Proč lidé nevěří politikům

13. 12. 2018 16:03:23
Jako celoživotní pozorovatel politického dění nepatřím k těm, kdo politiky a priori odsuzují. Jednoduše proto, že naše společnost dospěla do takového stádia vývoje, že bez nich už to nejde.

Ostatně stavět se negativně k politikům jako takovým v demokracii je pošetilost, známka duševní nevyspělosti, krátkozraké pohledu na svět.

Politiky tedy „beru na milost“, ba co víc, mám mezi nimi své favority. Jistěže dle své politické orientace.

Všichni by ale měli mít jedno společné: držet slovo. Zejména pak ti, kdo patří k seskupení, které hlásá: ti před námi to dělali špatně, kradli, nemakali, zatímco my – ano, my představujeme spásu, v nás máte novodobé politické mesiáše, nám můžete věřit, my nejsme tradiční politici, ale jacísi neopolitici stojící o několik levelů morálně výše, teprve za nás bude líp.

Kdo se takto prezentuje, byť částečně jinými slovy a slogany, od toho máme právo očekávat nový politický styl. A v jeho rámci poněkud tradiční, možná staromódní, ale stále smysluplné dodržování jasně formulovaných slibů.

Jaká je ale skutečnost? Nejnovější lekci nám poskytla Jana Mračková Vildumetzová, jedna z úspěšných tváří hnutí ANO, toho času hejtmanka Karlovarského kraje, od října 2017 poslankyně parlamentu a do třetice staronová šéfka Asociace krajů ČR. Jedna žena, tři posty. Přesně to sama kdysi kritizovala a řekla – v době, kdy jí mnozí věřili, včetně autora tohoto článku -, že ona funkce kumulovat nebude.

JAK ŠEL ČAS

Politici slibují – a voliči by si měli tu a tam jejich sliby pamatovat. Nebo se o to alespoň pokusit. Není to v návalu důležitějších starostí a povinností vždy snadné, ale v éře internetu je možné ledacos snadno dohledat. Tak se podívejme na to, jak se vyvíjel slib ohledně nekumulování funkcí u paní Jany (M. V.).

Píše se únor 2018 a server E15 píše toto:

Jasné slovo, které neumožňuje žádný dvojí výklad, nejsou tu žádná zadní vrátka. Jen termín: do konce roku 2018.

Je možné měsíc prosinec považovat za konec roku? Snad ano. Mělo by tedy být už v prosinci více méně jasné, co s únorovým slibem paní Jany bude. Připomeňme: Ne hejtmankou, ne šéfkou Asociace, pouze poslankyní.

Portál iDNES přinesl 7. prosince 2018 tuto překvapivou (z hlediska slibu) zprávu:

Prostého pozorovatele v té chvíli mohlo napadnout, že když se nechala zvolit šéfkou Asociace krajů (předpokládám, že kandidovala dobrovolně), byla v té chvíli rozhodnutá, že zůstane hejtmankou a vzdá se mandátu poslankyně parlamentu. Být hejtmanem a současně stát v čele Asociace krajů má svoji logiku, nebýt hejtmanem, ale poslancem - a stát v čele Asociace nikoli.

V onom článku ze 7/12 je dále uvedeno, že

  • ... definitivní oznámení o tom, jak si s funkcemi poslankyně a hejtmanky poradí, tak zřejmě padne na posledním, prosincovém jednání zastupitelstva Karlovarského kraje. To se má konat 13. prosince.

Toho dne se také zastupitelstvo kraje konalo a výsledek je následující:

Co se na zasedání vlastně dělo? Naivní by byl ten, kdo by očekával, že paní Jana oznámila dejme tomu toto: Byla jsem zvolena šéfkou Asociace krajů, proto jsem se rozhodla, že se vzdám mandátu v Poslanecké sněmovně a zůstanu hejtmankou.

Tím by splnila slib a její kredit by okamžitě vzrostl.

Místo toho ale, jak dále píše iDNES, předložila paní Jana zastupitelům návrh, že zůstane v pozici neuvolněné hejtmanky (a současně si ponechá funkci poslankyně parlamentu – LS). Tento návrh byl většinou hlasů 33 ze 45 přijat – a slib z února splaskl jako bublina.

Inu, sliby se slibují – a voliči se radují. A když se sliby neplní, voliči politikům věří méně a méně, podlehnou deziluzi a ve finále přestanou chodit k volbám. A to je to největší zlo, které politici mohou způsobit. Sám jako demokrat, bytostný demokrat, občany ze svého okolí, kteří kvůli zklamání z chování politiků k volbám nechodí, již nepřesvědčuji, že dělají chybu. Pouze dodám: Já k volbám chodím politikům navzdory. Ti mi to totiž nikterak neusnadňují.

Do této množiny, bez ohledu na to, že ANO nevolím a nikdy volit nebudu, se po 13. prosinci 2018 zařadila i jinak sympatická a jistě pracovitá Jana Mračková Vildumetzová. Sorry jako.

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 13.12.2018 16:03 | karma článku: 33.57 | přečteno: 1950x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Poděkování panu Refaelu Chvátalovi

Lhal bych kdybych tvrdil, že mě nenapadlo něco podobného. Že když už dochází k tak významné změně („zbrusu nové blogy“), mohlo by ze strany administrace dojít k projevu dobré vůle a aktu milosrdenství.

25.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 135 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.49 | Přečteno: 549 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 521 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 470 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 4767 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...