Několik předvolebních postřehů (Aktualizováno)

21. 02. 2019 8:00:09
Čtvrtek 21. února – klíčový den v rámci předvolebního období v Izraeli. Do tohoto data musí být sestaveny partajní kandidátky. Tomu odpovídala horečná činnosti stranických špiček v posledních dnech, ba hodinách.

Volby jsou dokonce důvodem, proč Netanjahu odložil ve středu 20/2 plánovanou cestu za Putinem. Přednost dostalo domácí dění – potřeba podpořit sjednocování na pravé straně politického spektra. Premiérovi záleželo na tom, aby formace, které stojí napravo od Likudu, spojily své síly a pravice posílila. V opačném případě hrozilo, že některé malé strany do parlamentu neprojdou přes uzavírací klauzuli 3,25 procent.

V případě zmíněného sjednocování vpravo jde o Židovský domov (který minulý týden kývl na spojenectví s frakcí Národní unie) a stranu Otzma Yehudit (Židovská síla) – ta má ovšem cejch formace extrémistické, dokonce rasistické, neboť jde o žáky a ideové pokračovatele myšlenek rabína Meira Kahaneho. Jeho bývalá strana Kach a po Kahaneho zavraždění Arabem v roce 1990 její nástupnická formace Kach žije – obě byly soudně rozpuštěny - jsou považovány za teroristické organizace. To, že je zájem o tyto „extremisty“ vede některé Izraelce k povytažení obočí. Netanjahu na spojení Židovského domova a Židovské síly ovšem hodně tlačil, ba i benefity sliboval (mj. dva ministerské posty pro Židovský domov, pokud se spojí s Otzmou Yehudit a on bude sestavovat příští kabinet).

A vysloužil si za to kritiku.

Za všechny jmenujme šéfredaktora portálu Times of Israel Davida Horovitze. Ten svoji analýzu publikovanou 20. února nazval jednoznačně: Netanjahuova opovrženíhodná snaha přivést rasisty do hlavního politického proudu v Izraeli.

Proč to všechno? Protože jde o všechno. Předvolební průzkumy sice stále favorizují premiérův Likud, ale v posledních dnech se jedna hrozba objevila. V podobě volební aliance nové strany exnáčelníka generálního štábu armády Bennyho Gantze Chosen le Yisrael a partaje Ješ Atid exministra financí Yaira Lapida. Podle průzkumu z 20. února, který uspořádala internetová společnost Walla!, by v případě, že by šly partaje Gantze a Lapida do voleb samostatně, získaly 19 a 13 mandátů v Knesetu, zatímco Likud 31. Ovšem pokud by Gantz a Lapid spojily síly, obsadili by ve sněmovně 34 křesel, zatímco Likud o jedno méně. V tom případě by politikem, který by měl právo jako první sestavovat vládu, nebyl Netanjahu, ale lídr koalice Chosen le Yisrael/Ješ Atid. Kdo by to byl, resp. kdo to bude není ovšem jasné a zdá se, že jde o jeden z problémových bodů těchto politických námluv. A čas běží ...

Ať tak či onak, dosavadní jistota, že Likud bude první na pásce bere za své a Netanjahu, který sám má vlastních problémů (hrozba trestního stíhání za korupci) víc než by si přál, se musí snažit udělat co se dá, aby šance pravice, nejen Likudu, posílily. Proto i onen krok ve směru aliance Židovského domova a Židovské síly. Zde připomeňme, že Židovský domov opustily na konci minulého roku dvě klíčové osobnosti, jeho šéf Naftali Bennett, ministr školství, a Ayelet Šakedová, ministryně spravedlnosti; oba založili formaci Nová pravice a rozehráli vlastní zápas o voliče na pravé části spektra.

Předvolební partajní scéna v Izraeli je tedy mimořádně zajímavá, bouřlivá a do dnešního dne se měnila každým okamžikem. Je přirozeně plná útoků jedněch proti druhým – v tomto je Izrael standardní demokratický stát západního typu jako každý jiný. To zásadní, oč zde jde, je to, zda bude pokračovat Likud s Netanjahuem v řízení státu, anebo dojde k „historické“ změně a vládní garnituru bude tvoři koalice s jiným premiérem. Není ovšem vůbec jasné, zda by tato změna byla pro Izrael změnou k lepšímu.

To se samozřejmě teprve uvidí. Jedna věc je ale jistá už nyní. Z politického jeviště odchází Tzipi Livniová, bývalá ministryně v několika vládách (šéfovala mj. resortu zahraničí), která prošla stranami Likud, Kadima, Hatnua a aliancí Sionistická unie. Její formace Hatnua neměla dle průzkumů šanci překročit práh 3,25% pro vstup do Knesetu, Tzipi to vyhodnotila realisticky a v 60 letech zvolila politickou penzi.

AKTUALIZACE

Po celonočním vyjednávání bylo ve čtvrtek 21/2 ráno oznámeno, že Gantz a Lapid se dohodli na společné kandidátce ve snaze porazit Netanjahua, získat prvenství a vytvořit vládu. Strany Chosen le Jisrael (k níž se už dříve připojil Telem bývalého ministra obrany a náčelníka generálního štábu Mošeho Yaalona) a Ješ Atid vytvoří alianci, přičemž otázka, kdo bude v případě vítězství premiérem, bude řešena rotačním způsobem. V první polovině vládního období bude šéfovat kabinetu Benny Gantz, v druhém Jair Lapid. (Podobný model byl už v minulosti v Izraeli použit, když volby skončily patem.) Poté, co obě strany spojily své kandidátky, se k alianci připojil další bývalý náčelník generálního štábu - Gabi Aškenazi.

... izraelský server Artutz Ševa přinesl 21/2 dvě zásadní informace ke spojení Gantze (a Yaalona, abychom byli přesní) s Lapidem. Výše uvedené pořadí uvádí pozici jednotlivých kandidátů na nové společné listině, ve větě pod ním je vysvětleno, že zbývající část kandidátky bude sestávat střídavě z kandidáta strany Chosen le Jisrael a kandidáta Ješ Atidu; jde o takzvanou "zipovou metodu".

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 21.2.2019 8:00 | karma článku: 8.39 | přečteno: 140x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 3 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 162 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 200 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 606 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...