Slovensko: Slovo k prvnímu kolu prezidentských voleb

17. 03. 2019 9:00:01
Napíšu to přímo: ačkoli nesouhlasím se vším, co má v programu Zuzana Čaputová, jsem jejím sympatizantem. Čím mě oslovila?

Dvacátého sedmého února byla hostem české internetové televize DVTV. Na svých webových stránkách pak napsala: „Dlho som snívala o tom, že raz budem môcť dať rozhovor pre DVTV. Včera sa mi to vďaka mojej prezidentskej kandidatúre splnilo.“ Interview trvalo necelých 23 minut a mě v něm zaujala pasáž týkající se jednoho neblahého aspektu života slovenské (ale stejně tak ovšem i české) společnosti. Moderátorka Emma Smetana se vrátila k jedné důležité části v programu kandidátky, v němž se píše (cituji z webu Z. Čaputové):

„ ...spravodlivosť na Slovensku neplatí vždy pre všetkých rovnako. Často je vychýlená v prospech mocných. V mnohých korupčných či trestných kauzách sa potvrdzuje, že pre politikov platia iné pravidlá. Zodpovednosť sa voči nim nevyvodzuje, ale štát pritom tvrdo vynucuje dodržiavanie pravidiel od bežných občanov. Nerovnosť v prístupe k spravodlivosti má zhubné dôsledky, lebo utvrdzuje ľudí v presvedčení, že ak pre politikov pravidlá neplatia, nemusíme ich dodržiavať ani my.“

Zuzana Čaputová jako advokátka samozřejmě velice dobře ví, o čem mluví. Tento dvojí metr vnímáme i v českých zemích – jeho existence je cestou do pekel. Kandidátka na prezidentku to v televizi formulovala jasně. Slovensko stojí na křižovatce. Ve smyslu totálního poklesu důvěry v politické lídry, v demokracii nebo demokratické instituce. Co z toho plyne? „Hodně lidí sahá po extrémních zkratkách,“ říká Zuzana Čaputová. Lidé se podle jejího mínění obrací k extremistickým silám a stranám a jejich vůdcům; pokud se nepokusíme to zvrátit ošetřením příčin, to znamená nevrátíme-li férovost, důvěru a kulturu do komunikace ve veřejném životě, a také neobnovíme-li rovnost před zákonem, tak to může mít postupně velmi nebezpečné a destruktivní důsledky.

Přesto, že jde v zásadě o banální postřeh, či možná právě proto, je třeba mu věnovat mimořádnou pozornost. V těchto „double standards“ je skryto čertovo kopýtko, jde o společenskou časovanou bombu. Myšlenka Zuzany Čaputové je proto velkou výzvou. Osobně jejím slovům rozumím tak, že ti, komu byla svěřena velká odpovědnost a moc (na mysli mám demokratické politiky), mají morální povinnost chovat se tak, aby nezavdali příčinu k tomu, aby lidé byli nuceni hledat „spásu“ (samozřejmě falešnou) u extremistů. Ostatně komunistická myšlenka by se v minulosti tak snadno neujala, kdyby kapitalismus v jeho počátcích neprovázely nejrůznější excesy týkající se např. pracovních podmínek zaměstnanců (včetně zaměstnávání dětí) a tak podobně. Dnes jde zase o to, aby stanovená pravidla občanské rovnosti před zákonem, což je alfa a omega demokratického systému, neplatila jen na papíře.

Probudili jsme se do třetího březnového nedělního rána zalitého sluncem. Mnozí jsme dlouho do noci sledovali přicházející výsledky slovenského zápasu o bratislavský Grasalkovičův palác – a s přibývajícím časem bylo víc a víc zřejmé, že program Zuzany Čaputové, jehož součástí je „spravodlivosť pre všetkých“, slovenské voliče zaujal. Čím více hlasů, tím lepší důkaz toho, že si Slováci problém pojmenovaný touto prezidentskou kandidátkou uvědomují. A to je první předpoklad, aby jej bylo možné smysluplně a efektivně řešit.

Vyhráno ještě nemá, náskok je ale víc než nadějný. Výsledky prvního kola říkají, že zvítězila ve všech slovenských krajích, nikde nemá pod 30 procent, v Bratislaslavském kraji dokonce necelých 60 procent. Jde-li v osobě Zuzany Čaputové o změnu, pak tato změna má velkou šanci.

Šéfredaktorka novin Sme Beata Balogová na jejich webu napsala: „Čaputovej víťazstvo nebola voľba menšieho zla. Krajina si ju sebavedome vybrala.“ Za sebe dodám: po tom všem, co se na Slovensku stalo a dělo, a nejen v loňském roce, je zřejmé, že většině z těch, kdo přišli k prvnímu kolu, imponuje prostá lidská slušnost. Jejím nositelem je – aniž by se musela přetvařovat či cokoli z minulosti vysvětlovat – Zuzana Čaputová.

Může nás mrzet, že účast v prvním kole byla pod 50 procent (48,74%). Je to ale trend, jako demokrat říkám neblahý trend: zatímco v prvním kole prezidentských voleb v roce 1999 přišlo k urnám neuvěřitelných a skvělých 73,89%, později už účast nikdy nepřekročila „magickou“ padesátku:

  • 2004 ... 47,94%

  • 2009 ... 43,63%

  • 2014 ... 43,40%

Věřme, že občané Slovenska si 30. března uvědomí důležitost okamžiku a volební účast v druhém kole bude vyšší než minule (2014 ... 50,5%).

Protože, ačkoli ne se vším se Zuzanou Čaputovou jako progresivní konzervativec souhlasím (např. rozhodné NE adopci dětí HS páry a pokud jde o registrované partnerství, to považuji za myslitelné maximum v rámci společenského kompromisu), mám za to, že tato dáma by byla dobrou prezidentkou Slovenské republiky – země, k níž má snad každý, kdo se narodil v Československu, víc než nadstandardní vztah. A přeje jí jen to nejlepší.

Celý rozhovor Zuzany Čaputové pro DVTV z 27/2/2019 si můžete PUSTIT ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 17.3.2019 9:00 | karma článku: 17.88 | přečteno: 489x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 12 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Poděkování panu Refaelu Chvátalovi

Lhal bych kdybych tvrdil, že mě nenapadlo něco podobného. Že když už dochází k tak významné změně („zbrusu nové blogy“), mohlo by ze strany administrace dojít k projevu dobré vůle a aktu milosrdenství.

25.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Lubomír Stejskal

K teroristickému útoku v Krasnogorsku

Především: Krvavý teror, který spáchal Islámský stát v pátek 22. března v Krasnogorsku je zapotřebí jednoznačně a co nejostřeji odsoudit.

24.3.2024 v 21:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.68 | Přečteno: 483 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 647 | Diskuse

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 4766 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...