stejně tak může kandidovat aliance Raam/Balad a rovněž Ofer Kassif na listině aliance Hadaš/Taal.

 

Pravomocný verdikt Nejvyššího soudu se, jak patrno, poněkud liší od rozhodnutí Ústřední volební komise. Tak funguje izraelský právní stát.

 

Porovnejme:

 

V demokratické izraelské společnosti vyvolalo rozhodnutí bezpočet protichůdných reakcí  a velkou diskusi. Jedni ho vítají jako vítězství -  jde podle nich o odmítnutí rasové nadřazenosti, která nemá v Knesetu místo; jiní ho z řady důvodů kritizují a vyjadřují názor, že jde o chybu, která nepřinese dobré ovoce. Místo v Knesetu by podle nich  neměly mít ty (arabské)  formace, které odmítají uznat existenci  Izraele jako židovského státu. Verdikt totiž působí  dojmem, že zatímco židovský extremismus je nutné úředně potírat,  arabský nikoli. Poněkud to připomíná situaci na Chrámové hoře, součásti izraelského hlavního města. Muslimové  na nejposvátnějším místě židovské víry mohou svobodně vykonávat náboženské úkony, Židé se tam modlit nesmějí, ba ani naznačit jakoukoli náboženskou aktivitu (například ve formě úklony či četby Bible apod.). Paradox? Ano - typický blízkovýchodní.

 

Sám postižený kandidát se vyjádřil otevřeně. Novinářům po vynesení verdiktu řekl:  Toto není demokracie. Moc převzala justiční junta, která se snaží ovládat naše životy.  Pravdu samozřejmě nemá, leč jeho roztrpčení se nelze divit. Mimo jiné proto, že v den, kdy k verdiktu došlo, opět útočili arabští teroristé. V Samaří zavraždili seržanta izraelské armády, 19letého  Gala Keidana  z Beerševy. Další voják a jeden rabín byli vážně zraněni. To je druhá stránka života v Zemi izraelské.

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 18.3.2019 8:15 | karma článku: 17,44 | přečteno: 686x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 2x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 5,94 | Přečteno: 109x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 4809
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal