Jak hodnotit incident v Kerčském průlivu?

28. 11. 2018 12:12:24
Je to snadné. Stačí zaujmout opačné stanovisko, než jaké drží naši komunisté. Ti hovoří o jasné provokaci Ukrajiny. Tedy: Já zastávám názor, že šlo o jasnou provokaci Ruska.

Výše uvedené je do jisté míry nadsázka, nicméně podstata zůstává. Kreml vytvořil v citlivém místě „realitu“ - a pak už byla jen otázka času, kdy k incidentu dojde. Mluvilo se o tom už od jara.

Každý takový průliv jako Kerčský - namátkou Hormúzský (vstup do Perského zálivu), Bab al Mandab (vstup do Rudého moře) nebo Tiranská úžina (vstup do Akabského zálivu) – je za „nepříznivé konstelace“ potenciálním zdrojem konfliktu. Provokace egyptského prezidenta Násira v roce 1967 – zablokování Tiranské úžiny pro izraelská plavidla – vedla k třetí arabsko-izraelské válce, s jejímiž některými následky se potýkáme dodnes.

To, co se stalo v neděli 25/11 je důkazem neoimperiální politiky postsovětského Ruska a arogantního chovaní současného vedení Kremlu.

Je lhostejné, komu patřil nebo nepatřil Krym v minulosti: civilizované politické vztahy mezi státy v současné Evropě jsou založeny na respektu ke stávajícím hranicím. V Budapešťském memorandu (Ukrajina se vzdá jaderných zbraní výměnou za bezpečnostní garance) z prosince 1994 se Rusko k tomuto principu přihlásilo. V článku 1 se v anglickém textu píše:

  • The United States of America, the Russian Federation, and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, reaffirm their commitment to Ukraine, in accordance with the principles of the CSCE Final Act, to respect the Independence and Sovereignty and the existing borders of Ukraine.

Čili: Ruská federace (spolu s USA a Spojeným královstvím) se zavázala, že bude respektovat nezávislost, suverenitu a existující hranice Ukrajiny. Ano –existující hranice Ukrajiny. Připomeňme, že v roce podpisu (1994) byl součástí Ukrajiny také Krym.

Ano, dříve byl ruský. Východní Prusko bylo také ve své době německé. Podkarpatská Rus československá. Ta je dnes součástí Ukrajiny, stejně jako Královec – Kaliningrad s částí východního Pruska patří Ruské federaci. Všichni to respektují. Také po pádu železné opony se měnily hranice evropských států a velké celky se rozpadly na menší (SSSR, ČSFR, Jugoslávie), sjednocení Německa je výjimkou.

Ovšem jediným evropským státem, který měl a má územní choutky, bylo a je Rusko. Nespokojilo se svými hranicemi, tak jak byly vytvořeny po rozpadu Sovětského svazu; neoimperiální Rusko chtělo víc. Krym je obětí této politiky – a je úplně jedno, jakým trikem a pomocí jakých lží ho Putin získal. Všechny ty argumenty o fašistech v Kyjevě, o útlaku Rusů na Krymu, vše kolem referenda mělo jeden jediný cíl: byla to záminka, jak „odůvodnit“ připojení Krymu k současné kremelské říši. (Odbočka: V Lotyšsku žije podle letošní statistiky 26 procent Rusů. Můžeme si být jisti, že kdyby tato země nebyla v NATO, ruský medvěd by se ji pokusil za použití série provokací a řečmi o obraně ruské menšiny politicky znásilnit.)

Začalo to anexí Krymu, pak stavbou Kerčského mostu, který udělal z tamního průlivu druhou Tiranskou úžinu – a posléze využitím „násirovské provokace“ vytvořil Kreml napětí, které by v časech minulých snadno sklouzlo do přímé války. Po pravdě: válčit s ruským medvědem se dnes nikomu nechce a přesně toho Putin zneužívá. Brežněv si také musel být jist, že přepadenému Československu v roce 1968 nepůjde Západ na pomoc; kdyby tu jistotu neměl, musel by si invazi dvakrát rozmyslet. Jak patrno, Kreml sovětský nebo ruský - всё равно́, je to jedno.

Co se tedy 25. listopadu vlastně stalo? Ukrajinské vojenské lodě měly v plánu projet z jedné části země (z černomořské Oděsy) do jiné (Mariupolu na břehu Azovského moře). Proplutí zabránila tamní, uměle a účelově vytvořená „Tiranská úžina“ (pilíře Kerčského mostu) - Rusové, stejně jako Násir v sedmašedeátém, navodili situaci, která nutně vedla ke konfliktu. Kreml nejenže neumožnil ukrajinským lodím svobodně proplut, ale napadl je, zajal všechna tři plavidla a jejich námořníky a co je vrchol nehoráznosti, umístil některé z nich do vazby na okupovaném Krymu.

Server iRozhlas takto srozumitelně popsal tento incident (26/11/2018):

  • Tři lodě ukrajinského námořnictva se vracely z Oděsy v Černém moři přes Kerčský průliv do Mariupolu v Azovském moři. Ruské pohraniční síly ale nedovolily lodím projet pod novým mostem, který spojuje Rusko a anektovaný poloostrov Krym. Při incidentu narazil ruský kutr do ukrajinského remorkéru, což potvrzuje i zveřejněné video. Spekuluje se, zda šlo o úmyslný střet, nebo ne. --- Poté se ukrajinské lodě otočily a chtěly odplout, v čemž jim ale ruské speciální síly zabránily a došlo i ke střelbě. Rusové posléze lodě zadrželi a nyní je mají v přístavu v Kerči. Ruské námořnictvo uzavřelo průjezd pod Krymským mostem v neděli odpoledne a pro civilní námořní dopravu jej otevřelo až v pondělí dopoledne.

Není-li toto akt agrese, pak tedy co?

Autor: Lubomír Stejskal | středa 28.11.2018 12:12 | karma článku: 28.80 | přečteno: 990x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 8 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 6 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.06 | Přečteno: 751 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.61 | Přečteno: 2781 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 320 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.79 | Přečteno: 223 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...