Patrně největší prezidentova chyba. Omluví se?

8. 12. 2018 8:15:33
Stále se nemohu zbavit šoku z vyjádření prezidenta českého státu na adresu české tajné služby. Kdyby něco takového pronesl šéf nepřátelského režimu, bylo by to pochopitelné. Ale takto?

Miloš Zeman klesl o další level směrem do politického Absurdna. Kam se poděla elementární loajalita k pilířům demokratického státu? Tajná služba k nim bezpochyby patří – nechť se pan prezident inspiruje v Izraeli, jehož jsme oba upřímní přátelé. Je představitelné, aby se jakýkoli izraelský premiér či prezident vyjádřil na adresu Mosadu, že jsou to „čučkaři“?

I kdyby prezident měl k činnosti tajné služby výhrady, od kdy se "špinavé prádlo" tajných služeb pere na veřejnosti? Zjevně od doby, kdy hradním pánem je Miloš Zeman.

Přiznám se: vyděsil mě už nedávný útok prezidenta na ministra zahraničí. Ne šéfa diplomacie nepřátelského státu, ale České republiky. Jenom kvůli přeřazení některých ambasád (mimo jiné v Budapešti) do jiné administrativně-technické kategorie, v podstatě z finančních důvodů, což Hrad, zdá se, vůbec nepochopil. Tato záležitost byla důvodem pro nechutný osobní atak Miloše Zemana na Tomáše Petříčka (a vedle toho Hrad vytvořil pseudoproblém ve vztahu s Maďarskem, za který se pak Zeman Orbánovi teatrálně omluvil, místo aby mu "mezi řečí" vysvětlil, oč jde).

Jako celoživotní pozorovatel mezinárodního dění vím jedno: kdykoli se v jakémkoli státě objevil byť jen náznak nesouladu, napětí, třenic či špatně skrývaných antipatií mezi nejvyšším představitelem (prezident, premiér) a ministrem zahraničí, působilo to navenek velice špatným dojmem a na daný stát to vrhalo velice nepříznivé světlo. U nás, jak se ukazuje, se toto chování stává pomalu a jistě normou (zásluhou Hradu).

Zpět k BIS. Připadám si jako ve špatném snu. Marně si lámu hlavu, co se to v naší republice děje, co se to děje na Hradě? Je vůbec únosné, aby první ústavní činitel takto ohrožoval skrze dehonestaci tajné služby bezpečnost státu? Není takovéto jednání zralé na ústavní žalobu? Uvědomuje si vůbec pan prezident, když si pouští ústa na špacír v tom trapném lokajském pořadu samozvaného rádoby moderátora Soukupa, co všechno může svým jednáním způsobit? Není to přece tak, jak jsem také zaznamenal, že ze strany prezidenta jde jen o další blábol či hospodský žvást, slova bez dopadu, nad nimiž lze mávnout rukou. Nikoli! Slovo prezidenta by mělo být jako slovo krále.

Nechci spekulovat, jen se ptám: reagoval by prezident stejně skandálně, kdyby BIS varovala ne před ruskými a čínskými špiony, ale před agenty jiných zemí? Těch, kam to prezidentovo srdce tolik netáhne? Jakou roli hraje to, že jde právě o Putinovu Ruskou federaci a kontinentální Čínu strýčka Si?

Ono je to totiž nejen obludné, ale velice vážné. Pokud má BIS pravdu, a proč by měla předkládat pohádky, pak se Miloš Zeman otevřeně postavil proti ní a svým způsobem "zaštítil" působení agentů cizích rozvědek - Ruska a komunistické Číny – proti státu, jehož je prezidentem. Absurdní? Nejen. Po mém soudu je to fatální, možná největší prezidentova chyba v úřadu!

Proč?

Běhal mi mráz po zádech, když jsem četl větu v článku „Chci důkazy“ (7/12/2018) blogera Jana Andrleho:

  • A důkazy, jména ruských a čínských agentů také určitě nedodá (šéf BIS prezidentovi – LS), bůhví, kde by tajné informace skončily.

Není děsivé, že musíme takto uvažovat o nejvyšším ústavním činiteli své země?

Pak jsem si přečetl na portálu iDNES rozhovor s Andorem Šándorem. Bývalý šéf vojenské rozvědky k Zemanovu excesu řekl:

  • Pokud budeme veřejně kritizovat tajné služby, a obzvláště politici, kteří jsou dle zákona příjemci jejich zpráv, tak tím jednoznačně říkáme všem darebáků, lumpům, šmejdům a teroristům, ať na našem území, či na území kteréhokoliv jiného státu: “Pojďte k nám, protože tady se vám bude dařit, nemá vás totiž kdo eliminovat. Protože naše tajná služba, jejímž jedním z hlavních poslání je chránit nás před vámi, nestojí za nic. My to přece víme, protože my jsme jejími zákazníky.“

Víc dodávat netřeba. Snad jen: prezident se dopustil hrubé chyby. Uzná to? Omluví se?

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 8.12.2018 8:15 | karma článku: 35.09 | přečteno: 1044x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 3 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 168 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 201 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 606 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...