Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K sexuálnímu skandálu v izraelské justici

Je to jeden z té skupiny případů, o nichž platí: za vším hledej ženu. Mnohé ženy nemusí mít moc, ale mají jinou zbraň:  erotickou přitažlivost. A ta pak mění osudy a dějiny, nad nimiž vládnou a jimž dominují muži.

 

V uplynulém týdnu se dostal do hledáčku izraelských policejních vyšetřovatelů vysoce postavený právník. Effi Naveh, od června 2015 šéf tamní advokátní komory (IBA). Je důvodně podezřelý ze „sexuální korupce“, která se týká dvou kauz. V jedné měl policejní důstojnici, s níž měl poměr, dopomoci na post magistrátní (prvoinstanční) soudkyně ve středním Izraeli, v druhé se měl vyspat se ženou, která chtěla tímto způsobem docílit toho, aby se její muž dostal z magistrátního na distriktní (druhoinstanční) soud. V tomto případě zůstalo pouze u pokusu (o povýšení mažela).

 

Nabízí se samozřejmě otázka, jak se mohl Naveh o něco takového – dostat někoho do soudcovské funkce – zasloužit, nebo se o to alespoň pokusit? Je tomu tak proto, že šéf IBA z titulu své funkce zasedá v Komisi pro výběr soudců. Ta je devítičlenná a kromě prvního muže advokacie v ní zasedají ještě:

 

  • další člen IBA
  • tři členové Nejvyššího soudu (včetně její předsedkyně)
  • dva členové vlády (ministryně spravedlnosti a ministr financí)
  • dva poslanci parlamentu

 

Nyní už je zřejmé, v čem je problém. Obecně (respektujme presumpci neviny) : když šéf IBA prožije s uchazečkou o funkci soudkyně účelový milostný románek a pak zasedá v komisi, která o její žádosti rozhoduje, dopouští se jednak nemorálního, jednak trestného jednání. Tímto způsobem se samozřejmě soudci nesmí vybírat v žádném demokratickém právním státě, Izrael nevyjímaje. Proto je z toho v židovské republice obří skandál, který zasahuje do politických sfér. Na tapetě je ministryně spravedlnosti Ajelet Šakedová; opozici spadla tato aféra přímo do klína. Naveh byl totiž blízkým strategickým partnerem ministryně, pokud šlo o její úsilí dosáhnout toho, aby v Nejvyšším soudu působili soudci s konzervativními právními názory. Říká se tomu „Šakedové soudní revoluce“. Ta je trnem v oku opozičním politikům, kteří ministryni jeden po druhém vyzývají k rezignaci.

 

Web Jpost.com 16. ledna v článku „Sex, judges and politics: Will latest scandal hurt Shaked?“ přináší tři opoziční reakce z Knesetu. Labouristická poslankyně Merav Michaeliová sdílela tweet, v němž Ajelet Šakedová říká, že se s Effim Naveh stali přáteli a vysvětluje:

 

  • Máme shodný pohled na svět, identický konzervativní světonázor a to je velmi užitečné (pro práci) v Komisi pro výběr soudců.

 

Tím se snaží Šakedovou diskreditovat, ačkoli sama ministryně nemá s Navehovým skandálem nic společného, nevěděla o něm a do čela IBA ho nevybrala ona, ale členové advokátní komory.

 

Cipi Livniová, lídr opoziční formace Hatnua, bývalá ministryně zahraničí, k tomu uvedla:

 

  • Místo konstituční revoluce jsme dostali dohody, které se proměnily v nemravný akt.

 

A dodala, že Šakedová a premiér se snaží destruovat izraelské soudnictví.

 

Do třetice: Tamar Zandbergová, šéfka levicové strany Meretz, poukázala na to, s kým Šakedová udržuje spojenectví:

 

  • Řekni mi, kdo jsou tvojí přátelé a já ti řeknu, kdo jsi.

 

A doplnila:

 

  • Všechna špína, kterou jste přivedli do soudnictví, teď vyplavala na hladinu - a páchne.

 

Prostě: opozice je na koni, ovšem samotná Šakedová má nadále pevnou pozici. Jak již řečeno, s uvedeným problémem Effiho Naveho, který mezitím z čela advokátní komory odstoupil, nemá osobně nic společného. Jistě, politické i profesní přátele si vybíráme, ovšem když nějaká organizace nadeleguje do odborné komise, v níž ze zákona působíte, svého člověka (šéfa), s nímž si názorově rozumíte, nedává smysl s ním neuzavřít formální spojenectví. (Těžko mohla tušit, že Naveh káže vodu a potajmu se nezřízeně napájí tím nejlahodnějším červeným z Judských hor.)

 

Šakedová má nadále podporu ze soudního Olympu. Ona a předsedkyně Nejvyššího soudu Ester Hayutová vydaly pro odhalení skandálu společné prohlášení, v němž vyjádřily jistotu, že v rámci systému vymáhání práva bude kauza kompletně vyšetřena a dosaženo pravdy. Za zmínku také stojí, že dozoru nad vyšetřováním se vzdal generální prokurátor Avichai Mandelblit (ten, který má klíčové slovo v korupčních kauzách týkajících se premiéra Netanjahua), protože také on udržoval s podezřelým Effim Navehem přátelské vztahy.

 

Je tedy druhým vysoce postaveným člověkem v této hierarchii, po ministryni Šakedové, kdo musí být z jednání Naveha zklamán.

 

Věc je nicméně teprve na začátku, následovat bude obsáhlé vyšetřování včetně výslechů vysoce postavených osobností, které mají co do činění s justicí (ministryně Šakedová, lidé z vedení Nejvyššího soudu, členové Komise pro výběr soudců) a teprve budoucnost ukáže, jestli bude mít Navehova slabost pro ženy (kdo z nás mužů ji nemá) nějaké politické důsledky.

 

Závěrem: Jak byl vlastně Effi Naveh odhalen? To osvětlil Ben Caspit na stránkách washingtonském zpravodajském a analytickém serveru Al-Monitor („Sex scandal shakes Israelis' trust of judicial system“/18. Ledna 2019). První věta jeho článku:

 

  • It all started with an old mobile phone. (Všechno to začalo jedním starým mobilním telefonem.)

 

Ano, šlo o telefon Effiho Naveha, který ho kdesi zanechal. Přístroj se dostal do rukou reportéra Hadasta Štaifa z Armádního rozhlasu a odtud putoval na policii. Před vypuštěním džina z lahve stála ještě jedna překážka: seznámit se s obsahem cizího soukromého mobilu (SMS, protokol volání apod.) je nezákonné. Nicméně vzhledem k citlivým informacím, které Navehův mobil obsahoval, dal státní zástupce příslušné povolení – a skandál byl na světě.

 

Abychom ale nechválili dne před večerem. Vše je nutné, znovu připomínám, nejprve řádně vyšetřit. Mimo jiné to, jaký vliv měl či mohl mít Navehův sex se zmíněnými dámami (jejich jména v médiích nebyla do uzávěrky tohoto článku zveřejněna) na to, kvůli čemu se s ním obě milovaly.

 

Ben Caspit také spekuluje o tom, co by se dělo, kdyby vyšetřovatelé narazili na choulostivé SMS mezi Navehem a Šakedovou. Ta (ačkoli je v části společnosti i politických elit pro svou „konzervativní rozhodnost“ neoblíbená - LS) má stále čistý morální profil. Může ho nynější skandál potřísnit? To se teprve ukáže. Ben Caspit má nicméně za to, že udržování tohoto neposkvrněného obrazu Ajelet Šakedové bude od nynějška stále obtížnější. U části izraelské veřejnosti bezpochyby.

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 19.1.2019 17:20 | karma článku: 14,03 | přečteno: 511x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 4x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Proč jsem měl rád Josefa Laufera

Mám rád každého umělce, který tak či onak participoval na fenoménu známém jako Křesťanské songy Luboše Svobody, potažmo manželů Svobodových.

21.4.2024 v 18:26 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Sebevražedná adorace teroristů

Zilveren Camera (Stříbrná kamera) je nejprestižnější nizozemská cena pro fotožurnalisty a fotografy – dokumentaristy.

21.4.2024 v 15:20 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Finsko: Jeden z nejabsurdnějších soudních procesů naší doby bude pokračovat

Jak také může vypadat respekt k náboženské svobodě můžeme sledovat na pokračování nesmyslného justičního cirkusu, který už několik let probíhá v jedné zemi svobodného světa.

20.4.2024 v 23:07 | Karma: 0 | Přečteno: 25x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 4806
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal