Připomínka malého jubilea - a pak: O ideálu muslimských mužů

2. 02. 2019 11:45:35
Ve středu 11. července 2012 jsem napsal svůj první článek na blogu iDNES. Jmenoval se „Nový začátek“ a vysvětlil jsem v něm, proč jsem se připojil k týmu blogerů na tomto serveru.

Připomínám to proto, že text, který právě čtete, je mým jubilejním, dvou tisícím pěti stým, což si snad zaslouží malé zastavení. V něm bych chtěl připomenout důvod přechodu na iDNES, neb předtím jem byl „skalním“ autorem na BigBlogeru Lidovek.cz. Vyjímám to nejpodstatnější z článku „Nový začátek“:

  • V pondělí 9. července 2012 patří k těm nemnoha dnům, jež nazýváme životními milníky. Byl jsem poctěn pozváním k rozhovoru s velvyslancem Státu Izrael v ČR panem Jaakovem Levym. Hovořili jsme především na téma „Česká blogosféra“ – jistěže na prvním místě ve vztahu k zemi, kterou pan Levy zastupuje. (...) Opakovaně jsem byl kolegy i diskutujícími vyzýván, abych začal psát pod hlavičkou iDNES. Sveřepě jsem odmítal, neboť ke změně dresu bych musel mít, dle svého nejhlubšího přesvědčení, mimořádně pádný důvod. Tento mimořádně pádný důvod se zrodil onoho druhého červencového pondělí pod střechou izraelské ambasády. Pan velvyslanec, aniž by to byl jeho záměr a aniž by tušil, jakou váhu a dopad budou mít jeho slova, mi dal ten správný impuls ke změně. Cestou domů jsem měl o čem přemýšlet. Uvědomil jsem si, jak důležitou roli při hodnocení blogerských aktivit hraje zpětná vazba. Moje publicistické angažmá na internetu – to je pouze jedna strana mince. Tou druhou, neméně významnou, je čtenost. A s ní související odezva v diskusním fóru. Není tajemstvím, že blog na iDNES nabízí v tomto ohledu větší možnosti. Přirovnal bych to k účinkování jedné a téže kapely na dvou místech. Je jistě rozdíl, vystoupí-li skupina Jethro Tull v relativně komorním prostředí amfiterátru pod hradem v Lokti nad Ohří na západě Čech, anebo naplní-li londýnský Stamford Bridge, stánek fotbalové Chelsea. Pět let jsem jako bloger pracoval v komornějším prostředí BigBlogeru na Lidovkách. Počínaje dnešním dnem chci zkusit trochu jiné prostředí v rámci tuzemské blogosféry – prostředí, které nabízí portál iDNES.

Můj původní blog na BB se jmenoval „Pohledy a postřehy“, nový na iDNES logicky „Nové Pohledy a postřehy“. Název je to výstižný, ale poněkud dlouhý. Později jsem jej změnil na „my blog 2“, který používám v hlavičce dosud.

Patřím k vyznavačům sloganu, že „všechno souvisí se vším“ – a pokud to neplatí úplně doslova, tak určitě je pravda, že „mnohé souvisí s mnohým“. Sám jsem toho důkazem. Kdybychom si položili otázku, jak může souviset mise izraelského ambasadora v Praze s tím, na jakém portálu bude mít jeden z deseti milionů Čechů svůj blog, pak právě tak, jak je uvedeno výše.

Víc k mému malému jubileu uvádět netřeba, přípitek oblíbeným cabernetem sauvignon nechám na později (přece jenom teď, kdy píšu, neodbilo jetě poledne) – a mimoto je nejvyšší čas vrátit se ke standardní blogerské práci.

... obr. 1/Autor blogu s izraelským velvyslancem Jaakovem Levy (vpravo). Zdroj: Archiv autora článku.

Co mne v těchto dnech zaměstnává, a už jsem o tom psal, je osud pákistánské věřící křesťanky katolické denominace Asie Bibiové, která Božím zázrakem unikla oprátce za údajné rouhačství. Nebudu mít klidu, dokud si ve zprávách nepřečtu, že je v bezpečí. Předpokládá se, že by měla získat nový domov v Kanadě, kde už jsou její dvě děti.

Jenomže: je už za oceánem, nebo stále v Pákistánu, kde jí hrozí nebezpečí od fanatiků usilujícíh o její život? Pohleďme na snímek na TOMTO FOTOODKAZU 1 – foto je součástí článku „Opinion: Pakistan owes Asia Bibi an apology“, který přinesl portál Deutsche Welle (DW) 29. ledna 2019. Požadavek na transparentech je zřejmý:

  • Požadujeme trest smrti pro rouhačku Asii.

Tito lidé z Pákistánu nezmizeli a jsou zdrojem velkého nebezpečí. Proto musí Asia Bibiová pryč.

Nadějná zpráva se objevila na DW 1. února: Server citoval Twitter novin Frankfurter Allgemeine Zeitung, podle kterého je Asia již v Kanadě (obr. 2):

... obr. 2/Twitter novin Frankfurter Allgemaine Zeitung přináší informaci, že Asia Bibiová je již v bezpečí v Kanadě.

Tato informace vycházela ze sdělení advokáta Asie Bibiové Saifa ul Malooka. Záhy se ale ukázalo, že tomu tak není. Z více stran přišly zprávy, že Asia je stále v Pákistánu, například jsme se to mohli dočíst na Twitteru italské sekce charitativní organizace Církev v nouzi (ACS-italia – obr. 3).

obr. 3/Twitter ACS-Italia ovšem hlásil 1. února 2019, že Asia Bibiová je stále v Pákistánu.

Jsme tedy stále v napětí a očekávání. Pozitivní je, že západní svět – církevní organizace i světská moc - o případu Asie ví, zajímá se o její osud a dělá vše pro to, aby se dostala do bezpečí. Příběh této ženy bude i nadále prioritně sledovat také autor tohoto blogu.

IDEÁL MUSLIMSKÝCH MUŽŮ

FOTOODKAZ 2 (Zdroj Global News/29. 1. 2019) KLIKNĚTE ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 2.2.2019 11:45 | karma článku: 25.71 | přečteno: 942x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 27 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 9 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 16.23 | Přečteno: 208 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 140 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.50 | Přečteno: 249 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...