Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O jednom omylu aneb Kolik Čechů udělalo totéž?

Vyskytují se na blogu lidé, ať už v diskusi či mezi samotnými autory, kteří nevím jak přišli na to, že nevěnuji dostatečnou přípravu tématu, jemuž se chci věnovat. Že tedy píšu bez znalosti dané problematiky.

 

Je to jejich hluboký, politováníhodný omyl.

 

Přípravě a ověřování faktů věnuji v případech, kdy je to potřebné, tolik času (často i hodiny), že tím do jisté míry „trpí“ můj soukromý život. V tom smyslu, že „příliš dlouho sedím u PC“. Není to tak, že bych zapnul computer, rychle napsal článek, uložil na internet – a šel dělat něco jiného. (Málo platné, blogy obvykle nevznikají kdesi „v redakci“, ale za plného domácího provozu.)

 

Radit mi, že bych měl daná témata více „studovat“ je irelevantní; jednak je mám nastudovaná dostatečně a především: věnovat víc času činnosti blogera už není možné. Ledaže by měl den alespoň 30 hodin.

 

Jeden příklad - souvisí s nedávnou „řeckou“ polemikou mezi mnou a kolegyní Katerinou K. Jako téma č. 1 jsem ve čtvrtek 24/1 vnímal dvojotázku, zda bude řecký parlament hlasovat o loňské dohodě z Prespy, a pokud ano, jak řečtí zákonodárci rozhodnou. Přál jsem si, aby ujednání o názvu „Severní Makedonie“ podpořili, leč hlasování bylo odsunuto na dnešní (pátek 25/1) odpoledne, jak jsem se dozvěděl na webu agentury ANA-MPA (Athens News Agency - Macedonian Press Agency). Budu napjatě čekat, jak to celé dopadne.

 

Co tím chci říci? Že jsem šel k pramenům. Našel jsem si na webu nejen onu agenturu, ale internetové stránky dalších řeckých a (stále ještě) makedonských, příště už možná severomakedonských médii. A průběžně sledoval vývoj v Aténách – až do okamžiku, kdy bylo rozhodnuto o odkladu hlasování na pátek (aby se mohli vystřídat všichni řečníci, jak jsem pochopil).

 

A teď se ptám:  Kolik Čechů udělalo ve čtvrtek odpoledne to samé?  Kolik z nich se zajímalo tímto způsobem, takto podrobně, o jedno klíčové hlasování v jedné členské zemi EU, které může znamenat buď uklidnění situace na jihu kontinentu, anebo novou eskalaci napětí? Troufnu si tvrdit, že velice málo.

 

Byl jsem jeden z hrstky, tím jsem si jist. Mimochodem se stejnou pozorností jsem loni sledoval makedonské referendum v dané záležitosti. Přímo na makedonských serverech. Kolik Čechů toto referendum zajímalo? A kolik mu věnovalo alespoň poloviční pozornost?

 

A pak se najde někdo (těch lidí je víc), kdo mě vůbec nezná, není seznámen s mým stylem práce na blogu, a do veřejného prostoru vyhlásí, že píšu o věcech, o kterých nic nevím (řečeno stručně). A jiní se k tomu rádi přidají.

 

Jeden z takových mě tady (v diskusi – teď se přesunul na Neviditelného psa) opakovaně urážel, že mám ruce rychlejší než mozek. Musím použít biblické parafráze: Pane, odpusť mu, neboť neví, o čem mluví.

 

Paní Katerina K. napsala ve čtvrtek 24/1 večer smířlivý článek („Buďte rádi, že můžete psát do blogu“), který můžeme považovat za ukončení polemiky. Považuji ovšem za nutné podotknout, že nemám sebemenší problém s tím, že paní Katerina je původem Řekyně. Mám kamaráda, jehož manželka pochází ze stejné řecké emigrace – a vše je OK. Možná paní Katerina ani není „zavilá nacionalistka“ - pouze ve svých vyjádřeních takovým dojmem působí, neboť její reakce na můj dobře promyšlený a připravený původní článek („Řecko: Další zklamání“) zavdala důvod si to myslet. Samozřejmě že není ani „oficiální“ zástupkyní řeckého národa zde na blogu, jak jsem napsal (bez toho oficiální) – byla to nadsázka. Asi v tom smyslu, že když se kdokoli z nás vydá do ciziny a místní zjistí, kdo jsme, budou mít přirozenou tendenci posuzovat podle našeho chování charakter celého národa. (Když v zemi A bude v destinaci B sto příslušníků národa C, a všichni budou večer co večer opilí jak carští důstojníci, vznikne dojem, že národ C je národem opilců.) Jsme tedy svým způsobem „vyslanci“ svého národa. A to je do velké míry zavazující. Čím méně nás (Čechů, Řeků …) v daném prostředí je, o to více (je to zavazující).

 

Píšu to takto také proto, že jeden z diskutujících na internetu k mým názorům obsaženým v článku „Řecko: Další zklamání“ napsal níže uvedenou reakci. Podotýkám, že z jeho příjmení je více než zřejmý řecký původ.

 

  • Vážený pane, Řekové nejsou zvyklí držet celej život hubu a krok jako Češi, říkají své názory nahlas, EU Řecko potřebuje, má přístup k moři a největší námořní flotilu světa, Češi se svými starými bolševiky a práskači jen půlku ČEZu a pár dálnic, můžou ze spolku v pohodě vypadnout, nebudou nikomu scházet. ,Pokud s nimi máte nějaký problém, tak tam nelezte jako kobylky, ročně 350 000; máte teď Krym a Čínu na rekreaci.

 

Jistě, jedna vlaštovka jaro nedělá. Na druhou stranu ale: dvě reakce od Řeků na můj text a obě formulované tak, že nemohou nevyvolat dojem, že mnozí Řekové jsou zavilí nacionalisté. Není to zvláštní?

 

A teď už jen: Howgh.

 

... ilustrační foto/pixabay

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 25.1.2019 10:45 | karma článku: 21,67 | přečteno: 812x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 7x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 6,04 | Přečteno: 118x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 4809
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal