Ohlédnutí za víkendem 16-17/2/2019 aneb Ano a ne

17. 02. 2019 18:58:31
Co přinesla neděle sedmnáctého? V české politice dvě „nezměny“. Duo Babiš-Faltýnek zůstává v čele hnutí ANO. Jak říká jeden můj kolega: Proč nejsem překvapen.

Při sledování televizního přenosu z pražského Chodova, kde se v sousedství sídla Agrofertu volební sněm konal, nebylo možné přehlédnout všudypřítomné logo s „bublinou“ ANO, BUDE LÍP. Omlouvám se, ale připomnělo mi to hlášku, kterou mi kdysi řekl jeden kamarád, majitel obchodu:

„Představ si, že bych dal na vstupní dveře ceduli ZÍTRA VŠE ZDARMA – a nechal bych ji tam. V tom případě by zboží nebylo zadarmo nikdy; každý den by platilo, že gratis bude zítra.“

Byla to samozřejmě nadsázka a pokus o vtip, ale něco na tom je. A nyní: není to s heslem Babišova hnutí podobné? Slib zní, že bude líp. Ale kdy? Bude se někdy slogan měnit? Na „ANO, LÍP UŽ JE“?

Nevím.

Pojďme do světa. Když už se zdálo, že kontroverze mezi Izraelem a Polskem ohledně vyjádření premiéra Netanjahua týkajícího se účasti Poláků na holocaustu byla uspokojivě vysvětlena, v neděli se ukázalo, že zřejmě nikoli. Nakonec to dopadne tak, co hrozilo před několika dny. Unikátní premiérový summit V4, který bude hostit Jeruzalém na začátku nového týdne, tak bude bojkotovat předseda polské vlády. Místo sebe vyšle ministra zahraničí.

Co to znamená? Že napětí mezi oběma státy kvůli holocaustu přetrvává. Že na varšavské konferenci o Blízkém východě ulpěl nepříjemný stín. A možná ještě něco víc: že by se Poláci měli podívat pravdě do očí a přiznat, že někteří z nich, ti, kdo byli naplněni antisemitskou nenávistí, se za války, ale i po ní, podíleli na utrpení Židů. Z izraelské strany by zase mělo opět jasně zaznít: Víme, že byli i jiní Poláci – Židům pomáhající. Poláci, kteří si zaslouží, aby jim byla znovu veřejně vzdána úcta.

Neúčast polského premíéra Morawieckeho v Jeruzalémě bude tichým svědectvím, že staré rány se hojí mimořádně komplikovaně. Taková je realita – navzdory všem líbivým diplomatickým vyjádřením.

V Jeruzalémě ještě na okamžik zůstaneme.

Přiznám se, že jsem se probouzel do mrazivého, ale slunečného nedělního rána s velkým otázníkem. Izraelská média v sobotu večer oznámila, že premiér Netanjahu, který drží další tři ministerské funkce (šéfuje resortu zahraničí, zdravotnictví a obrany), se konečně vzdá jednoho z nich: do funkce ministra zahraničních věcí, byť jen do zformování nové vlády, jež vznikne z voleb konaných 9. dubna, tedy dočasně úřadujícího, stanoví v neděli jednoho ze dvou současných členů kabinetu: Yisraela Katze nebo Yuvala Steinitze.

Který z nich to bude?

Přednost dostal nakonec ministr pro činnost zpravodajských služeb a ministr dopravy Katz. Rodák z Aškelonu (*1955), absolvent Hebrejské univerzity, v Knessetu od roku 1998, členem izraelské vlády se poprvé stal za Ariela Šarona v roce 2003. V armádě sloužil u výsadkářů a do civilu odešel jako seren (kapitán). Zajímavost: stejnou hodnost má i premiér Netanjahu. Média uvádějí, že pokud Likud ve volbách uspěje a Netanjahu bude formovat koaliční vládu, je pravděpodobné, že Katz bude pokračovat jako MZV i novém kabinetu. Uvidíme.

Závěrem do USA, potažmo do Spojených národů.

Kdo sleduje mezinárodní politiku, dobře ví, jak je post zástupce Spojených států v OSN je klíčový a že je důležité, která osobnost ho zastává. Do konce loňského roku byla US ambasadorkou v Spojených národech Niki Haleyová; osobně jsem přesvědčen, že si v této pozici vedla mimořádně skvěle. Když oznámila, že s koncem roku 2018 z vlastního rozhodnutí odchází, vynořil se opět otázník , kdo místo ní.

Prezident Trump měl záhy jasno. Do New Yorku pošle Heather Nauertovou, dosavadní mluvčí State Departmentu. Tu čekal schvalovací proces v Kongresu, ovšem od tohoto víkendu je už její nominace passé.

Nauertová v sobotu (16/2) oznámila, že z rodinných důvodů se možnosti být nominována vzdává. Bílý dům si tedy bude muset najít jiného kandidáta, kterého pošle do Senátu na „grilování“.

Takže to shrňme:

  • Babiš na post šéfa ANO ... ano

  • Faltýnek na post 1. místopředsedy ANO ... ano

  • Morawiecky do Jeruzaléma na summit V4 ... ne

  • Katz na post izraelského ministra zahraničí ... ano

  • Nauertová na nominaci zástupkyně USA v OSN ... ne

A jste v obraze ...

SEZNAMTE SE:

Yisrael Katz – FOTOODKAZ ZDE

Heather Nauertová – FOTOODKAZ ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 17.2.2019 18:58 | karma článku: 13.96 | přečteno: 344x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 3 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.45 | Přečteno: 554 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.72 | Přečteno: 1917 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 280 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...